Bayraklı'da inşaatlar sağlam zeminde yükselecek!
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, " Yeni Kent Merkezi 'nde, zemin ile binaların statik hesaplarının örtüştüğü bir sistem olacak. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapıyoruz" dedi
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ilçe sınırlarındaki Yeni Kent Merkezi'nin inşası ve kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda çok titiz davrandıklarını söyledi. Karabağ, "İlçemizde Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştireceği kentsel dönüşüm çalışmalarını destekliyoruz. Bunun yanı sıra birçok mahallede kendiliğinden dönüşümü sağlayacak imar iyileştirmelerine başladık" dedi. Karabağ, İzmir'de bir ilki gerçekleştirerek Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte 'Yeni Kent Merkezi'nde deprem-zemin-yapı etkileşimi' konulu bir çalıştay düzenlediklerini belirtti.
Uyarı sistemi
- Bayraklı'da zemin ile ilgili analiz çalışmaları başlattınız. Çalıştay Bayraklı'daki kentsel dönüşümün de altyapısını mı oluşturacak?
İlk çalıştayımızı gerçekleştirdik. Devamı olacak. Bölgede hangi temel tekniği ile yüksek yapılar yapabileceği konusunda kamuoyunun da bilgisi olsun istedik. Bu çalışmalardan gördüğümüz, 300 metre derinliğinde, 2 bin metre genişliğinde, 9 kilometrelik bir bant içinde çamur bir zemin ile karşı karşıyayız. Dünyada 6 kat ve sonrası binalar için bir uyarı sistemi geliştirilmiş. Binadaki en ufak sallantıyı önceden haber veren bir sistem. Bu sistemi de ruhsat verirken yüksek yapılardan talep edeceğiz.
- Bu sistem ne işe yarayacak?
Deprem olduğunda hemen binanın doğalgazını ve elektriğini kesecek. Yeni yapılara bu sistemleri şart koşacağız. Bundan önce ruhsat almış olanlara da bir yazı ile taleplerimiz bildirilecek. Birinci derecede deprem kuşağında olan bir bölgedeyiz. Bu zeminde Japonlar'ın yaptığı çalışmalara benzer bir zemin ve betorname hazırlığı yapmamız gerekiyor. Binaların bulunduğu zemin ile statik hesaplarının örtüştüğü bir sistem oluşturmalıyız. Bu işi çok iyi analiz eden bilimadamlarının bizlerle ortak çalışmalar yapmalarını istiyoruz.
- Kentsel dönüşüm projelerinizde de bu çalışmalardan da faydalanacak mısınız?
Kentsel dönüşümü planladığımız alanlarda zemin sağlam.
- Bayraklı kentsel dönüşümde hangi aşamada?
Bu konuda top Büyükşehir Belediyesi'ndedir. Bizden yardım isterlerse devreye gireceğiz. Ancak, biz kendi bölgemizde kendiliğinden dönüşümü sağlayacak imar iyileştirmelerine başladık. Bunlar, gecekondu bölgeleri olan Yamanlar, Onur, Gümüşpala, Emek, Adalet, Çay ve Tepekule mahallelerinde müteahhite elverişli hale getirme çalışmalarıdır. Önümüzdeki dönem meclise bu konuları getireceğiz.
- Vatandaş bu çalışmalarınıza nasıl bakıyor?
Bayraklı halkı kentsel dönüşümde anlaşmalarını kendi yapmak istiyor. "Siz imar durumunu iyileştirin, ben müteahhit ile anlaşırım" diyor. Bizim bölgemiz dönüşüm açısından zor bir bölge. Çok katlı kaçak yapılaşma var. Çocuklarına da kat çıkan aileler var. Dolayısıyla bu bölgede talep yüksek. Bu yüzden uzlaşmada sıkıntı oluyor.
- Bu noktada belediye olarak sizler neler yapacaksınız?
Birazcık imar artışı ile beraber hem müteahhidin girebileceği hem de vatandaşın talebini karşılayacak noktaya getireceğiz. Altyapıyı düzenleyerek, yeşil alanları artıracak çalışmalarımızı yapacağız. Bu çalışmanın İzmir genelinde de yapılması gerekir.
"Belediye binası için ödenek sorunu yok"
- Belediyenin hizmet binası inşaatıyla ilgili sorunlar aşıldı mı?
2015 Haziran'a kadar belediye hizmet binasını büyük bir oranda tamamlamak istiyoruz. Kamuoyunda yanlış bir bilgi var. Ödenek yetersizliği yok. Oraya 6-7 milyon lira harcandı. Mahkeme kararı ile Kamu İhale Kurumu (KİK) ihaleyi iptal etti. KİK lehimize karar verdi. KİK kendi kararını mahkemeye taşımış. Bu sefer de mahkeme KİK'ten ihaleyi iptal etmesini istedi. KİK de bize yazı gönderdi, 'İhaleyi iptal ettim bizi mahkemeye verdiler' diye... Dolayısıyla biz bu süreyi uzatabilirdik. Bu kararı da biz mahkemeye verebilirdik. Ama bir an önce olay doğru yola girsin diye ihaleyi iptal ettik yeniledik. Sonuçları firmalara gönderdik. Sonuç süresinin de neticelendirilmesini bekliyoruz. Belediye hizmet binasının parasının Bayraklı Belediyesi ile bir alakası yok. Yarısını İller Bankası, yarısını da Büyükşehir Belediyesi veriyor. Binanın çok sıkıntılı bölümü de tamamlandı" dedi.
Yeni Asır