Bayraklı Belediyesi'nin kentsel dönüşüm atağı dikkat çekiyor!
Yıllardır süren çarpık yapılaşmayla birlikte son dönemde herkesin gündeminde ‘kentsel dönüşüm’ var. Önemli sorun haline gelen gecekondular nedeniyle Bayraklı Belediyesi de bu konuyla ilgili attığı adımlarla dikkat çekiyor
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, göreve ilk geldiği günden bu yana Bayraklı’nın gecekondulardan kurtuluşunu ‘kentsel dönüşümde’ görerek hareket ediyor. Bu anlamda önemli aşama kaydeden Bayraklı Belediyesi, mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında başlattığı ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ ile ilçeyi geleceğe taşıyor. Pilot bölge olarak seçilen Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde örnek bir model yaratmak için çalışan belediyenin, önümüzdeki yıl kentsel dönüşüm için ilk kazmayı vurması bekleniyor. ‘Rantsal değil, kentsel dönüşüm’ felsefesi ile hareket eden belediye, yöre halkını mağdur etmeden ve bölgesinden ayırmadan bu yenilemeyi yapmayı hedefliyor.
İlçedeki kentsel yenileme süreci hakkında bilgi veren Hasan Karabağ, yerel seçim sürecinde yapmayı planladığı ve vaadettiği projelerden biri olan ‘kentsel dönüşüm’le İzmir’in hem depreme karşı korunacağını, hem de sosyal olarak daha iyi noktalara geleceğini dile getirdi. Karabağ, sözlerine şöyle devam etti;
“Göreve gelir gelmez ilçede pilot alan olarak Edip Fuat Baksı Mahallesi’ni belirledik. Bunu yaparken herkesin görebileceği, rantı yüksek, zemini sağlam, manzarası olan bir yeri seçtik. Burada anket çalışması yaptırdık. İnsanlar yüzde 74 oranında hemen ‘istiyorum’ dedi. Yüzde 90’lara varan talep var. Ben de bu bölgede büyüdüm. İnsandan köyden dün göçüp gelmedi. Üçüncü, dördüncü kuşak olarak burada bulunuyor. Bizim insanımız çağdaş kentte yaşamak istiyor. İnsanlar ‘beni buradan başka bir yere gönderme’ diyor. Buna ben de katılıyorum. Konutlarda anılar, hatıralar, yaşananlar var. Köyden gelirken karısının bileziğini, tarlasını sattı. Biz gökdelenlerden gecekondulara bakanların değil, gecekondulardan gökdelenlere bakanların belediye başkanıyız. Burada vatandaş daire sahibi olmalıdır. İstanbul’un Sulukule’sinde yapılan dönüşümü burada istemiyoruz, Roman mahallesini kaldırıp ranta teslim ettiler. Biz Bayraklı’da rantsal dönüşüm değil, kentsel dönüşüm istiyoruz.”
Büyükşehir’le ortak
60 hektarlık pilot alanla ilgili 10 Mart 2010’da Bayraklı Belediye Meclisi’nden kararın çıktığını hatırlatan Karabağ, seçimlerden bir yıl sonra burayı kentsel yenileme alanı olarak ilan ettiklerini dile getirdi. Karabağ, “İller Bankası’na buranın zemin etütünü yaptırdık ve iyi çıktı. Bütün bu çalışmaları profesyonel bir firmaya ihale etmek isterken, yetkiler İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Biz de çalışmalarımızı onlara verdik. İki yıllık süreçte onlar başka bölgeler odaklandılar ve en son mayıs ayında, kentsel dönüşümle ilgili protokol imzaladık. Şu anda bölgede çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Önümüzdeki yıl buraya ilk kazmanın vurulmasını planlıyoruz” bilgisini verdi.
Nüfusun iki katı konut
Bayraklı’ya göre mimari bir tiplemenin yapılacağını aktaran Karabağ, “Hem dışardan konut alımı, hem de burada yaşayanlara özgü konutlar olacak. Konut çeşitliliği zengin bir yapılaşma olacak ve manzarayı bozmadan bunu yapmak istiyoruz. Emsal 3.75 ile bu bölgede yaşayan insanların iki katı konut
yapmak mümkün. Yaklaşık 6 bin konutta 22 bin kişi yaşıyor. 0-50 bin konut yapabiliriz” dedi.
Evleri almak isteyenler var
“Bir kat imar aflı yapım var ve üzerinde de çocuklarımın oturduğu iki kat bulunuyor’ şeklinde çok soru aldıklarını ifade eden Başkan Karabağ, “Şu anda birileri bu evleri almak istiyor. Kurt puslu havayı sever misali, birileri bu evleri almak istiyor. Vatandaşı uyarıyoruz. Evlerini satmamalarını, başka yere gitmemelerini söylüyoruz. 3 kat kaçak yapısını sattığında 150 bin liradan fazla para etmez. Ama biz onlara 250 bin lira değerinde iki dairelerinin olacağını söylüyoruz. Bir olan değerin, 2-3’e katlanması söz konusu olacak. Amacımız, bölge halkının hem sosyal, hem de ekonomik olarak sıçramasını sağlamak. Yenilemeyi insanları mağdur etmeden yapmak istiyoruz. Onun için iyi bir model için çalışıyoruz” diye konuştu.
10 yıl sonra farklı olacak
Bayraklı’nın hem ticaret hem de turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini anlatan Karabağ, ilçe sırtlarındaki gecekonduların kalkmasıyla yeni bir kentin ortaya çıkacağını söyleyerek, “Şimdiden ilçenin değeri artmaya başladı. İlçedeki konut fiyatları yükseliyor. Kiralık ev bulmak zor artık. Bölge hastanesi buraya yapılacak. Adliye burada. Dolayısıyla 10 yıl sonra, farklı bir Bayraklı olacak karşımızda” diye konuştu.
Kent merkezinde yazlık keyfi
TANYER İnşaat, Narlıdere’deki Asma Bahçeler projesiyle İzmir’e örnek bir mimari eser kazandırıyor. Projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve dubleks villalardan oluşan 4 farklı tipte toplam 92 konut bulunuyor. Narlıdere’de dağ ve deniz manzarasına sahip, dünyanın 7 harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek tasarlanan Asma Bahçeler Projesi’nin, gerek mimari yapısı, gerekse doğayla iç içe konumuyla İzmir’de benzerine rastlanılması zor uygulamalardan biri olduğuna dikkat çeken Münir Tanyer, hem kent merkezinin tüm olanaklarını, hem de doğanın güzelliklerini bir arada sunacak projenin kent merkezinde yazlık keyfi yaşatacağını dile getirdi. Tanyer, yıllardır inşaat sektöründe edindikleri deneyimlerin ışığında 18 bin metrekare alan üzerindeki projenin 3 yıl süreceğini, bittiğinde ilgi odağı haline geleceğini belirterek, “Bir yamaç üzerine inşa edilen ve bahçeli evlerden oluşan proje, bir evin terasının diğerinin bahçesi olması mantığıyla aşağı doğru inecek. Tüm evlerin önü açık olacak, ev sahipleri eşsiz dağ ve deniz manzarasıyla iç içe yaşayacak. Projenin tanıtımı için inşa ettiğimiz satış ofisi de farklı mimarisiyle İstanbul’da düzenlenen bir yarışmada favoriler arasında gösteriliyor. Örnek dairemizin inşaatı da tüm hızıyla devam ediyor” dedi.
100’e yakın malzeme
Sadece konut değil bir yaşam şekli inşa ettiklerini söyleyen Tanyer, hazırladıkları projelerde gelişen teknolojinin getirdiği bütün avantajları kullandıklarını söyledi. Bir binanın tamamlanması için 100’e yakın farklı malzemenin kullanıldığını ve bunların doğru şekilde bir araya getirilmesi gerektiğini söyleyen Tanyer, deprem bölgesi olan İzmir’deki konutların, doğru proje ve kaliteli malzemeyle inşa edilmesinin yaşamsal öneme sahip olduğunu vurguladı.
Komşuluk ilişkilerini geliştirecek
Sayı olarak çok konut üretmektense nitelik olarak yüksek kaliteye sahip ve insanlara çağdaş bir yaşamın anahtarını sunan evler yaptıklarını söyleyen Münir Tanyer, sözlerine şöyle devam etti:
“Günümüzde apartman ve site hayatıyla birlikte komşuluk ilişkilerinde de azalma görüyoruz. Bunun önüne geçmek için çocukların ve ailelerin beraber hoşça vakit geçirebilecekleri yeşil bir peyzaj içindeki spor alanları, yüzme havuzu, yürüyüş yolları gibi sosyal yaşam alanlarıyla da konut sahiplerine çeşitli olanaklar sunuyoruz” diye konuştu.
Kriz etkilemedi
Bugüne dek inşaatlarını Narlıdere bölgesinde yoğunlaştırdıkları bilgisini veren Tanyer, Altınvadi, Altınova, Narlıdere Mavisu, Asma Bahçeler, Değirmen Evleri gibi projelerle 17 yıldır insanların güvenini kazandıklarını söyledi. Konut sektörünün 2012 yılında yüzde 15 daralmasına rağmen konutların yüksek kalitede, sosyal yaşam imkanları ve uygun maliyet politikasıyla satışa sundukları için daralmadan çok etkilenmediklerini belirten Tanyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fahiş fiyatlarla daire satma gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Bütün projelerde kazancımızı müşterilerle paylaştık. Ödemede kolaylıklar sağlıyoruz. Anlaşmalı bankalarla uygun kredi imkanları sunuyoruz. Ev sahipleri ne kadar karlı bir alışveriş yaptıklarını evlerde oturunca anlıyorlar.”
Hürriyet/Mete Tamer Omur