01 / 01 / 2025

Başkent'e Sağlık Vadisi kurulacak!

Başkent'e Sağlık Vadisi kurulacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başkent'te sağlıkta ilaç, malzeme ve tıbbi cihaz konusunda Ar-Ge ve üretim çalışmalarının yapılabileceği bir "Sağlık Vadisi" kurulacağını söyledi.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, resmi açılışı 14 Mart Tıp Bayramı'nda yapılacak, ancak bir süre önce hasta kabulüne başlanılan  Ankara  Şehir Hastanesinde, basın kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Şehir hastanelerinin büyük olmasından kaynaklı bir ulaşım sorunu yaşanıp yaşanmadığı soru ile ilgili Koca, dünyada her geçen gün birçok birimin, hastanenin bir arada bulunduğu, büyük ölçekli yapıların bulunduğunu belirtti.

Zamanla Türkiye'de de küçük hastanelerin artıp devre dışı kaldığı, büyük, nitelikli, özellikle hastanelerin dev hastane kompleksinin devreye girdiği yapılar oluşturmak için çabaladıklarını söyleyen Koca, "Dünyadaki trend de bu. Hastanın hizmetini bir yerde verebilir olma, ihtisaslaşma, branşlaşma." açıklamasında bulundu. 

Büyük ölçekli yapılarda bir yerden bir yere geçiş sorunlarının olabildiğini belirten Bakan Koca, "Fakat mimaride her bloğun girişi söz konusu. Yani kadın doğum hastanesine gidecekseniz, kadın doğum birimine, çocuğa gidecekseniz çocuk birimine. Şu an burada bütün birimler devreye girmediği için birtakım sorunlar yaşanmıyor değil." dedi.

Hastanın bir yerden bir yere taşınmasını pratik şekilde yapmak istediklerini vurgulayan Koca, taşıma sistemlerinin ve yürüyen bantların daha yoğunlaştırılacağını söyledi. 

Bakan Koca, Türkiye'deki hastanelerin artık hizmet alınabilir fiziki şartları taşımadığını belirterek, "Nitelikli, özellikli hizmetleri verebilir olduğumuz, yani mükemmeliyet merkezlerini oluşturduğumuz büyük yapılara ihtiyaç vardı." diye konuştu.

- "Geleceğin hastanelerini inşa ediyoruz"

Dünyada sağlıkta her geçen gün önemli mesafeler katedildiğini Türkiye'nin, özellikle sağlık turizminde önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Koca, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık turizminden dolayı bunlar yapıldı anlamında söylemiyorum ama tersinden, bu yapıların sağlık turizminin de ana unsuru olacağını belirtiyorum. Özellikle bölgede dünya ölçeğinde, şehirlerinde bu ölçekte mükemmeliyet merkezleri olan, bulunduğu bölgenin sağlık üssü olabilen yapıların bir benzerini dünyada görmek mümkün olmayacak. Yani, biz sadece Türkiye'nin değil şu dönemde geleceğin dünyasının hastanelerini inşa ediyoruz."

İlave bir ücret uygulaması olup olmayacağını belirten Koca, dünyada benzeri olmayan bir geri ödeme sistemi olduğunu kaydetti.

Bakan Koca, "82 milyonu sistemin içinde barındıran ve olabildiğince geniş tutan ve hastadan da katılım anlamında yine dünya ölçeğinde en düşük katılımı alan bir sağlık sitemine sahibiz." şeklinde konuştu.

Bakan Koca, katılım payına ilişkin şunları söyledi:

"Acil ve yoğun bakım hizmetlerinden, yatan ve ameliyat edilen hastalardan, laboratuvardan, görüntülemeden katılım payı almıyoruz. Katılım payının alındığı yer acil ve zorunlu olmayan, daha çok poliklinik hizmetlerinden aldığımız bir hizmet. Bu poliklinik hizmetlerinden aldığımız katılım payı ise hastane tipine göre 6-7-8 lira olarak alınıyor. Sağlık hizmetinin içinde alınan katılım payının toplam içindeki payı yüzde 2,7. Yani sürdürülebilirlik veya buradaki geliri artırmaya yönelik bir katılım payından bahsetmiyorum. Tamamen talep ve istismarı önlemeye yönelik konulan bir katılım payı. İlaç ve hizmet dahil olmak üzere katılım payının oranı yüzde 5,9. Kanser gibi bazı ilaçlardan da alınmıyor. Buradan bir gelir elde etmek maksadıyla konulan bir şey değil. Şehir hastanelerimizde ise bu konfora, fiziki şartlara, teknolojiye şaşkınlığını ifade eden çok hastamız var. Hatta ilave bir ücret alınıp alınmayacağını soran çok hastamız var. Bu hastanelerde dün devlet hastanesine nasıl gidiliyorduysa bugün de buraya aynı şekilde gelinecek, ekstra ilave herhangi bir ücret asla söz konusu değil." 

Geri ödeme sisteminin her geçen gün kapsamının da genişletildiğinin altını çizen ve hastanın cebinden çıkan paranın azaldığı bir sisteme doğru şekillendirildiğini belirten Koca, "Bu anlamda katılım payı ile gelir oluşturma veya sağlık giderlerini azaltma gibi bir hedeften öte ana hedefimiz, özel sektörde bile farkın alınmadığı özellikli işlemlerin sayısının artığı bir hedef içindeyiz." dedi.

Bundan sonraki süreçte hizmeti daha da sürdürülebilir kılmak için dışa bağımlılığı azaltan bir dönemin meydana geldiğini söyleyen Koca, "Yeni dönemde benim şahsen kendimi en çok sorumlu gördüğüm Sayın Cumhurbaşkanımızın son derece önemsediği yerlileşme ve millileşme noktasında da bundan sonraki süreçte çok yoğun bir gayret içinde olacağız." dedi.

Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının şehir hastaneleri için asla "borç yüklenim anlaşması" adı altında bir sözleşmeyi imzalamadığını söyleyen Koca, "Biz sadece vereceğimiz kiradan sorumluyuz. Herhalde devlet kirasını da vermemezlik yapmayacak. Borç yüklenim anlaşması anlamında herhangi bir sözümüz yok." açıklamasında bulundu.

Koca, şehir hastanelerinin yeni dönemde hem araştırmanın hem çalışmanın hem hizmetin son noktada hizmet verilen sağlık üslerini, aynı zamanda her geçen gün markalaştırmak istediklerini söyledi.

- "Sağlık vadisi planlıyoruz" 

Sadece şehir hastanelerinin yapılmadığını, her yıl açılışı yapılan bir taraftan da inşaatına başlanılan ortalama yılda 7 bin yataklı hastane yapılarının devreye girdiği bir yapının olduğundan bahseden Koca, Bakanlığın kendi imkanlarıyla yaptığı birçok hastanenin olduğunu söyledi.

Hastanelerin taşınmasıyla eski hastanelerin yerinin ne olacağı konusunda ise Koca, "Biz yeni dönemde, eski hastanelerin yerine binalar yapan değil eski hastanelerin yerine de imkanlar ölçüsünde yine sağlık ve eğitim amaçlı kullanmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Bin dönüm arazi üzerine sağlık teknokent kurulacak" 

Şehir hastanelerinin aile sağlığı merkezlerine giden hasta sayısını azalttığı ile ilgili soru üzerine Koca, "Birinci basamakla ilgili her hangi bir tavizimiz yok. Eski yapıların bulunduğu yerlerde, Aile Sağlığı Merkezleri dahil olmak üzere hatta yeni planda birçok araziyi birinci basamak hizmetleri için kullanmanın imarda yeri de açılmış oldu. Bu anlamda biz birinci basamaktan taviz vermiyor olacağız. Şehir hastaneleri aksine bunu azaltan değil bunu düzenleyen bir noktaya doğru işlev görecek." şeklinde yanıt verdi.

Sağlık Vadisinin nasıl planlandığı ile ilgili soru üzerine Bakan Koca, şu açıklamalarda bulundu:

"Buradan kastım, büyük yapılar değil. Özellikle sağlığa odaklanmış bir teknokent yapısı, üniversitelerin özellikle burada aktif yer aldığı. Bizim TÜSEB gibi enstitülerden oluşan yapımızın Ar-Ge'yi şekillendiren hedef, ürün odaklı bir yapı olarak fonksiyon görecek. TÜSEB'in de burada dominant bir yapısı olacak. Özellikle yazılım, ilaç, malzeme ve cihaz gibi Ar-Ge ve üretim hedefli bir yapı olacak. Bin dönümden aşağı olmayan bir alanı kaplayacak."


Geri Dön