Basmane Çukuru’na ÇED olumlu raporu!
İzmir'in önemli noktalarından Basmane Çukuru'na Folkart tarafından yapılacak proje için valilik ÇED olumlu raporu verdi.
İzmir’de yıllardır tartışmalı olan “Basmane Çukuru”nu TMSF’den satın alan Folkart’a İzmir Valiliği’nden onay geldi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, valiliğin verdiği ÇED olumlu kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Yargı süreci tamamlanmadan inşaata başlanmasını eleştiren Kocaer, bu durumun ileride telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceğini söyledi. Kocaer, dev yapılaşmanın şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu ve İzmir’in kimyasını bozacağını ifade etti.
İzmir’in Konak İlçesi Basmane Meydanı’ndaki tartışmalı alan 1990’lı yıllara kadar semt otogarı olarak kullanılıyordu. 1992 yılında niteliği değiştirilerek Kültürpark’a uygun şekilde proje yarışması açıldı. Ancak hayat geçmedi. 1998 yılında İzmirli işadamı Kemal Zorlu’nun başkanlığındaki Güçbirliği Holding tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden satın alınan arsa Dünya Ticaret Merkezi olarak tasarlandı. 1998 yılında başlanan bu inşaat, CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı CHP’li Yüksel Çakmur’un itirazı üzerine açılan dava ile 1999 yılında durdurulmuştu. 17 yıldır atıl kalan tartışmalı alan İzmirliler tarafından “Basmane Çukuru” olarak anıldı. Konak İlçesi’ndeki Kültürpark’ın karşısında, gayrimenkul değeri yüksek bir noktada bulunan alan geçtiğimiz Ocak ayında TMSF’nin açtığı ihale sonucu işadamı Mesut Sancak’ın ortağı olduğu Saya Grup’a ait Livamine Madencilik tarafından 80 Milyon TL’ye satın alındı. Livamine Madencilik ortakları Rıza Akça ve Tarık Kaya, hisselerini Mesut Sancak’a ait Folkart Yapı A.Ş’ye sattı.
İLK SAHİBİ İTİRAZ ETMİŞTİ
Alanın eski sahibi olan Güçbirliği Holding satış işlemine karşı çıkmış, ihalenin usule aykırı olduğunu iddia ederek yargıya başvurmuştu. İhalenin iktisadi bütünlük kavramı kapsamında yapıldığını hatırlatan Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu, “Yıllardır görülen ve halen devam eden mahkeme serüveni Survivor’u geçti. Ocak’ta TMSF’nin yaptığı ihalede de iktisadi bütünlük teşekkül etmemiştir” demişti. Zorlu kendilerinin pilot firma olduğu ve kendisinden bağımsız ihale yapılamayacağı gerekçesiyle satışa itiraz etmişti.
VALİLİK VİZE VERDİ
Folkart’ın, “Basmane Çukuru” için hazırladığı proje valilikten de destek gördü. Valilik projeye ilk onayı verdi. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verdi.
BİRİ 67, DİĞERİ 48 KATLI
Folkart Yapı A.Ş. projeyi grafikleri ile birlikte kamuoyuna açıkladı. Şirket, alana, iki ayrı bloktan oluşacak gökdelen inşa edeceğini açıkladı. Gökdelenlerin büyük olanı 67 kat, diğeri ise 48 kattan oluşacak. Yapı içerisinde farklı büyüklüklerde 420 konut, 170 adet bağımsız bölümden oluşan iş merkezi ve 40 adet bağımsız bölümden oluşan ticaret merkezi, yeşil alan, spor alanı, açık ve kapalı otopark alanı, havuz yapılacak. 450 milyon TL proje bedeli olan yapının 2020 yılında tamamlanacağı ifade edildi.
ŞEHİR PLANCILARI İTİRAZ EDİYOR
Gelişmeler İzmir kamuoyunu kaygılandırıyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, ÇED olumlu raporuna mahkemeye başvurarak ÇED olumlu raporuna itiraz edeceklerini söyledi. Kocaer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Basmane Çukuru ile ilgili üst ölçekli plan değişiklikleri hakkında da yargıya başvurduklarını hatırlattı.
KENTİN KİMYASINI BOZACAK
Söz konusu projenin şehircilik bilimine aykırı yönlerini anlatan Kocaer, “Oradaki 104 bin metrekarelik alanda 5 emsallik proje oluşturulduğu görülüyor. Burasının İzmir’in en yoğun ve en yüksek yapısı olacağı anlaşılıyor. Burası, tarihi Kemeraltı Çarşısı, tarihi Basmane Mahallesi’nin yanıbaşında, eski kent merkezinin içinde yer alıyor. Söz konusu yapının bu bölgedeki tarihi dokuya yönelik, hem sosyal, hem de fiziksel anlamda rant baskısı oluşturacağı endişemiz var. Gökdelenlerin Kültürpark’a alt geçit bağlantısı olacağı söylentisi de bizi kaygılandırıyor. İddia doğru ise Kültürpark Folkart’ın arka bahçesi konumuna gelebilir. Çok önemli bir nokta da binlerce kişinin akın edeceği bu dev yapının trafiği olumsuz etkileyecek olmasıdır. Bu yapılaşma, kentin kimyasını bozacak nitelik taşıyor. Kentin olağan gidişatını bir anda değiştirecektir ve sağlıklı bir kentsel gelişim için uygun değildir, şehircilik ilkelerine aykırıdır” dedi.
GEÇ GELEN ADALET, ADALET OLMUYOR
Umutlar azalırken gözlerin yargıda olduğunu belirten Kocaer, “Üst ölçekli planlarına açtığımız davanın bilirkişi keşfi bile henüz yapılmadı. İleride telafisi mümkün olmayan durumlar oluşabilir. Bu husus yasada da belirtilir. Doğru olan yargı sürecinin tamamlanmasını beklemektir. Ama beklenmiyor. Umarız mahkeme kararları en kısa zamanda çıkar. Çünkü geç gelen adalet, adalet olmuyor” diye konuştu. Kocaer, “Basmane Çukuru ile ilgili yaşanan süreci göz önüne aldığımızda burasının tekrar kamuya kazandırılma şansının oluştuğunu ancak bu fırsatın değerlendirilmediğini görüyoruz. Dileriz yanlıştan dönülür” açıklamasını yaptı.
Sözcü