Ekonomi

Başvuran erken emekli oluyor! İşte milyonlarca kişinin bilmediği o emeklilik formülü!

Emekli olmak isteyenlerin beklediği müjde geldi. İşte milyonlarca kişinin merak ettiği ve araştırdığı erken emeklilik için 7 formül...Peki erken emekli olmak için ne yapmak gerekir?Türkiye'deki milyonlarca vatandaş ne zaman emekli olacağını merak ediyor

Emekli olmak isteyenlerin beklediği müjde geldi. Peki erken emekli olmak için ne yapmak gerekir?

Türkiye'deki milyonlarca vatandaş ne zaman emekli olacağını merak ediyor. Emeklilik tarihini öne çekmek isteyen vatandaşlar konu ile ilgili gelişmeleri araştırıyor. 

Peki emeklilik öne çekilebilir mi? İşte merak edilen detaylar...

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, emekli olabilmek için belli bir yaş, prim ve yılının doldurulması gerekiyor. Emekliliği belirleyen en önemli etmen de sizin ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarih oluyor. 

İşte erken emeklilik için 7 formül

1- ÇOCUKLAR AVANTAJ:

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı mevcut. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, söz konusu bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani toplamda 6 sene kazandırıyor. Böylelikle de yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olma imkanına sahip olabiliyor. Burada aranan tek şart ise, çocukların sigortadan önce doğmuş olması.

2- ASKERLİK ÖNE ÇEKİYOR

Erkeklerde de söz konusu askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı sağlıyor. Sigortalı olmadan önce gerçekleştirilen askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylelikle de en az 1 yaş önce emekli olma imkanı sağlanıyor.

3-10 YIL PRİM YETİYOR:

Kısmi emeklilik adı taşıyan yöntemde de 15 sene ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olma imkanına sahip olabiliyor. Burada da yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde de 60'tan başlangıç gösteriyor.

Söz konusu bu imkan 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olanlar için geçerli oluyor. Sonrası için de prim 4 bin 500'e, yıl şartı ise 25'e yükseliyor.

4. YÜZDE 60 RAPOR YETER:

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olma imkanına sahip oluyor. Bunun için de en az 1800 gün prim yeterli oluyor.

5. VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR MI?

Yine konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olma imkanına sahip oluyor.

6. YIPRANAN KAZANIYOR

Ağır işlerde çalışanlar, gazeteciler, madenciler gibi mesleklerde çalışanlar da sigortalılık sürelerine belli oranda gün ekleyerek ve işe giriş tarihi geriye çekerek emekli olabiliyor.

7. ANNEYE DE PRİM VAR:

Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olanların 1 Ekim 2008 tarihi sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenmiş oluyor. Bu süre de yaş şartından da düşülüyor.
 

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emekli maaşı promosyonları belli oldu! Hangi banka kaç lira promosyon veriyor?

20 yıldan fazla evli kalanlara emeklilik hakkı doğuyor! Hiç çalışmamış ev hanımları da faydalanabilecek!

Emekli bayram ikramiyesinde tutar belli olduktan sonra hükümetten son dakika adımı! '5 bin lira iki taksit halinde...'