02 / 05 / 2024

Baymak güneşte liderliği hedefliyor

Baymak güneşte liderliği hedefliyor

Güneş kolektörü üretimine 30 milyon dolar yatıran Baymak, bu alanda dünya liderliğini hedefliyor. Şirket güneş pilleri için de yatırım planlıyor



Baymak 30 milyon dolarlık yatırımla yeni güneş kolektörleri üretimine başladı. İngiliz Baxi Grubu'nun yüzde 50 ortak olduğu Baymak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan, "Hedefimiz en önemli güneş kolektörü üreticisi olmak. Belki en büyüğü olacağız. Bu yatırımın ardında güneş pilleri gelecek, güneş enerjisi ile elektrik üreten teknolojiler gelecek" dedi. Güneş kolektörleri yatırımı ile yıllık 150 bin adet güneş kolektörü ve ünitesi üretim kapasitesi olduğunu belirten Akdoğan, "İlk etapta yıllık 50 bin adetlik bir üretim öngörüyoruz. 2010 yılı gibi de tam kapasiteye ulaşacağız. Tam kapasiteye ulaştığımızda bu alandan elde edeceğimiz ciro 150 milyon euro olacak" dedi. Akdoğan o tarihte gerekli görülmesi halinde ikinci hat yatırımının da yapılabileceği bilgisini verdi. Bu yatırımla 2- 2,5 metrekarelik kolektör üretimi yapacaklarını ve amaçlarının 70 ülkeye bu ürünü satmak olduğunu belirten Akdoğan, "En rekabetçi pazarlara da bu ürünü satmak istiyoruz. Örneğin İspanya'ya. Kalite, teslimat ve fiyatta onların önünde olacağız" dedi. Ortaklarının ilk başta bu yatırımı Türkiye'ye değil İspanya'ya kurmayı düşündüğünü ifade eden Akdoğan, "Bu iş gündeme geldiğinde ben 'one minute' dedim. Bu yatırımı Türkiye'ye çektik. İkinci hattı İspanya'ya kurmayı düşünüyorlar. Öyle olursa İspanya'ya bu ürünü maliyetine satarım, yine de onları pazara sokmam" dedi.

GÜNEŞ PİLİ ÜRETECEK
Güneş enerjisi pilleri üretimi ile de yakından ilgilendiklerini belirten Özdoğan, bu konuda yatırımın 2011 yılı gibi planlandığın belirterek, "Ben o tarihten sonra pazarın açılacağını düşünüyorum. Alman bir firma ile ön ortaklık anlaşması imzaladık" dedi.

KRİZ DÜĞÜN GİBİ GELDİ
22 yılda 8 kriz gördüğünü belirten Akdoğan, "Kriz bağıra bağıra geldi. Dünyadaki rakiplerimiz şokta. Biz 2-3 yılda bir krize girdiğimiz için düğün gibi geldi" dedi.
Evrim ERGİN/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Panel üretimine başladı, sırada güneş pili var

İklim değişikliği ve petrol  fiyatlarındaki belirsizlik, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de birçok firmanın alternatif enerji kaynaklarına yönelmesine yol açıyor. Kombi ve kazan üreten Baymak da, 30 milyon Euro yatırım yaparak güneş panelleri üretmeye başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, panel üretimine başladıklarını, 2011'de ise güneş pilleri üreteceklerini söyledi. İstanbul Tuzla'daki güneş paneli üretim fabrikasının açılış töreninde konuşan Akdoğan, 1992 krizinde iflasın eşiğinden dönen Baymak'ı bir dünya markası yapmak için yola çıktıklarını, yeni sektörlere girerek bu yolda azimle devam edeceklerini söyledi.

İsviçre'den 10 milyon Euro'ya özel makine alarak tesisi kurduklarını vurgulayan Akdoğan, AR-Ge yatırımı dışında 30 milyon Euro yatırım yaptıklarını kaydetti. Akdoğan, "Güneş pilleri için de Alman firması ile görüşüyoruz. Bu konuda pazarda bilgi eksikliği var. 2011'de hem ev tipi hem endüstriyel güneş pili üretimine başlamayı planlıyoruz" dedi. Panel üretim tesisinin Türkiye'de en yüksek teknolojide güneş panelleri üretebileceğimizi söyledim, ama inanmadılar. Yatırım yapmalarına ikna ettim, fabrikayı ve ürünleri görünce memnun kaldılar" şeklinde konuştu.

Tesis hakkında bilgi veren Baymak'ın patronu, 2009 sonuna kadar 25 bin ünite olmak üzere, bir sene içerisinde 50 bin güneş paneli üretmeyi planladıklarını açıkladı. 2- 2 buçuk yılda 150 bin ünite üretim yapabileceklerini vurgulayan Akdoğan, şunları söyledi: "İş ortaklarım ikinci bir hattı İspanya'ya kurmak istiyor. Ama biz Türkiye'ye çekmek için uğraşıyoruz. Ortaklarıma `Ürettiğim panelleri İspanya'da maliyetine satarım ama orada üretime izin vermem.' dedim. Eğer ikinci hattı getirmeyi başarırsak yılda 300 bin güneş paneli kapasitesine ulaşacağız. Ortalama fiyatını bin liradan hesaplarsanız, yılda bu işten 300 milyon TL kazanırız."

Murat Akdoğan, ekonomideki dalgalanmaya değinirken de, `krizin bağıra bağıra geldiğini, ABD'nin krizi dünyaya pazarlamadan önce şirket olarak tedbirlerini aldıklarını' kaydetti. Akdoğan, "Tesisi iki senede bitirmemiz gerekirken 9 ayda bitirdik. İlk ay 3 milyon Euro'luk ihracat yaptık" dedi.
Kenan Mehmetzade/Zaman

Baymak'ın hedefi sektörde dünya liderliği
 
Güneş kolektörü üretimine 30 milyon dolarlık yatırım yapan Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, 'Kombi ve güneş enerjisi sektöründe Avrupa, hatta dünya liderliğini hedefliyoruz' dedi

Türkiye'de ısıtma-soğutma sektörünün önde gelen kuruluşu Baymak, bu alanda dünya lideri olmayı hedefine koydu. Yeni güneş kolektörleri üretimine 30 milyon dolar yatırım yapan Baymak, Türkiye'nin ilk Güneş Enerjisi Üretim Hattı'nı hizmete soktu. İngiliz Baxi Grubu'nun yüzde 50 ortak olduğu Baymak liderliğini Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, 'Baymak yaptığı yatırımlar ile dünyanın en büyük ısıtma firmalarından biri ve Avrupa'nın en büyük çelik kazan ve sıcak su boyler üreticisi olacak. Türkiye'nin en modern kombi üretimine sahibiz. Yeni yatırımlarımız ile kombi ve güneş enerjisi sistemlerinde de Avrupa'nın hatta dünyanın en büyüklerinden biri olacağız' dedi.

Güneş pili de üretilecek
'2010 yılına kadar ciromozu 500 milyon, ihracatımızı 150 milyon dolara ve çalışan sayımızı da 2000'e çıkarmak istiyoruz' diyen Akdoğan şöyle devam etti:

Hedefimiz en önemli güneş kolektörü üreticisi olmak. Belki en büyüğü olacağız. Bu yatırımın ardında güneş pilleri gelecek, güneş enerjisi ile elektrik üreten teknolojiler gelecek. Güneş kolektörleri yatırımı ile yıllık 150 bin adet güneş kolektörü ve ünitesi üretim kapasitesine ulaşacağız. İlk etapta yıllık 50 bin adetlik bir üretim öngörüyoruz. 2010 yılı gibi de tam kapasiteye ulaşacağız. Tam kapasiteye ulaştığımızda bu alandan elde edeceğimiz ciro 150 milyon Euro olacak.

'One Minute' deyip yatırımı Türkiye'ye çekti
Ortakları Baxi Group'un bu yatırımı önce Türkiye'ye değil İspanya'ya kurmayı planladıklarını belirten Akdoğan şunları söyledi: Bu iş gündeme geldiğinde ben 'one minute' dedim. Bu yatırımı İspanya'ya kaptırmadık, Türkiye'ye çektik. İkinci hattı İspanya'ya kurmayı düşünüyorlar. Öyle olursa İspanya'ya bu ürünü maliyetine satarım, yine de onları pazara sokmam. 'Güneş enerjisi pilleri üretimi ile de yakından ilgilendiklerini belirten Murat Akdoğan,  bu konuda yatırımın 2011 yılı gibi planlandığını belirterek, 'Ben o tarihten sonra pazarın açılacağını düşünüyorum. Alman bir firma ile ön ortaklık anlaşması imzaladık' ifadesini kullandı.

Ürünlerini 70 ülkeye satacak
İstanbul Tepeören'de toplam 60 bin metrekarelik yeni üretim tesislerinin açılışını da gerçekleştiren Baymak, İngiliz ortağı Baxi Group'un Fransa ve Danimarka'daki üretim hatlarını da yeni tesislerine taşıdı. Bu yeni alanla birlikte Baymak, çelik kazan, kat kaloriferi, güneş enerji sistemleri ve emayeli su tankları konusunda Baxi'nin tek üretim merkezi olacak. Baymak'ın yeni yatırımıyla 2-2.5 metrekarelik kolektör üretimi yapacaklarını ve amaçlarının 70 ülkeye bu ürünü satmak olduğunu belirten Akdoğan, 'En rekabetçi pazarlara da bu ürünü satmak istiyoruz. Örneğin İspanya'ya. Kalite, teslimat ve fiyatta onların önünde olacağız' açıklamasını yaptı.

Krizlere alıştık
22 Yılda 8 kriz gördüğünü belirten Akdoğan, 'Bu seferki ekonomik kriz bağıra bağıra geldi. Dünyadaki tüm rakiplerimiz gelen bu krizle birlikte şoka girdi.  Ama biz 2-3 yılda bir Türkiye'de kriz gördüğümüz için bize düğün gibi geldi' açıklamasında bulundu. Avrupa'dan taşınan makineler ile birlikte teknoloji, müşteri ve dövizi de ülkeye getiren Baymak'ın yeni projeleri arasında hem İstanbul hem de farklı illerde kurulacak yeni üretim tesislerinin de olduğu belirtildi.
Akşam

Kombi devi güneş pillerinde de iddialı

Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, bir dünya markası olma yolunda adım adım ilerlediklerini belirterek, "2011'de güneş pilleri üretimine başlayacağız" dedi

Kombi ve bröle kazanlar üreten Baymak, 30 milyon avro yatırım yaparak güneş panelleri üretmeye başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan, 2011'de de güneş pilleri üretecekleri bilgisini verdi. Baymak, güneş paneli üretim fabrikasını açtı. Törende konuşan Dr. Murat Akdoğan, 1992 krizinde iflasın eşiğinden dönen şirketlerini şimdi dünya markası haline getirmek istediklerini ve yeni sektörlere girerek bu yolda azimle devam edeceklerini söyledi. İsviçre'den 10 milyon avroya özel makine alarak tesisi kurduklarını ifade eden Murat Akdoğan, Ar-Ge yatırımı dışında 30 milyon avro yatırım yaptıklarını aktardı.

ÜRETİM TÜRKİYE'DE

Akdoğan, "Güneş pilleri için de Alman firması ile görüşüyoruz. Bu konuda pazarda bilgi eksikliği var. Piyasayı bilgilendireceğiz. 2011'de de hem ev tipi, hem endüstriyel güneş pili üretimine başlamayı planlıyoruz" dedi. Güneş paneli üretim tesisinin Türkiye'de kurulması için ortaklarını zor ikna ettiğini aktaran Akdoğan, "Türkiye'de en yüksek teknolojide güneş panelleri üretebileceğimizi söyledim, ama inanmadılar. Yatırım yapmalarına ikna ettim, fabrikayı ve ürünleri görünce memnun kaldılar" dedi.

Yılda 300 milyon TL kazanırız

Akdoğan, "İş ortaklarım 2. bir hattı İspanya'ya kurmak istiyor. Ama biz Türkiye'ye çekmek için uğraşıyoruz. Ortaklarıma 'Ürettiğim panelleri İspanya'da maliyetine satarım ama orada üretime izin vermem' dedim. Eğer 2. hattı getirmeyi başarırsak, yılda 300 bin güneş paneli kapasitesine ulaşacağız. Ortalama fiyatını bin liradan hesaplarsanız, yılda 300 milyon TL kazanırız" şeklinde konuştu. Akdoğan, krizin bağıra bağıra geldiğini belirterek, "Kriz dünyaya pazarlanmadan önce biz tedbirimizi aldık" dedi.
Yenişafak


Geri Dön