28 / 12 / 2024

Başkasının evini kiraya vermek mümkün müdür?

Başkasının evini kiraya vermek mümkün müdür?

Taşınmaz kiralamalarında kira sözleşmesi kiracı ve kiralayan tarafında yapılan anlaşmaya istinaden imzalanıyor. Peki, başkasının evini kiraya vermek mümkün müdür? Kiralayanla mal sahibi farklı kişi olabilir mi?



Başkasının evini kiraya vermek mümkün müdür?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesi ile ilgili yasal esaslar Borçlar Kanunu'nda yer alıyor.


Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kiracı ise, kira bedeli ile aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.


Peki, kira sözleşmesini mal sahibi mi yapmak zorunda? Başkasının evini kiraya vermek mümkün müdür?


Kanunen kira sözleşmesini, mal sahibi yapabildiği gibi mal sahibinin vekalet verdiği herhangi bir temsilcisi hatta mal sahibinin bir önceki kiracısı bile olabiliyor.


Nitekim kanunda taraflar nitelendirilirken "mal sahibi" değil; "kiralayan" deniyor. Buna göre kiralayan mal sahibi dışında da olabiliyor.


Ancak her türlü durumda aslolan malik olup; Malik olmayan kiralayan, malikin temsilcisi oluyor.



Kira kontratı damga vergisi 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön