18 / 05 / 2024

BAT, Samsun Bafra'daki üretim tesislerine taşınacak

BAT, Samsun Bafra'daki üretim tesislerine taşınacak

Tekel Sigara'yı 1.7 milyar dolar ödeyerek devralan İngiliz BAT, 600 kişinin çalıştığı İzmir Tire'deki fabrikasını kapatma kararı aldı



Dünyanın ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), Türkiye'deki iki fabrikasından biri olan İzmir'in Tire ilçesindeki tesislerini kapatma kararı aldı. İngiliz şirket, üretime Samsun'daki tesislerinde devam edeceğini açıkladı. Yankı uyandıran kararla ilgili BAT Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, üretimin Samsun'a kaydırılmasıyla ilgili kararın sigaraya yapılan son zamlarla alakası olmadığını söyledi. SABAH'ın sorularını cevaplandıran Turagay, "Fabrika taşıma kararı bir günde, bir haftada alınmaz. Dolayısıyla aldığımız bu kararın sektördeki son gelişmelerle bir ilgisi yok" dedi. Taşıma kararının verimlilik esas alınarak alındığını bildiren Turagay, "Türkiye'de iki üretim tesisi ile çalışan hiçbir tütün üreticisi yok. Bizim de bir tercihte bulunmamız gerekiyordu. BAT da tercihini stratejik planları açısından daha uygun gördüğü Samsun'dan yana kullandı. Burada  İzmir  kenti açısından bir kayıp olduğunu düşünenler lütfen şunu unutmasınlar, biz bu fabrikayı kapatmıyoruz. Sadece ülkemizin başka bir kentine taşıyoruz" diye konuştu. Turagay, İzmir'deki fabrikada çalışan işçilere de "Samsun'a gelir misiniz?' diye sorduklarını belirterek, "Arzu edenlerle Samsun'da beraber çalışacağız" dedi.

600 İŞÇİ ÇALIŞIYOR
2002'den bu yana Türkiye pazarında olan ve Tekel Sigara'yı üçüncü ihalede 1.7 milyar dolar ödeyerek devralan BAT, Tire'deki fabrikasına 350 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Fabrikada yaklaşık 600 işçi çalışıyor. İşçilere taşınma kararı dün tebliğ edildi ve önümüzdeki haftaya kadar kararlarını bildirmeleri istendi. Samsun'daki fabrikada ise 400 kişi istihdam ediliyor. Turagay "Hedefimiz burada hem üretimi, hem satışları hem de ihracatı artırmak. İlave yatırımlarla çalışan sayımızı 800'e çıkartmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Vergide,'Mesajı aldık' açıklaması yaptılar
YENİ yıldan itibaren sigaraya uygulanan verginin yüzde 30'un üzerinde artması, dünyanın sekizinci büyük sigara pazarı olan Türkiye'de oyuncuları rahatsız etti. Önce fiyatları artıran, sonra indirime giden bazı şirketler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uyarısı üzerine tekrar fiyatlarını yükseltirken, "mesajı aldık" ifadesini kullanmışlardı.

EBSO: İzmir sanayii kan kaybına uğradı
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, BAT'ın bölgede önemli istihdam sağladığına işaret ederek, "Sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı. Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar" dedi. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik ise kararın sürpriz olmadığını belirtti.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

BAT, Tire'deki sigara fabrikasını kapatıyor

British American Tobaccon (BAT), Tire Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasını kapatıp Tekel özelleştirmesinde aldığı Samsun Bafra'daki üretim tesislerine taşınma kararı aldı

BAT tarafından üretimin 30 Nisan 2010'dan itibaren Samsun'da devam edeceği, 250'si kadrolu, 350'si taşeron 600 çalışana bildirilirken, Samsun'da çalışmaya devam etmek isteyen işçilere başvuru için 25 Ocak'a kadar süre verildi. BAT, Tokat Sigara Fabrikası'nı da geçen aylarda kapatmıştı.
BAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi:
"Üretimi tek merkeze indirme konusu düşünülen bir süreçti, ancak hangi fabrikanın seçileceğinin kararı son dönemde verildi. Tire fabrikasında genişleme imkanı yoktu. Samsun'daki alan ise İzmir'deki fabrikanın yaklaşık 4 katı kadar. Samsun fabrikası Tekel'in en modern fabrikasıydı. BAT'ın Türkiye'yi ihracat üssü haline getirme hedefi kapsamında büyümeye imkan verebilen Samsun'daki tesis ön plana çıktı. Taşınma kararının arkasında başka bir neden aranmamalı. Çalışanlarımızı aynı şartlarla çalışmak üzere Samsun'a davet ettik. Gelemeyenleri de mağdur etmemek için çeşitli paketler hazırladık. Tire'deki tesisin nasıl değerlendirileceğine ilişkin şu ana kadar alınmış bir karar yok."

`Yasak etkili oldu' iddiası
Dünya pazarında üç büyük sigara üreticisinden biri olan ve 2008 yılında Tekel'in sigara bölümünü 1 milyar 720 milyon dolara satın alan BAT'ın Tire fabrikasını kapatma kararını değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar şunları söyledi:
"Taşınma kararını üzüntüyle karşıladık. BAT bölgede önemli bir istihdam sağlıyordu. Firmanın verimliliğini artırmak amacıyla verdiği stratejik bir karar. Tekel'in sigara bölümünün alımı sonrası üretimin büyük çoğunluğu Samsun'a kaymıştı. Firma daha önce iki fabrikada da üretimin devam edeceğini belirmişti. Ancak sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı."
Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Çelik ise fabrika taşınsa da firmanın harmanını bozmak istemeyeceği için Ege Bölgesi'ndeki tedarikçilerini değiştirmeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Milliyet

BAT, Tire'deki fabrikayı kapatıp Samsun'da büyüyor

DÜNYANIN ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), tek merkezde üretim yapma kararı alması sonucunda İzmir'in Tire ilçesindeki tesislerini kapatacak ve üretime Samsun'daki tesislerinde devam edecek. British American Tobacco (BAT) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, konsolidasyona gitme kararı kapsamında üretime Samsun fabrikasında devam etme kararının alındığını söyledi. Karar çerçevesinde Tire'deki tesisin 2010 sonuna kadar Samsun'a taşınmış olacağını dile getiren Turagay, yaklaşık 250 işçiyi de aynı şartlarla Samsun'da çalışma önerisinde bulunduklarını kaydetti.
İzmir'de imkanı yok
Üretimi tek merkeze indirme konusunun düşünülen bir süreç olduğunu ancak hangi fabrikanın seçileceği kararını son dönemde verdiklerini belirten Turagay, şunları söyledi: "Tire fabrikasında genişleme imkanı yoktu. Samsun'daki alan ise İzmir'deki fabrikanın yaklaşık 4 katı kadar. Samsun fabrikası Tekel'in en modern fabrikasıydı. BAT'ın Türkiye'yi ihracat üssü haline getirme hedefi kapsamında büyümeye imkan verebilen Samsun'daki tesis ön plana çıktı. Taşınma kararının arkasında başka bir neden aranmamalı. Çalışanlarımızı aynı şartlarla çalışmak üzere Samsun'a davet ettik. Gelemeyenleri de mağdur etmemek için çeşitli paketler hazırladık. İzmir'den ayrılmak bizi üzüyor. Ama yine de Türkiye içindeyiz. Samsun ekonomisine katkı vereceğiz."
Bölge kan kaybeder
2002'den bu yana Türkiye pazarında olan BAT, Tire'deki fabrikasına 350 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Taşınmanın ardından Tire'deki tesisin nasıl değerlendirileceğine ilişkin şu ana kadar alınmış bir karar da bulunmadığı belirtiliyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, BAT'ın bölgede önemli bir istihdam sağladığını belirterek, "TEKEL'in sigara bölümünün alımı sonrası üretimin büyük çoğunluğu Samsun'a kaymıştı. Firma daha önce iki fabrikada da üretimin devam edeceğini belirmişti. Ancak sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı. Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar" dedi.
Hürriyet

BAT'ın İzmir fabrikası kapanıyor, üretim Samsun'da yapılacak 
 
Dünyanın ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), İzmir'in Tire ilçesindeki tesislerini kapatarak üretime Samsun'daki tesislerinde devam edecek.
 
Özelleştirme ihalesinde Tekel'in sigara bölümünü alması sonrası Samsun ve Tire fabrikalarında üretime devam eden firma, tek merkezde üretim yapma kararı aldı. Bu yöndeki kararını Tire Organize Sanayi Bölgesi içindeki tesislerinde çalışan işçilere ilettiği, firmanın, isteyen işçilere Samsun'da çalışma fırsatı vereceğini açıkladığı kaydedildi. Şirketin Tire'deki makineleri Samsun'daki fabrikaya taşıyacağı, işlemin 2010 yılı içinde tamamlanmış olacağı ifade edildi. 2002'den bu yana Türkiye pazarında olan BAT, Tire'deki fabrikasına 350 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Fabrikada yaklaşık 200'ü kadrolu 600 işçinin çalıştığı belirtiliyor.

BAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, karar çerçevesinde Tire'deki tesisin 2010 yılı sonuna kadar Samsun'a taşınmış olacağını, yaklaşık 250 işçiyi de aynı şartlarla Samsun'da çalışma önerisinde bulunduklarını kaydetti. Turagay, şunları söyledi: "Tire fabrikasında genişleme imkanı yoktu. Samsun'daki alan ise İzmir'deki fabrikanın yaklaşık 4 katı kadar. Samsun fabrikası Tekel'in en modern fabrikasıydı. BAT'ın Türkiye'yi ihracat üssü haline getirme hedefi kapsamında büyümeye imkan verebilen Samsun'daki tesis ön plana çıktı." Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, taşınma kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi. Yorgancılar, "Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar. Ancak firmalar, verimliliği artırmak için tek merkezde üretim kararları alabiliyor.'' dedi. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik ise, "Ege Bölgesi'nden önemli bir sanayi kurumunun gitmesi üzücü. Ancak isteyen çalışanlarını oraya götürme yönünde karar alması mağduriyetleri bir ölçüde de olsa giderecektir." diye konuştu.
Faruk Akkan/Zaman

Tekel'i alan BAT, Tire fabrikasını kapatıyor

BAT, Tire sigara fabrikasını kapatıyor. Tekel'i alan firmanın üretime Samsun'daki tesislerinde devam edeceği öğrenildi. EBSO Başkanı Yorgancılar, 'Bölge sanayisi adına üzücü bir karar' diye konuştu

Dünyanın ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco'nun (BAT), İzmir'in Tire ilçesindeki tesislerini kapatacağı, üretime Samsun'daki tesislerinde devam edeceği belirtildi.
Özelleştirme ihalesinde Tekel'in sigara bölümünü alması sonrası Samsun ve Tire fabrikalarında üretime devam eden firma, tek merkezde üretim yapma kararı aldı.
Bu yöndeki kararını Tire Organize Sanayi Bölgesi içindeki tesislerinde çalışan işçilere ilettiği, firmanın, isteyen işçilere Samsun'da çalışma fırsatı vereceğini açıkladığı kaydedildi. Şirketin Tire'deki makineleri Samsun'daki fabrikaya taşıyacağı, işlemin 2010 yılı içinde tamamlanmış olacağı ifade edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, taşınma kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

`Stratejik bir karar'
BAT'ın bölgede önemli bir istihdam sağladığını, bölgenin başarılı yabancı sermaye yatırımları arasında yer aldığını dile getiren Yorgancılar, "Firmanın verimliliğini artırmak amacıyla verdiği stratejik bir karar. Tekel'in sigara bölümünün alımı sonrası üretimin büyük çoğunluğu Samsun'a kaymıştı. Firma daha önce iki fabrikada da üretimin devam edeceğini belirmişti. Ancak sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı. Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar. Ancak firmalar, verimliliği artırmak için tek merkezde üretim kararları alabiliyor" dedi.

Samsun fabrikası büyük
Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik ise özelleştirme ihalesi sonrası BAT'ın Tire fabrikasını kapatacağı yönünde beklentilerin oluştuğunu, kapatma kararının kendileri için sürpriz olmadığını ifade etti. Samsun'daki fabrikanın Tekel bünyesindeyken modernize edilmiş, geniş kullanım alanına sahip bir tesis olduğuna dikkat çeken Çelik, "Karar, Türk tütüncülüğünü etkilemez. Nerede üretim yapıldığı önemli değil" diye konuştu. BAT 2002'de ire fabrikasına 350 milyon dolar yatırım yaptı. Fabrikada yaklaşık 600 işçi çalışıyor. (aa)

Ege'de altı sigara tesisi
Ege'de şu anda altı sigara fabrikası var. Son olarak Güney Koreli Korean Tobacco Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika açtı. Diğer tesisler şöyle: Philsa: Dünyanın en büyük sigara Şirketi Philip Morris ile Sabancı Holiding, 1992'de Torbalı'da üretime başladı. JTI: RJR Nabisco Holding sermayesi ile 1992'de Torbalı'da tesis kuran firma, 1999'da Japan Tobacco İnternational (JTİ) bünyesine katıldı. BAT: İngiliz British American Tobacco Tire'de, Viceroy, Pall Mall ve Kent sigarası üretiyor. Imperial Tobacco: Manisa'da 2005'te faaliyete geçti. West, Davidoff ve Maxim markalı sigara üretiyor. Gallaher: İngiliz sigaracı Gallaher Menemen'de fabrika kurdu.

Makineler taşınacak
Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik, "BAT'ın Samsun'daki tesis alanı Tire'den götürülecek makineleri de kapsayacak kadar büyük. BAT böylelikle Karadeniz ve Kafkasya pazarına da yakınlaşmış olacak. Ege Bölgesi'nden önemli bir sanayi kurumunun gitmesi üzücü. Ancak isteyen çalışanlarını oraya götürme yönünde karar alması mağduriyetleri bir ölçüde de olsa giderecektir" diye konuştu. Tire Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ise firmanın özelleştirme ihalesi sonrası iki fabrikada üretim yapacağını açıkladığını hatırlatarak, kararın sürpriz olduğunu söylediler.
Radikal


Geri Dön