Ekonomi

Batılı şirketlerin yüzde 82’si yatırımlarını Rusya’dan çekmedi!

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası açıklanan yaptırımlara rağmen Rusya’da faaliyet gösteren AB ve G7 merkezli 1405 şirketten sadece 120’sinin bu ülkedeki öz sermaye yatırımlarından çekildiği belirlendi.İsviçre'de bulunan St

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında dünya genelinde Rusya’ya karşı çeşitli yaptırımları uygulamaya sokmasına rağmen bu ülkede faaliyet gösteren batılı şirketlerin bu yaptırımlara ancak yüzde 8 oranında uyduğu, yüzde 82’sinin ise öz sermaye yatırımlarını koruduğu ortaya çıktı.

İsviçre'de bulunan St. Gallen Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Profesörü Simon Evenett ve akademi kuruluşu IMD'de Strateji ve Uluslararası İş Dünyası Profesörü olan Niccolo Pisani, ana merkezi AB ve G7 ülkelerinde bulunan şirketlerin Rusya'daki öz sermaye yatırımlarını ve savaş sonrası bu ülkeden çıkacağını açıklayan şirketlerin aktivitelerini masaya yatırdı.

Analiz; AB ve G7 merkezli, Rusya'da öz sermaye yatırımları bulunan ve en az 2017 ile 2021 yılları arasında 1 milyon doların üzerinde gelir elde eden şirketlerle sınırlı tutuldu.
Yapılan çalışmada, Rusya'da bulunan 3 bin 444 yabancı şirketten 2 bin 405'inin, ana merkezi G7 veya AB ülkelerinde bulunan 1.405 şirketin alt firmaları olduğu belirlendi.

 

Şirketlerin sadece yüzde 8’i çekildi

Kasım 2022 itibarıyla 1.404 şirketin 120'sinin, yani sadece yüzde 8,5'inin, öz sermaye yatırımlarını Rusya'dan çektiği ortaya çıktı. Rusya'dan çıkan 120 şirketin yüzde 25'i Amerika Birleşik Devletleri, % 12,5 Finlandiya ve 11,7'si Almanya merkezli şirketlerden oluştu.
Bu şirketlerin yüzde 10,8'inin merkezinin İngitere, yüzde 7,5'inin Fransa, yüzde 5,8'inin Japonya, yüzde 4,2'sinin Danimarka, yüzde 4,2'sinin Hollanda, yüzde 3,3'ünün İrlanda'da olduğu belirlendi.

Rusya'da hala aktif öz sermaye yatırımları bulunan 1.284 G7 ve AB'li şirketler arasında en büyük payı ise yüzde 19,5 ile Almanya merkezli şirketler oluşturuyor. Bunu, yüzde 12,4 ile ABD, yüzde 7 ile Japonya ve yüzde 6,3 ile İtalya takip ediyor.
Şirketlerin kalan yüzde 5,8'inin Birleşik Krallık, yüzde 5,6'sının Fransa, yüzde 3,7'sinin Avusturya ve yüzde 2,9'unun Hollanda merkezli olduğu tespit edildi.

Amazon ve Apple faaliyetlerini askıya almıştı

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında enerji, moda, yiyecek-içecek, kozmetik, otomotiv ve teknoloji gibi sektörlerde birçok şirket, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandıracağını açıklamıştı. Amazon ve Apple, Mart 2022 itibarıyla Rusya'daki çalışmalarını askıya alırken, Google bazı operasyonlarını, Microsoft da yeni satışlarını durdurdu. Samsung, Starbucks, Mercedes ve Disney gibi şirketler de faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.
Shell, geçen yıl Rusya'daki proje ve ortak girişimlerinden çıkacağını, Norveçli enerji şirketi Equinor da Rusya'daki ortak girişimlerden çıkarak ülkedeki yeni yatırımları durdurduğunu duyurmuştu.