Genel

İdris Güllüce GYODER Zirvesi'ne video konferansla katıldı!

Gayrimenkul sektörünün en önemli buluşma noktası olan 14. Gayrimenkul Zirvesi İstanbul'da başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce video konferans yöntemi ile bağlanarak konuşma yaptı.

14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı insanlık tarihinin 20. yüzyılda kırlardan şehirlere, az gelişmiş ülkelerin çok gelişmiş ülkelere göçüne tanık olduğunu belirterek, “Biz Hürriyet olarak reklamların yanı sıra ekonomik ve sosyal haberlerle de bu tarihi dönüşümün medyadaki ortağı olmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Vuslat Doğan Sabancı sektörde markalaşma açısından heyecanlı bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekerken "Artık marka projeler çağı başlamış durumda" diye konuştu.


14. Gayrimenkul Zirvesi'nin detayları videolarımızda! İzlemek için tıklayınız!


Gayrimenkul sektörünün en önemli buluşma noktası olan 14. Gayrimenkul Zirvesi İstanbul'da başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce video konferans yöntemi ile bağlanarak konuşma yaptı. Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe oldukça iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan İdris Güllüce, sektör paydaşlarının artık yurt dışına açılmanın yollarını araması gerektiğini söyledi.


Zirvede konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, İnsanlık tarihinin 20. yüzyılda kırlardan şehirlere, az gelişmiş ülkelerin çok gelişmiş ülkelere göçüne tanık olduğunu belirterek, “Biz Hürriyet olarak reklamların yanı sıra ekonomik ve sosyal haberlerle de bu tarihi dönüşümün medyadaki ortağı olmaktan gurur duyuyoruz. Biraz daha ileri giderek şunu söylemek istiyorum; Ne sizler sadece bina yapıyorsunuz ne de bizler sadece projenizi pazarlıyoruz. Birlikte başardığımız bunun çok ötesinde kolektif bir zihniyet taşınmasıdır" dedi.


BAKAN GÜLLÜCE ZİRVEYE VİDEO KONFERANS YÖNTEMİYLE KATILDI


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Bomonti'deki Hilton Otelde düzenlenen 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce video konferans yöntemi ile bağlanarak konuşma yaptı. Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe oldukça iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan İdris Güllüce, sektör paydaşlarının artık yurt dışına açılmanın yollarını araması gerektiğini söyledi. Bakan Güllüce Sektör mensuplarına "yurt dışında neler yapılabiliri araştırın" önerisinde bulunarak , "Gayrimenkul sektörüyle uğraşan arkadaşların proje tecrübeleri, imalat tecrübeleri fazla oldu. Çok sayıda işçi bu alanlarda bir nevi okulu okudular. Türkiye burada çok ciddi bir potansiyele ulaştı. Pastayı da istediğiniz kadar büyütemiyorsunuz. Sonuçta Türkiye'nin alanı, kapasitesi belli, imkanları belli. O zaman pastayı büyütmenin yolu dışarıya açılmaktır" diye konuştu. Çevre konusunda yapılan mevzuat değişikliklerinin sektörü belli noktalarda sıkıntıya soktuğunun bilincinde olduklarını aktaran Güllüce, bir süre sonra bu düzenlemelerin oturacağını sözlerine ekledi.

Zirveye GYODER Başkanı Aziz Torun, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, iş adamları Ethem Sancak ve Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu gayrimenkul ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.


MEDYADA MARKALAŞMANIN YOLU


Zirvede açılış konuşmalarının ardından Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir'in moderatörlüğünde düzenlenen 'Medyada Markalaşma Yolu' adlı oturumda konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı medya-gayrimenkul sektörü arasındaki ilişkiyi anlattı. Konuşmasında kentleşmenin tarihini Babil örneğini vererek anlatan Sabancı, “Konuşmamı hazırlarken acaba markalaşmış en eski yapı nedir diye düşündüğümde aklıma ilk Babil Kulesi geldi. Ancak Babil Kulesi'nden sonra bugün 4-5 bin yıl sonra insanların hayatlarını önce Amerika'da başlayan bir akımla toplu kentler girmeye başladı. Bunlar toplu kentler de değil toplu mekanlar, yaşam alanları. Bu yaşam alanları öyle popüler oldu ki, insanlar kendilerini bunlarla tanımlamaya başladı" dedi.



MEKANLARIN MARKALAŞMASINA ASMALI KONAK ÖRNEĞİ


1980'lerde yayınlanan Flamingo Yolu adlı dizinin aslında zengin kitlenin olduğu yaşam tarzını gösteren bir mekan olduğunu belirten Vuslat Doğan Sabancı, “Daha sonra 90'larda yaşamımıza Frends dizisi girdi. Yine burada 4 arkadaş toplandığı ve paylaştığı bir mekanı anlatıyordu. Sonra 2000'li yıllarda biz de kendi özgün mekanlarımızı görmeye başladık. Çünkü bugüne kadar Amerika'nın kurduğu mekanlar medya yoluyla bize geliyordu. Ama 2000'li yıllarda biz de kendi mekanlarımızı kurmaya başladık. Ve bence bunların en başarılısı Asmalı Konak oldu. Tüm bu dizilerde mekanlar marka mekanlar haline geliyordu. Onun için de mekanların markalaşması çok önem kazanmaya başladı. Burada insanlar kendilerini iyi halde hissediyor. Oraya gitmek istedikleri bir cazibe merkezi haline geliyordu. Aslında bundan da fazlası kendini tanımlamak için kullandığı her şeyi o mekana giderek yaşamaya başladı" diye konuştu.


ARTIK MARKA PROJELER ÇAĞI BAŞLAMIŞ DURUMDA


Gayrimenkul sektöründeki tercihlerin ciddi, karmaşık, duygusal bir denklem olduğunu söyleyen Vuslat Doğan Sabancı şöyle konuştu: “Şimdi Türkiye gayrimenkul sektörüne geldiğimiz de görüyoruz ki, Türkiye gayrimenkul sektörü de markalaşma açısından heyecanlı bir dönüşüm yaşıyor. Artık marka projeler çağı başlamış durumda. Gelir düzeyi yükselen, yaşama sevinci artan, yaşama arzusu kuvvetlenen insanlar için tüm bunlar mutluluk vahaları haline geliyor. Artık Flamingo Yolu sadece zenginlerin, imtiyaz sahiplerine, imtiyazlı bir azınlığa ait tasarımlar değil, ekonomimizin de büyümesiyle orta gelir düzeyine kadar inen önemli mutluluk vahaları haline geldi"


HÜRRİYET PİYASANIN BAROMETRESİ GİBİDİR


Hürriyetteki reklamlara bakarak hangi sektörün yıllar içinde büyüdüğünü, hangilerinin küçüldüğünü, hangi firmaların başarıya doğru koştuklarını kolayca görülebileceğini belirten Sabancı, “Hürriyet piyasanın barometresi gibidir. Bu sabah Hürriyetin 2000 yılından beri reklamlarını taradım. Gördüm ki 2000 yılında gayrimenkul sektörü Hürriyet reklam verenler sırasında 10. iken son 5 yıldan beri birinci sektör haline gelmiş. Bu bize gayrimenkul sektörünün Türkiye'de tüm sektörleri geçerek markalaşma yarışında birinci olduğunu gösteriyor. Tabi bu büyük gelişmenin arkasında Türkiye'nin son 10 yıldaki ekonomik ve siyasi hayatındaki başarılı işbirliği de var. Bir yandan iskana açılan bölgelerde bir yandan da başarılı biçimde yürütülen özellikle kentsel dönüşüm projelerinde dünyanın dikkatini çeken başarılar elde ettik. Hükümetin ilan ettiği büyük alt yapı projeleri, 3. havalimanı, Boğaz geçiş projeleri, yeni otoyol ve demiryolu projeleri. Bütün bunlar inşaat sektörünün büyümesine çok önemli katkıda bulundu. Türkiye'nin küresel anlamda öneminin artmasıyla Türkiye'nin özellikle de İstanbul'un dünyanın en değerli gayrimenkul piyasalarından biri olacağına inanıyorum. Bu inancımı da her ay yabancıların Türkiye'de konuta gösterdiği ilgiyle desteklemek istiyorum" dedi.


REKLAM VEREN İNŞAAT FİRMALARINDAKİ ARTIŞ


Hürriyetin reklam barometresinden bilgiler paylaşmak istediğini söyleyen Sabancı şöyle konuştu: “2001 yılında Hürriyette reklam veren 330 inşaat firması vardı. 2006 yılına gelindiğinde bu rakam üçe katlanmış. Yani markalaşma yolunda ilerleyen gayrimenkul sayısı 5 yılda üçe katlıyor. Biz bu markalaşma yolunda size yol arkadaşlığı ediyor olmaktan çok mutluyuz. Biliyorum ki maliyetleri kuruşu kuruşuna hesaplıyorsunuz. Ve neyin size en iyi dönüş getirdiğini de çok iyi biliyorsunuz. Gayet ihtiraslı, vizyoner projeler geliştiriyorsunuz. Ve bunların da büyümesi için Hürriyeti açık ara en büyük ortağınız seçiyorsunuz. Bunun bize verdiği sorumlulukla size nasıl destek oluruz diye arayışlar içerisine girdik"


Vuslat Doğan Sabancı, Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün en önemli ödül töreni olan "Sign of the City Awards"ı düzenlediklerini belirterek, “Türkiye'de ilk defa düzenlenen ödül töreni emlak sektörü ile ana medya ortaklığının bence çok güzel bir örneği olmuştur" dedi.


 HÜRRİYET DÜNYASI HER GÜN 10 MİLYON KİŞİYE ULAŞIYOR


Sabancı, “Hürriyet markalar oluşturmayı bilen bir kuruluştur" diyerek şöyle devam etti: “Çünkü kendisi de lider bir markadır. Medya olarak sadece TRT ve Hürriyet vardı 68 yıl öncesinde. Bugün o markalar büyüdü ve hala hayatlarımızda önemli markalar olmaya devam ediyor. O zaman Hürriyet sadece bir gazeteydi. Artık iletişim mecraları çok gelişti ve çeşitlendi. Hürriyet de gazete kimliğinden Hürriyet Dünyası kimliğine taşındı. Her gün gazetemizi çok özenli bir şekilde bir mücevher gibi işleyerek hazırlıyoruz. Ancak bunun yanında Hürriyet Dünyası'yla birlikte her an online olabileceğimiz bir mecra oluşturuyoruz. Flaş haberleriniz, anlık haberleriniz, anlık paylaşımlarınızla yanınızdayız. Hürriyet Dünyası her gün 10 milyon kişiye ulaşıyor" İnsanlık tarihinin 20. yüzyılda kırlardan şehirlere az gelişmiş ülkelerin çok gelişmiş ülkelere göçüne tanık olduğunu belirten Sabancı konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sosyologlar Türkiye'nin son 10 yıldaki taşınmasını, klasik yerleşik mekanlarından markalaşmış hayat vahalarına geçiş olarak ele alacak. Biz Hürriyet olarak reklamların yanı sıra ekonomik ve sosyal haberlerle de bu tarihi dönüşümün medyadaki ortağı olmaktan gurur duyuyoruz. Biraz daha ileri giderek şunu söylemek istiyorum; Ne sizler sadece bina yapıyorsunuz ne de bizler sadece projenizi pazarlıyoruz. Birlikte başardığımız bunun çok ötesinde kolektif bir zihniyet taşınmasıdır"