27 / 12 / 2024

Bayraklı'da dönüşüm isyanı!

Bayraklı'da dönüşüm isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı projeyi yetersiz bulduklarını söyleyen Cengizhan Mahallesi sakinleri, " Müteahhitler belediyenin 3-4 katı yüksek fiyat veriyor ancak bizim önceliğimiz belediyeyle anlaşmak " dedi




İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlarla istediği ölçüde uzlaşma sağlayamıyor. Belediyenin teklifini yeterli bulmayan Konak'taki Ege Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, birlikte hareket etmek için dernek kurarken Bayraklı'nın Cengizhan Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar da kooperatif çatısı altında örgütlendi. Öncelikli olarak belediyeyle anlaşmak istediklerini vurgulayan Bayraklılı vatandaşlar, Yeni Asır'a açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar, "Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve bize dayattığı projeyi yetersiz buluyoruz. Müteahhitler belediyenin 3-4 katı yüksek fiyat veriyor ancak bizim önceliğimiz belediyeyle anlaşmak. Evlerimizi müteahhite satıp komşularımızdan kopmak istemiyoruz. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz ama mağdur olmak da istemiyoruz" diye konuştu.


Uzlaşma sağlanamadı

Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı'da kentsel dönüşüm için 2012 yılında çalışma başlattı. Belediye, bu çerçevede Cengizhan, Alparslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinde vatandaşlara yeni sosyal yaşam alanları oluşturacağı ve yeni konutlar vereceği vaadinde bulundu. Ancak vatandaşlarla istenen düzeyde uzlaşma sağlanamadı. Bu arada Büyükşehir'in sunduğu projeyi ve teklifi yeterli bulmayan Cengizhan Mahallesi'ndeki vatandaşlar, dönüşümü kendileri gerçekleştirmek için geçtiğimiz aylarda kooperatif kurdu. 


'Bizim için fark etmez'

1960'lı yıllarda yerleştikleri mahallelerinde neredeyse yarım asırdır oturduklarını ifade eden mahalle sakinleri, kurdukları kooperatife de 'Yarım Asır Konut Yapı Kooperatifi' ismini verdi. Recep Gündoğan öncülüğünde Abdurrahman Deniz, Faruk Bayrak, Fatih Ateş, Mehmet Er, Mahmut Tatlı ve Nejdet Küçükurt'un da destekleriyle kurulan kooperatife bir yılda 55 bin metrekareye karşılık gelen 250 tapulu vatandaş üye oldu. Bugüne kadar yaklaşık 4 kez  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ve İmar İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu'yla görüştüklerini ifade eden Recep Gündoğan, "Belediye zeminde yani tapunun üzerindeki kullanım alanında bize hak tanıyor ama üzerine yapacağı katlarda hak tanımıyor. Bizim amacımız yıllardır burada yaşayan insanların birbirlerinden kopmaması, hak ettikleri payları almaları. Burada üçte iki çoğunluk bizde. Bize diyorlar ki bizimle anlaşmazsanız devlet buraları ileride afet yasasına sokar, istimlak eder ve bir şekilde buraya girer. Yaparsa devlet yapsın, bizim için fark etmez" diye konuştu.

Kurdukları kooperatifin herhangi bir siyasi partiyle ilişkisi olmadığının altını çizen kooperatif üyesi Abdurrahman Deniz ise, "Büyükşehir çözüm arıyorsa gelip bizle uzlaşmaya çalışsın. Başkan Kocaoğlu'yla görüşmek istiyoruz" dedi. 


'Böyle proje olmaz'

Kooperatif yönetim kurulu üyesi Tarık Bayrak, "Burada bir rant varsa bu rantı halk almalı. Belediye arsalarımıza göre daire veriyor ama üst katlarımızı görmezlikten geliyor. Özel müteahhitler üst katlardaki haklarımızı değerlendiriyor. Onun için müteahhitlerinkini belediyenin sunduğu tekliften daha iyi karşılıyoruz. Böyle sosyal belediyecilik de, proje de olmaz. Belediye gelip bizi ikna edene, el sıkışıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. 


Yeni Asır


Geri Dön