Sektörel

'Batının 400 yılda yaptığı kentleşmeyi 40 yılda yaptık'

14. Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Türkmedya Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Batı'nın 400 yılda gerçekleştirdiği kentleşmeyi Türkiye'nin 40 yıla sığdırdığını söyledi. İşte açıklamalar...

14. Gayrimenkul Zirvesi’nde, ‘İş Dünyası Gayrimenkul Platformu’ oturumunda konuşan Türkmedya Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Batı'nın 400 yılda gerçekleştirdiği kentleşmeyi Türkiye'nin 40 yıla sığdırdığını söyledi.


Ethem Sancak, "Bu coğrafyalarda, karmaşaların yaratacağı tehlikelerden özellikle mülk sahiplerinin sığınacağı yer eskiden Londra'ydı, şimdi İstanbul olacak. Nereden bakarsanız bakın gelecek İstanbul ve Anadolu'dadır. Kentleşirsek demokrasimiz muazzam olur, sanayimiz gelişir, çekim merkezi haline geliriz" dedi.


Sancak, gayrimenkul sektörünün medya ve otomotiv sektörü için çok hayati olduğunu söyledi.


Gayrimenkul sektörü ne kadar gelişirse reklamların o kadar artacağını dile getiren Sancak, "Medya öyle bir sektör ki 100 tane harcama kalemi var, bir tane girdi kalemi var, o da reklam... Bizim de bu çabanıza destek vermemiz lazım. Ne kadar çok bina yaparsanız o kadar çok kamyon satılır. Dolayısıyla gayrimenkul sektörünün gelişmesi, başarısı sizin kadar bizleri de ilgilendiriyor" diye konuştu.


Gelecek stratejisi öngörüsünde bulunulması için geçmişin mutlaka iyi bilinmesi gerektiğine işaret eden Sancak, gayrimenkul girişimcilerinin medeniyeti inşa ettiğini, müteahhitlerin ise kentleri inşa etmekle yükümlü girişimciler olduğunu söyledi.


Kentin olmadığı yerde demokrasinin olamayacağını vurgulayan Sancak, kent ne kadar iyi inşa edilirse ülkede demokrasinin o kadar gelişeceği, refahın yükseleceği, toplumun ilerleyeceği ve bu toplumun da üreten bir toplum olabileceği değerlendirmesinde bulundu.


Osmanlı İmparatorluğu'nun 1700'lü yıllarda başlayan gerileme ve çökme sürecinden sonra bu yüzyılın başıyla tarihi bir fırsat yakalandığına dikkati çeken Sancak, şöyle devam etti: "Batı ciddi bir çöküş içine girdi. 'Batı'nın işi bitti' tespiti benim değil, bu tespit Batılı gelecek stratejistlerinindir. 'Uygarlık Asya Pasifik'e kayıyor' diyorlar. Son uygarlık yer değiştirmesi sırasında 2. Dünya Savaşı yaşandı. 50 milyon insan öldü, uygarlık Londra'dan New York'a gitti. Dönüşüm büyük bir yıkımla oluyor. Eskinin yeniye tepkisi, maalesef insanın bir tarafı olan vahşileşmeyle oluyor. Bu yıkımların olacağı çağa girdik. Bu yer değiştirmede İstanbul'un yeni bir altın döneminin başlayabileceğini söyleyebiliriz.


İstanbul ile ülkemizde başlayan bir kentleşme süreci var. Batı'nın 400 yılda gerçekleştirdiği kentleşme sürecini 40 yıla sığdırdık. Şu anda nüfusu 1 milyonu geçen 16 kentimiz var. İstanbul gibi mega kentlerimiz var. Gelişmiş toplumlar gibi biz de önümüzdeki 20 yılda nüfusunun yüzde 3'ü tarım emekçisi olan ama ezici çoğunluğu kentte yaşayan bir topluma dönüşeceğiz. İyi bir haber.. Gayrimenkul sektörüne muazzam bir alan açılıyor. Uygarlık değişimiyle İstanbul ile beraber Anadolu coğrafyaları da değer kazanacak."


Geleceğin, gayrimenkul sektörü için çok parlak olacağı öngörüsünde bulunan Sancak, kentin olmadığı yerde sanayinin de olamayacağını, kentlerin gelişmesine bağlı olarak sanayinin de gelişeceğini ifade etti.


Sancak, Ortadoğu'da oluşacak karmaşanın en güvenli limanının İstanbul ve Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Bu coğrafyalarda, karmaşaların yaratacağı tehlikelerden özellikle mülk sahiplerinin sığınacağı yer eskiden Londra'ydı, şimdi İstanbul olacak. Nereden bakarsanız bakın gelecek İstanbul ve Anadolu'dadır. Kentleşmemiz çok hayatidir. Kentleşirsek demokrasimiz muazzam olur, sanayimiz gelişir, çekim merkezi haline geliriz. Kendinizi müteahhit gibi, yap-satçı gibi görmeyin. Siz çok daha fazlasısınız, bize güzel kentler yapın" diye konuştu.