Bayburt'ta kiralık ev kalmadı!
Türkiye'nin, 75 bin 797 nüfusuyla en küçük ili Bayburt'ta, yapılaşma için yeni alanların açılmaması nedeniyle kiralık ev bulmakta güçlük çekiliyor. Bayburt Belediye Başkanı, kent merkezinde arsa stokunun yetersiz olduğunu belirtti....
Şehirde coğrafi yapı nedeniyle yapılaşmanın Çoruh Vadisi kıyısına göre şekillendiğini ifade eden Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, "Önceki dönemlerde yapılan tek katlı ve dağınık yapılaşmanın yeni alanların açılmasında olumsuz etkisi var. Şu an itibarıyla Bayburt dışına göç etmiş ve 'baba evi' diye tabir ettiğimiz eski yapılar veraset veya ağabey, kardeş sorunu nedeniyle yeniden yapılamadığından virane şekilde bekliyor. Sahiplerine ulaşarak izin alabildiğimiz bu virane binaları yıkarak görsel kirliliği bir nebze de olsa ortadan kaldırıyoruz" dedi.
Kiralık ev fiyatlarının büyük şehirlerle paralel seyrettiğini dile getiren Polat, "Üniversitedeki öğrenci sayısının artması, arz ve talep dengesizliği nedeniyle mevcut evler talebi karşılamıyor. Bu dengesizlikde tabii ev fiyatları yüksek seyrediyor. Aslında büyük şehirlerle kıyasladığımız zaman bile dikkat çekici yükseliş söz konusu" diye konuştu.
Polat, sorunun çözülebilmesi amacıyla eski sanayi sitesi diye adlandırılan bölgeye TOKİ ile yeni bir proje üzerinde çalıştıkları, bu bölgedeki iş yeri ve ev sahiplerine ödeme dahi yaptıklarını kaydederek, "TOKİ ile hazırladığımız projede 768 daire yapmayı planlıyoruz, muhtemelen bir düzenleme daha isteyeceğiz. Kentte ayrıca özel sektör veya birkaç arkadaşın birleşerek kurduğu kooperatifler, yeni binalar yapmak için kentin Erzurum ve Trabzon çıkışlarında yeni yerleşim alanlarına konut yapımında epey bir mesafe kat ettiler" ifadelerini kullandı.
Bayburt Üniversitesi'nde yeni bölümlerin açılmasıyla öğrenci sayısının 5 bin 500'e ulaştığını ancak yurt sorunu nedeniyle bu öğrencilerin de evlerde ikamet etmek istediğini anlatan Polat, bu sorunu çözebilmek adına YURTKUR tarafından 750 kişilik öğrenci yurdu yapımının devam ettiğini söyledi.
"BOŞ EV BULABİLMEK ZOR"
Kentte yaklaşık 3 ay önce emlak ofisi açan emlak danışmanı Halil Cangi ise il merkezinde gıda toptancılığı yaptığını, bunun yanında kiralık ev bulmak isteyenlere hizmet verebilmek için emlak ofisi açtığını belirtti.
Bayburt'un küçük bir il olması nedeniyle insanların birbirini tanıdığını, herhangi bir yer kiralanacağı zaman birbirlerinden haber aldıklarını, gayrimenkulun camına yazı asarak işlerini kendilerinin hallettiğini anlatan Cangi, "Bunu rağmen insanlara yardımcı olmak için bu işe başladık. Gayrimenkul sahiplerinden komisyon talep etmeden hizmet veriyoruz" dedi.
Cangi, Bayburt dışında yaşayan, yazın 3 aylığına gelip kaldıktan sonra evlerini kilitleyerek kentten ayrılan bir kesim olduğunu ifade ederek, "Bu hemşehrilerimizden beklentimiz, yaklaşık 9 ay kapalı olan dayalı döşeli dairelerini kiralayarak değerlendirmeleri ve ekonomik katkı elde etmeleridir. Zira bu evleri isteyen öğrenci kesimi çok fazla ve bu evler çok talep görüyor" diye konuştu.
Bayburt'ta sobalı dairelerin 350-400, kaloriferli dairelerin ise 500-750 lira arasında kiralandığını, boş ev bulabilmenin zor olduğunu dile getiren Cangi, şunları söyledi:
"Şu an emlak portföyümüzde 50 daire var ama maalesef sadece 3'ü kiralık. Bunlar da 175 metrekare ve 230 metrekarelik lüks daireler, aylık kiraları 750-850 lira. Bunlara talep az, eğer 3+1 ve yaklaşık 500- 650 liraya ev bulabilsek hiçbir müşteri kaygısı olmadan hemen kiralayabiliriz. Umarım TOKİ veya kooperatifler kanalıyla yeni yapılacak konutlarla ilerleyen yıllarda hem ev sıkıntısı kalmayacak hem de fiyatlar düşecek."
Sabah Gazetesi