27 / 12 / 2024

Batman Turgut Özal Bulvarı’na 2 yeni üst geçit!

Batman Turgut Özal Bulvarı’na 2 yeni üst geçit!

Görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir, "Turgut Özal Bulvarı’nda iki üst geçit yapmayı planlıyoruz. Konu ile ilgili olarak da Ankara’da görüştüğümüz bazı mimarlar var " açıklamasında bulundu.



Görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir ile yapmış olduğumuz özel röportajımızda Yollar, SİBADAŞ, İluh Deresi, Vizyon Projesi, Kent temizliği, Gırbereşk Köyü’ndeki esnaf sorunları gibi birçok konu hakkında konuştuk. Sizleri Röportajın devamıyla başbaşa bırakıyoruz.


Uzun yıllar önce kentin birçok yerine döşenmiş olan Asbestli borular ile ilgili çalışmalarınız hangi aşamada?


Batman’daki asbestli su borularının büyük bir kısmı değişti ve değişimler bitmek üzere. Kentin en dar sokaklarının bulunduğu eski yerleşim alanlarında çalışan arkadaşlarımızı başarılarından dolayı yönetim olarak takdir ediyoruz. Yıllardan bu yana konuşulan asbestli su borusu sorununu da bizim dönemimiz içerisinde çözdük ve sona doğru ilerliyoruz. Bu çalışma aslında çok ciddi bir gider yani maliyet oldu belediyeye ama bunu her şeye rağmen bu yıl tamamlayacağız. Batman’ın şebeke suyu ile ilgili de çok ciddi iyileştirmeler yaptık. Hem depolarımızı yaptık, hem kuyularımızı arttırdık. Bu yıl su konusunda sorun yaşayacağımıza inanmıyorum. Çünkü birçok yerde şebeke suyu hatlarımızı değiştirdik. Eskiden bir hat üzerinden 5-6 mahallenin suyu geçiyordu. Her hangi bir sokakta patlayan bir su borusunu tamir etmek için ana vanayı kapatmak zorunda kalıyorduk ve 5-6 mahalle sakini susuz kalıyordu. Şimdi ise ana caddeden geçen şebeke suyu hatlarından her sokak için bir vana bıraktık. Su borusu arızası yaşandığı zaman o sokağın suyu kesiliyor ve diğer mahalleler susuz kalmadan arıza gideriliyor. Bunların dışında 1 saatlik elektrik kesintisi yaşandığında 6-7 saat su kesintisi yaşanıyordu. Şuan geliştirmiş olduğumuz otomasyon sistemi ile hiçbir kesinti olmuyor ve su akımı devam ediyor. Elektrik salınımlarını dengelemek için kuyularımıza alternatif bir hat çektik. Bütün jeneratörlerimizi devreye koyduk, pompalarımızın hepsini yeniden elden geçirdik ve otomasyon sistemi ile tek düğmeyle istenilen vana kapatılabiliyor. Önceki yıllara göre su giderlerimiz daha fazla su getirmemize rağmen düştü.


İluh deresine akan kanalizasyon suları hakkında pek çok haber çıktı. Bunun için bir çalışma yaptınız mı?


Yaptığımız çalışmalar sonrası İluh Deresine akan kanalizasyon suyu kalmadı. Şuan da kesinlikle İluh Deresine akan kanalizasyon suyu yok. Hal mevkiinde çevreciler tarafından da gündeme getirilen yerde 2-3 kanalizasyon hattı bağlıdır. Orası için de ihale yaptık yaklaşık 10 gün önce. Oradaki hatlarda da iyileştirmeler yapıyoruz. Gültepe Mahallesi’nde nüfus oranında büyük bir artış oldu ve Şevket Başak Kavşağı’nda kentsel dönüşümler nedeniyle ciddi bir artış yaşandı ve oradaki altyapılarımızda yoğunluk artışı yaşanacağından alternatif bir hat döşeme işlemi yapıyoruz. Çaya dökülen birkaç noktadaki atık su ve yeni döşenecek olan atık su hatlarını birleştirip direk arıtma tesislerine götürülecek. Bu projemiz için de ihale yaptık ama ihaleye giren şirketler anlaşmaya gittikleri için çok yüksek fiyatlar çıkardılar. Rekabet sağlanmadığı için biz de ihaleyi iptal ettik. Bu günlerde onun ihalesi yeniden yapılacak. BASKİ Müdürümüz ve ilgili Başkan Yardımcımızın hazırlamış olduğu proje ile Batman’ın su sorunu tamamen çözülecek. Ancak bu yılın bütçesi yeterli olmadığı için projeyi önümüzdeki yıla bırakmak zorunda kaldık.


Herkesin en çok şikayet ettiği konuların en başında Batman’ın bozuk yolları bulunuyor. Bozuk yolları onarmak için planlarınız nelerdir?


Öncelikle asfalt plentini alabilmek için 8 ay boyunca mevzuatlar ile boğuşmak zorunda kaldık. Belediyenin daha önceden bir şirketi vardı ve bunu yeniden aktif hale getirmek için Ankara’da mevzuatlarla boğuştuk. Gerekli girişimlerde bulunduk ve asfalt plentini alıp aktif hale getirebilmek 8 ayımızı aldı. Biraz gecikmeli de olsa plentimizi aldık ve Batman’a yapmış olduğumuz en büyük iyiliklerden bir tanesi olduğuna inanıyorum. Faaliyete geçirdiğimiz asfalt plenti ve taş ocağı ile birlikte Batman’ın 30 yıllık asfalt ve yol sorununu çözmüş olduk. Hem taşımız hem plentimiz hem de artık yani kendi imalathanemiz var. Bu bir belediye için çok önemli bir adımdır. Daha önceki şekli ise ihale yapılıyordu ve ihale için belirlenen şartlar bittiği zaman bir çukur kazılıyor ya da başka bir şey mi yapılıyor elin kolun bağlı duruyordun. Vatandaşlarımız da maalesef bazı konularda çok duyarlı değiller. Mesela bina sahipleri ya da başka mesken sahipleri yasak olmasına ve ceza kesmemize rağmen istediği zaman asfaltı kırıp yollarımıza zarar veriyorlar.


En büyük sorun vatandaşın istediği zaman yolu kazması mı yoksa SİBADAŞ’ın istediği zaman yolları kazıp doğalgaz hattı döşemesi midir?


Bizim için en büyük şanssızlık doğalgazın Batman’a gelmesiydi. Bu bir Belediye Eş Başkanı olarak söylüyorum, doğalgazın Batman’a gelmesi bizim çalışmalarımız için büyük bir şanssızlıktı. Çünkü çok kısıtlı bir bütçeye sahiptik ve doğalgaz hattı döşeme işlemleri sırasında her yeri kazıyorlar ve bizim için büyük bir sorun ortaya çıkarılıyor. Asbestli borularımızın birçoğunu değiştirdik ve doğalgaz firması da bizim çalışma yaptığımız alanı doğalgaz hattı döşeme programına aldı. Bunun üzerine biz işimizi bitirdik ve yol yapımı için doğalgaz firmasının çalışmalarına başlamasını bekledik. Ancak doğalgaz firması bir türlü çalışmalarına başlamadı. Böyle olunca yine vatandaş ile belediye karşı karşıya gelmiş oldu. Geçen sene doğalgaz firması ile uyumlu çalıştık. Ancak bu yıl asgari ücrette yapılan zam nedeniyle doğalgaz firması yeni hat döşeme işini verecek firmalar ile anlaşma sağlayamadıklarını ve bu nedenle işe başlayamadıklarını söylediler. Mahalleliler ile bir araya geldik ve onlara isterlerse hemen yollarını yapabileceğimizi söyledim. Ancak doğalgaz firmasının biz yolu yaptıktan sonra çalışma yapmasına izin vermeyeceğimizi de söyledik. Onlar işi ihale edemedikleri için biz de 4 tane mahallemizdeki yol çalışmalarına başlayamıyoruz. Biz SİBADAŞ yetkilileri ile birçok kez oturup konuştuk ve bir an önce çalışmalarına başlamalarını söyledik. Vatandaş da sorunun bizden kaynaklanmadığını anladı ve SİBADAŞ’a baskı yapmaya başladı. SİBADAŞ ekipleri işlerini yapar yapmaz biz de hemen arkalarından kilitli parke taşı döşeme ve asfalt serim işlerimize o mahallelerde başlayacağız. Tüm ekiplerimiz hazır ve 10 Haziran’da yapacağımız asfalt ihalesi sonrası hem asfalt serim ekiplerimiz hem de yama ekiplerimiz aktif olarak çalışmalarına başlayacak. Ayrıca 300 bin metrekare dolayında kilitli parke taşı döşeme ihalemizi de yaptık. Bu sezon hem asfalt seriminde hem de kilitli parke taşı döşeme işleminde çok ciddi bir çalışma yürüteceğiz.


3’üncü Etap Vizyon Projesi’nin durumu ne oldu?


Vizyon Projesi’nin 3’üncü Etap çalışmaları bitmişti. Proje ihale aşamasındaydı ve ihale edilecekti. Bunun için bir fizibilite çalışması yapıldı ve Basın Kavşağı’nda tünel geçişi sağlamayı düşünüyorduk. Trafik alt geçitten sağlanacaktı ve üst kısmını da meydan olarak projeleyip planlamıştık. Arkadaşlarımızın orada yaptığı hesaplamalar neticesinde tünel geçişinin tehlikeli olduğu belirtildi. Yaklaşık 13 metrelik kazı çalışması yapılacaktı ve fore kazıklar dikilecekti. Ancak binaların yola neredeyse sıfır konumda olması tehlike arz ediyordu ve o riski göze almadık. Bu yüzden projede değişikliğe gittik ve yine orada kısmi bir meydan açılacak. Mevcut Mem, Zin ve belediye yanındaki parkları halka açtık ve vatandaşların rahat bir nefes alacağı bir alana dönüştüreceğiz. Normalde proje belediye önüne kadardı ancak biz projeye Cumhuriyet Meydanını da dahil ettik. Yakın zamanda bu projeyi bitirip ihale edeceğiz ve 2-3 aylık süre içerisinde hazırlanan projenin bu yılsonuna kadar sona ermesini hedefliyoruz. 


Turgut Özal Bulvarı’ndaki en büyük eksiklik olan yaya geçidi ya da üst geçit sorunu için planlarınız var mı?


Kendi bütçemiz ile böyle bir şey yapma şansımız yok. Ancak bunun ile ilgili olarak çalışmalara başladık ve yap, işlet, devret modeliyle Turgut Özal Bulvarı’nda iki üst geçit yapmayı planlıyoruz. Konu ile ilgili olarak da Ankara’da görüştüğümüz bazı mimarlar var ve yanlarında taslak çalışmalarıyla gelecekler. İçerisinde asansör, yürüyen merpen ve cafe gibi bazı işletmelerin de olacağı geniş iki üst geçit yapmayı planlıyoruz. Ama Batman halkı olarak bizim de üst geçitleri kullanmama gibi bir gerçekliğimiz var. Halkın üst geçitleri kullanması için refüjlere konulan çitlere karşıyız ancak bunun için alternatif olarak sık ve iç içe giren çit şeklinde olan çam ağaçlarını düşündük, üstünden ve altından geçilememesi için. Yalnız bu çam ağaçlarını ekeceğimiz zaman henüz küçük olacakları için yanına çitlerden de koymayı düşündük ve çam ağaçları büyüdüğü zaman çitleri kaldırırız diye düşünüyoruz. Aslında doğayı ve çevreyi korumak için çocuklarımıza ve gençlerimize gerekli nasihatlerde de bulunmamız gerekiyor. Kentimizde başkası yaşamıyor ve Batmanlılar yaşadığı için Batmanlılar çevreyi koruyup kollamalıdır. 


Batman Yön


Geri Dön