06 / 05 / 2024

Battal İlgezdi: Ataşehir’in % 80’i hâlâ imar bekliyor!

 Battal İlgezdi: Ataşehir’in % 80’i hâlâ imar bekliyor!

Battal İlgezdi Ataşehir’in en büyük sorunun “imar” olduğunu ifade etti. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Görünen binalar Ataşehir’in yüzde 20’si. İlçenin yüzde 80’i imarsız." dedi...



Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Yoldan geçenler Ataşehir’in ön yüzünü görüyor. Ön yüzü Ataşehir’in yüzde 20’si. Arka yüzünü kimse görmüyor. İlçenin yüzde 80’i imarsız varoşlardan oluşuyor. Ataşehir’de siyah ve beyaz var, gri yok” dedi.  Ataşehir’in en büyük sorunun “imar” olduğunu kaydeden İlgezdi, şu bilgileri verdi:

“Burası 2009’da ilçe oldu. Ataşehir sadece yüksek binaların olduğu kesimden oluşmuyor. İlçe kurulurken 7 mahalle Kadıköy’den, 6 mahalle Ümraniye’den, 3 mahalle Üsküdar’dan, 1 mahalle de Sancaktepe’den alındı. Buralar imarsız. İmar yapma yetkisi büyükşehir belediyelerine verildi. Büyükşehir Belediyesi siyasi ayrımcılık yaparak, Ataşehir’deki plansız yerlerin imarını yapmıyor. 1/5000’lik planların acilen yapılması lazım.”

Ataşehir’de varoş diye tabir edilen ve onbinlerce insanın yaşadığı mahallelerin imarsız olduğunu vurgulayan İlgezdi, “Yeni Sahra, Barbaros, Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Kayışdağ, kısmen İnönü ve Ferhatpaşa mahalleleri imarsız. Bunların hiçbirinde imar yok. Mahallelerin her birinde 20 bin kişi yaşıyor, her birinde 10’ar bin seçmen var. Bu insanlar bu mahallelere 1970’li yıllarda yerleşmiş. Bir tane çivi çakamıyor, çatısını yapamıyorlar” diye konuştu. İlgezdi, “Mahalleler 4 farklı ilçeden ayrıldığı için Ataşehir’de plan bütünlüğü yok. Bir tarafta çağdaş konutlar var. Bir tarafta Finans Merkezi yapılıyor. 2 kilometre ötede Mustafa Kemal Mahallesi, Aşık Veysel Mahallesi var, buralarda şehircilik adına hiçbir şey yok. Böyle şey olur mu?” dedi.

Planın yarısı yeşil alan
İmar planlarının yerinde ve vatandaşla birlikte yapılması gerektiğini kaydeden İlgezdi, şöyle konuştu:
“İlçe belediyesinde plan yapmak ayrı, Büyükşehir’de plan yapmak ayrı bir şey. Plan yapanlar gelip bölgeyi incelemiyor. Örneğin bizim Yeni Sahra ve Barbaros’un planları yapıldı. Büyükşehir bu iki mahallede arsaların yüzde 50’sini yeşil alan yaptı. Müthiş bir mağduriyet, müthiş bir haksızlık var. 1/5000’lik planlar çıktı, itirazlarımız sürüyor. Plan yapılıyor ama belediye başkanı olarak planı en son biz görüyoruz. Öyle saçmalık olur mu? Plan halkla beraber yapılır. Mahallede ofis açarsınız, vatandaş neresi yeşil, neresi ortak alan bilir. Yüzde 50’si yeşil alana ayrılmış. Halk bağırıyor, haklı vatandaş. İşin garip tarafı da oyların yüzde 70’ini oradan almışlardı.”

7 mahallenin planı yok
Ataşehir’e siyasi ambargo uygulandığını belirten İlgezdi, şöyle dedi:
“Belediye başkanları seçime kadar siyasi partilerin adayı ama seçildikten sonra kentin belediye başkanıdır. Büyükşehir 1/5000’lik planları hâlâ yapmadı. 2 mahallenin planları yapıldı ama 7-8 mahallenin planları duruyor. Burada 1 lira yardım edilmeyen mahalleler var. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş üçbuçuk yıldır bana randevu vermiyor. Kendisiyle kentin sorunlarını konuşmak istiyorum. Çağdaş kent olmanın tek yolu planlarının doğru yapılmasıyla olur. İki mahalledeki itirazları değerlendirmelerini bekliyoruz. İnşallah seçimden önce 1/5000’likler gelir de 1/1000’likleri yaparız. Mağduriyeti gidermiş oluruz.”

 

Tapu sorununu çözdük
Ataşehir’in tapu sorununu çözdüklerini ifade eden İlgezdi, “Göreve başladığım günden bu yana 5 bin 400 kişiye tapu verdim. Bizim en büyük sorunumuz Yeni Sahra, kısmen Mustafa Kemal Mahallesi, Aşık Veysel, Esat ve Örnek Mahallesi’ndeydi. Buralarda 5 yıl vadeyle, aylık 60 - 200 lira arasında taksitlerle vatandaşa tapularını verdim” dedi.

2 mahalle arası 3 saat
Ataşehir’in büyük bir ilçe olmamasına rağmen mahalleler arasında ulaşımın saatlerce sürdüğünü vurgulayan İlgezdi, şu bilgileri verdi:
“Ataşehir’in bir şansızlığı da ana arteri, ana caddesi olmaması. Eskiden Sancaktepe’ye bağlı olan şimdi bizim sınırlarımızda yer alan Ferhatpaşa Mahallesi’nden yola çıkan biri, daha önce Üsküdar’a bağlı olup da şimdi Ataşehir’e geçen Örnek Mahallesi’ne 3 saatte gelemiyor. 4 tane araç değiştirmek zorunda. Altyapısını hiç düşünmeden ilçe yapmışlar. Burayı niçin yapmışlar? Burayı yapanların mutlaka bir hesabı vardı. Hesap belliydi. Ben seçime girmeden CHP’nin bu bölgede 50 bin, AKP’nin 70 bin oyu vardı. Buna rağmen burayı alamadılar, seçimi biz kazandık.”

 

‘Hak sahibi falan değiller hiçbir şey vermemek lazımdı’
Emekevler Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için yıkım yaptıklarını belirten İlgezdi, proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Yerinde kentsel dönüşüm yapan tek belediye biziz. Emekevler’de 400 gecekondu vardı. 400’üne de yerinde ev verdik. 114 metrekarelik evler için 20 yıl vadeyle, 80-140 lira taksit ödeyecekler. Hiçbirinin tapu tahsis belgesi yoktu. Bunlar hak sahibi falan değil. Hiçbir şey vermemek gerekiyordu. 20 yıl vade dünyanın neresinde var? Dairenin tanesi şu an 750 bin lira. Hem devletin arsasını işgal edeceksin, hem 20 yıl kullanacaksın, sonra da lüks daire alacaksın. Üstüne bir de, ‘Ben mağdurum’ diyeceksin, ‘İki daire isterim’ diye bağıracaksın. Mağdur olan biziz, mağdur olan belediye. Çok düzenli, kapalı otopark, açık ve kapalı havuzlar olacak. Artık bol bol çimsinler. Başka belediye başkanı olsa bunları toptan gönderirdi.”

‘Bitince 800 bin lira’
Projeyle iki yıl uğraştıklarını anlatan İlgezdi, “200 vatandaş belediyeyle anlaştı. 200 vatandaş direndi. Toplantılara gelmediler. Siyasi malzeme yapmaya çalıştılar. Sonuçta yıktık. Şimdi lüks daire veriyorum kendilerine. Toplam 1500 daire olacak. Kabası bitince dairelerin fiyatı 700-800 bin lira olacak. Müteahhit firma şu anda metrekaresini 5 bin liradan satmaya başladı. 114 metrekare dairenin şu anki fiyatı 600 bin lira” dedi.

Şerifali’ye 5 bin konut
Şerifali Çiftliği’nde yeni bir dönüşüm projesine başlandığını kaydeden İlgezdi, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve  TOKİ  ile bir protokol imzaladık. 5 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesi olacak. Halen üzerinde şahıs tapulu 1250 konut var. 200 vatandaşla görüşmeler sürüyor. Sözleşmeler imzalanınca Emlak GYO ve TOKİ ihale edececek” diye konuştu.

 

‘Depremi kimse ciddiye almıyor’
İstanbul’daki deprem riskini kimsenin ciddiye almadığını vurgulayan İlgezdi, şunları söyledi:
“Deprem olursa İstanbul’un yüzde 70’i yıkılır. Ben yapı sektöründen geliyorum. Bu sektörün ne olduğunu çok iyi biliyorum. Depremden önceki tablo ortada. Depremden sonra çıkan yönetmeliklerle sağlıklı yapılar yapılmaya başlandı. Ancak yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor. Bunun tek tek kurumlar tarafından değil de bir koordinasyon oluşturularak, merkezi idare, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin birlikte hareket ettikleri bir yapıda olması gerek. Bu koordinasyonla depreme dayanıksız binaların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Deprem olduktan sonra Türkiye ekonomisi yerle bir olur. Afet ve kriz başlar. Depremin belli bir saati yok.”
Van depremi olduğunda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ilçe belediyelerini topladığını hatırlatan İlgezdi, şöyle konuştu:



Fehim Genç/Milliyet

Geri Dön