23 / 11 / 2024

Bayındırlık ve İskan Şurasının oluşumu!

Bayındırlık ve İskan Şurasının oluşumu!

Bakanlıkça değerlendirilmek üzere, durum tespiti yaparak orta ve uzun vadeli stratejiler gibi çalışmaları yapan Bayındırlık ve İskan Şurası nasıl oluşturuluyor? İşte Bayındırlık ve İskan Şurasının oluşumu...




Bayındırlık ve İskan Şurasının oluşumu!


Bayındırlık ve İskan Şurası ile Toplu Konut Şurası Yönetmeliği kapsamında yer alan esaslara göre şura, Bakanın başkanlığında Bakanlıkça belirlenen üyelerden oluşuyor.


Şura üyeleri Bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek kuruluşları, bayındırlık ve imar ile ilgili alanlarda çalışmaları ile tanınmış uzman ve yöneticilerden oluşturuluyor.


Bayındırlık ve İskan Şurasının görevleri nelerdir?

Madde 6 — Şûra, Bakanlık görev alanına giren konulara ilişkin olarak, Bakanlıkça değerlendirilmek üzere, durum tespiti yaparak orta ve uzun vadeli stratejiler ile uygulama, mevzuat ve diğer sorunları belirlemek, incelemek ve çözüm önerilerini geliştirmek gibi çalışmaları yapar.


Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlardan Şûra gündemine göre belirlenecek yönetici ve ilgili personel de üye olarak görevlendirilir.


Şûra üye sayısı her ne şekilde olursa olsun üçyüz kişiyi geçemez. Şûra üyelerinin belirlenmesinde, katılımcı kesimler arasında gündeme bağlı olarak dengeli bir dağılım gözetilir.


Şûra Gündemi, Komisyonlar, Toplantı Çağrısı

Şûra Gündeminin Tespiti

Madde 8 — Şûra toplantısı gündemi, Kurulun teklifi üzerine Bayındırlık Kurulunca tespit edilir. Gerekirse, gündemin belirlenmesinde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen kuruluşların görüşleri alınır. Bakanlık Makamının onayı ile gündem kesinleştirilir.


Komisyonların Oluşturulması ve Çalışmaları

Madde 9 — Şûra gündeminin belirlenmesini izleyen otuz gün içinde Şûra üyesi kuruluşlara Sekreterya tarafından yapılan çağrı ile her bir gündem konusuna ilişkin oluşturulan Komisyon üyelerine gerekli duyuru yapılır. Komisyon üyeleri otuz temsilciden fazla olamaz.


Komisyonlar, gündem konusu ile ilgili çalışmalar için ilk toplantılarında bir başkan, iki başkan yardımcısı ile üç raportör seçerler ve çalışma programı hazırlarlar. Komisyonlar, hazırlanan program gereği toplanarak, çalışmalarını doksan günü geçmeyecek şekilde tamamlarlar. Komisyonlar gerekli gördükleri hallerde alt komisyonlar kurabilirler.


Komisyon toplantılarında kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Komisyon toplantıları ile kararları tüm üyelerce imzalanan bir tutanak ile tespit edilir. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Şûra toplantısına sunulmak üzere bütün üyelerce imzalanmış bir rapor hazırlanır ve Sekreteryaya teslim edilir.


Şûra Toplantısı Çağrısı

Madde 10 — Şûra toplantısına ilişkin çağrı Bakan tarafından yapılır ve komisyon raporlarının hazırlanmasını izleyen otuz gün içinde Şûra üyelerine gönderilir.







Geri Dön