29 / 04 / 2024

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı KENTGESle yapılanacak!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı KENTGESle yapılanacak!

Türkiye’nin inşaat konusunda iyi bir noktaya gelmesi üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da kendi payına düşen görevleri yerine getiriyor. Bakanlık, KENTGES projesi üzerinde  ile üzerine düşen 37 stratejik



Türkiye’nin inşaat konusunda iyi bir noktaya gelmesi üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da kendi payına düşen görevleri yerine getirmek üzere kolları sıvadı. Bakanlık, Türkiye’nin ‘kentleşme ve imar vizyonu’nu ortaya koyan KENTGES projesi ile üzerine düşen 37 stratejik eylemden sorumlu olacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir yaptığı açıklamada KENTGES belgesinin YPK kararı olarak yayımlandığını işaret ederek, "KENTGES’in yayımlanmasıyla yepyeni bir safhaya geçmiş oluyoruz. O da bakanlığın yeniden yapılandırılması" dedi.

 Stratejik planın yüzde 37’sini yüklenecek
Bakan Demir, strateji belgesinde 19 ana hedefin bulunduğunu, bunlara ulaşmak için 42 strateji ve 100 eylemin planlandığını söyledi. Bu eylemlerden 37’sinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’yla ilgili olduğuna dikkati çeken Demir, "Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES), yerleşim yerlerinin mekan ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarının güçlendirilmesine yönelik bir yol haritasıdır. Bu harita için 2009’da şura düzenlendi ve ilgili tüm kurumlar için bağlayıcı eylem planları belirlendi” diye konuştu.

Bakan Demir, “Bu eylemlerden 37’sinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’yla ilgili. Çünkü bakanlığın yapım alanlarından büyük ölçüde çekilmesiyle "zayıfladığı, güç kaybettiği" gibi bir algı oluştu. Bu doğru bir kanaat değil. Türkiye’nin geldiği nokta itibariyle yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyuluyor ve bakanlık da kentleşme alanına yoğunlaşıyor” diye konuştu.

Teşkilat yasası başka bahara

Demir, Bakanlığın yeniden yapılanma süreci hakkında bilgi verirken, bir süredir yeniden yapılanma üzerinde çalıştığını, yapı denetiminin yaygınlaştırılması gibi faaliyet alanlarıyla ilgili yasalarda da düzenleme gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Teşkilat yasasındaki değişikliğin seçim sonrasına kaldığını belirten Bakan Demir, “Seçim öncesi bakanlığı yeniden yapılandırmak ne kadar doğru olur Bununla alakalı zaten bir kısım çalışmaları ve düzenlemeleri yaptık” diye konuştu.

‘Binalarda enerji kimliği önemli konu!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verirken 1 Ocak 2011’de binalara enerji kimlik belgelerinin verilmeye başlanacağını, yapı denetiminin 19 ilden 81 ile yaygınlaştırılacağını, 1 Ocak 2012 itibariyle de müteahhitlik alanının kayıt altına alınacağını ve belgeli usta çalıştırma döneminin başlayacağını anlattı.

1 Ocak’ta binadaki enerji tüketimi gösteren "enerji kimlik belgelerinin" de verilmeye başlanacağını ifade eden Demir, bu konunun ‘bakanlığın yeni yüzü itibariyle çok önemli bir proje olduğunu’ dile getirerek, “Bu konuda yazılım çalışması devam ediyor. Yazılıma yapılarla ilgili verileri giriyorsunuz, formülasyona göre enerji verimliliğiyle ilgili sınıf belirleniyor. Çok detaylı, çok önemli ve zor bir sistem" dedi.


Geri Dön