03 / 05 / 2024

Batman'da tarihi köprünün ayakları tescillendi!

Batman'da tarihi köprünün ayakları tescillendi!

Batman'da Orta Çağ'dan günümüze sadece 13 ayağı kalan tarihi köprü koruma altına alındı.Köprü ayakları, Orta Çağ yapılarına benzer bir yapıda. Kıra Dağı'nın bazalt taşlarından yapılmış. Köprünün geçmişte 40 ayaklı olduğu tahmin ediliyor...



Batman'da Orta Çağ'dan günümüze sadece 13 ayağı kalan köprünün tescillendiği bildirildi.


Kültür Turizm İl Müdürü İhsan Arslanlı, yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Bıçakçı köyü yakınlarında Batman Çayı üzerinde bulunan Kürtçe çok ayaklı anlamına gelen "Pıra Pı Pıra" köprüsünün günümüzde sadece 13 ayağının kaldığını söyledi.


Arslanlı, Persler ve Romalılar döneminde ticaret köprüsü olarak bilinen köprünün yapılan çalışmalar sonucunda tescillendiğini belirtti.


Bugüne kadar köprüyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını anlatan Arslanlı, şöyle dedi:


"Kürtçe'de çok ayaklı anlamına gelen tarihi yapı, uzmanların raporlarında Orta Çağ'dan kalma dünyanın en uzun köprüsü olarak belirtiliyor. Köprü ayakları, Orta Çağ yapılarına benzer bir yapıda. Kıra Dağı'nın bazalt taşlarından yapılmış. Köprünün geçmişte 40 ayaklı olduğu tahmin ediliyor."


Tarihi yapının korunması amacıyla dere ıslah çalışması yapıldığını kaydeden Arslanlı, köprünün turizme kazandırılması için çalıştıklarını bildirdi.


Bu konuda DSİ ile görüşmelerinin sürdüğünü aktaran Arslanlı, gerekli olan restorasyon çalışmalarının yapılması konusunda girişimlerin devam ettiğini kaydetti.


Bıçakçı köyünde oturan Ali Kuş da köprü ayaklarının korunmasını ve turizme kazandırılmasını istediklerini dile getirdi.



Sabah Gazetesi 


Geri Dön