03 / 05 / 2024

Batı Şeria'daki Yahudi inşaatları sorunu aşılamıyor!

Batı Şeria'daki Yahudi inşaatları sorunu aşılamıyor!

Batı Şeria´daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağının sonlandırılmasına ilişkin ABD´den yeni bir uzlaşı önerisi geldiği bildirildi



Londra´da Arapça yayımlanan Şark ül-Evsat gazetesine göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton´ın da katılımıyla dün Kudüs´te yapılan Ortadoğu barış görüşmelerinde Clinton, İsrail´in, 26 Eylülde dolacak yerleşim yerlerindeki inşaat yasağı uygulamasının 3 ay daha uzatılması ve bu süre içinde tarafların sınır konusunda bir anlaşmaya varmaları önerisini getirdi.

Gazetenin haberine göre, yeni sınırlar ortaya konulduğunda, İsrail kendi kontrolü olan alanlarda yerleşim faaliyetlerini yeniden başlatabilecek, çekilmesi öngörülen tüm diğer alanlarda da faaliyetler durmuş olacak.

Şark ül-Evsat, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas´ın öneriyi kabul ettiğini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun ise buna henüz bir cevap vermediğini yazdı.

Clinton´un heyeti içinde yer alan bir Amerikalı kaynak, önerinin görüşmelerde ortaya çıkan çıkmazın önüne geçmek için en iyi fırsat olduğuna inandığını dile getirdi.

Şarm el-Şeyh ve Kudüs´teki görüşmelerle ilgili iyi haber alan kaynaklar, yerleşimler sorununun, Clinton´un da dahil olduğu görüşmelerde çözülemeden kaldığını belirtirken, Mahmud Abbas´ın, Netanyahu´ya dün gece İsrail´in yerleşim faaliyetlerini yeniden başlatması halinde görüşmelere devam etmeyeceklerini bir kez daha söylediği, Netanyahu´nun da inşaat yasağında uzatmaya gitmeyeceklerini vurguladığı ifade edilmişti.

Ancak, Clinton´un Abbas´a 26 Eylülden önce yerleşim inşaatları konusunda bir çözüme varılacağı konusunda söz verdiği de öne sürülen iddialar arasında bulunuyor.

Bu arada, Filistin´de yayımlanan El Kudüs gazetesi, Filistinli bir kaynağa dayanarak, İsrail ve Filistin taraflarının, Amerikalılar´ın talebi doğrultusunda görüşmelerle ilgili medyaya bir açıklama yapmamakta görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde Yedioth Ahranot gazetesi ile Dahaf kurumu işbirliğiyle yapılan bir kamuoyu yoklaması, İsrailliler´in yarısının, yüzde 51 oranıyla, yerleşimlerdeki inşaatların 26 Eylülden sonra yeniden başlatılmasından yana olduğunu ortaya koymuştu.

İnşaat yasağıyla ilgili moratoryumun uzatılmasını isteyenlerin oranı yüzde 39 olarak kalmıştı. Bu arada, aynı kamuoyu yoklamasında, Netanyahu, bir barış anlaşmasına varma niyetinde ciddi mi, yoksa barış görüşmelerine ABD´nin mi baskısıyla mı girdi" yönündeki cevap verenlerden yüzde 56´sı "Amerikan baskısı" karşılığını verdi, "niyeti ciddi" diyenler de yüzde 36 oldu.
AA


Geri Dön