Kentsel Dönüşüm

Bayraktar: 221 bin 560 bağımsız bölümün dönüşümü devam etmektedir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili olarak, 'Bugün itibariyle 221 bin 560 bağımsız bölümün dönüşümü devam etmektedir. Hedefimiz 20 yılda toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır'...


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili olarak, 'Bugün itibariyle 221 bin 560 bağımsız bölümün dönüşümü devam etmektedir' dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili olarak, “Bugün itibariyle 221 bin 560 bağımsız bölümün dönüşümü devam etmektedir. Hedefimiz 20 yılda toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesini açıklayarak, “2014 Yılı Bütçe Tasarısında; Bakanlığımız için bir 329 milyon 416 bin TL, bağlı kuruluşumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için ise 720 milyon 642 bin TL olmak üzere Merkezi Yönetim Bütçesinden toplam 2.050.058.000 TL ödenek öngörülmüştür” ifadelerini kullandı.


Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmaları ile Anayasa’daki ‘sosyal devlet’ ilkesinin hayata geçirilmesi için önemli ve etkili bir adım daha atıldığını belirterek, “Hükümetimizin başlattığı Kentsel Dönüşüm hamlesi; ülke genelinde yıpranmış kent alanlarını temel planlama ilkeleri doğrultusunda kapsamlı şekilde yeniden ele alarak yaşanabilir hale dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Bugün itibariyle 221 bin 560 bağımsız bölümün dönüşümü devam etmektedir. Hedefimiz 20 yılda toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır. Bu hedef doğrultusunda; 2013 yılında 200 bin ve 2014 yılında 200 bin olmak üzere toplam 400 bin bağımsız birimin dönüşümünü gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.


Bugüne kadar 1287 riskli alan talebinin Bakanlıklarına geldiğini söyleyen Bakan Bayraktar, “Bunlardan 100 tanesi Bakanlar Kurulumuzdan geçirmek suretiyle riskli alan ilan ettik. Bu alanlarda bir milyon insanımız yaşamaktadır. Yine Belediye Kanunu 73. maddesine göre, talep eden belediyelerden 16 ilde 33 farklı alanda kentsel dönüşüm alanı ilan ederek, yetki devri yaptık” diye konuştu.


Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün sosyal bir konu olduğunu aktararak, “Hem halkımızın bilinçlenmesi hem Bakanlığımızın da yol haritası üzerinde çıkan problemleri elimine edecek tarzda yolumuza devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm bu kapsamda halkımız tarafından benimsemiş, ciddi beklentiler oluşmuştur. Bugüne kadar kentsel dönüşüme 750 milyon TL kaynak tesis ettik. Bir kısmını hazine’den aldık, büyük bir kısmını Bakanlık bütçesinden karşıladık. Bakanlığımızca afet riski taşıyan yapıları dönüştüren vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm kapsamında ihale yapmıyoruz, vatandaşlar müteahhidi buluyor, belediyeler yardımcı oluyor, kendi yerlerini kendileri dönüştürüyorlar” ifadelerini kullandı.


Bakanlık bünyesinde bilgi sistemi çalışmalarına önem verildiğini belirten Bayraktar, “Tüm kullanıcıların hizmetine sunulacak coğrafi sistem portalı ile yatırımcılar taşınmaz ve planladığı yatırımlar için güncel, doğru bilgilere çok daha hızlı ulaşacaklardır. Bu doğrultuda, Almanya’da 39 veri, Amerika’da 30, Japonya’da 45 veri ama biz Türkiye ilk etapta 10 coğrafi teması belirledik. Bunlar adres, bitki örtüsü, bina, hidrografya,idari bilimler, jeolojik tesisler, oto orto foto, kadastro, topoğrafya ve ulaşım olmak üzere bu verileri bir portalda topluyoruz ve bunları Kalkınma Bakanlığımız, Harita Genel müdürlüğümüz ile çalışma yürütüyoruz” dedi.


Çevre Kirliliği önleme, iklim değişikliği konularında yoğun faaliyet gösterdiklerini belirten Bayraktar, “Kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesis sayısı ve hizmetlerin verildiği nüfus sayısında artış olmuştur. 2002 yılında Belediye nüfusunun yüzde 35’ine atık su hizmeti verilirken, bugün bu oran yüzde 72’ye çıkmıştır, inşallah bu rakamı on yıl içerisinde tüm belediyeler atık sularını arıtmış olacaktır. Çevre projeleri kapsamında 260 tesise 2013 yılı sonunda hibe olarak 30 milyon TL bağış yapmış olduk” şeklinde konuştu.


Türkiye’nin katı atıktan yakıt üretmeye başladığını kaydeden Bayraktar, “Katı atıkta, geri dönüşümde çok ciddi mesafeler aldık, almaya devam ediyoruz” diye konuştu.


Denizlerde mavi bayrak sayısını 404’e çıkardıklarını söyleyen Bayraktar, “Deniz kirliliğinin en büyük etkisi olan gemi atıklarına ilişkin olarak çok çeşitli önlemler almaktayız. 233 kıyı tesisinde gemilere atık alım hizmeti verilmesini sağlamaktayız. Ayrıca gemi atık takip sistemi ile gemi atıkları da elektronik ortamda denetlenmektedir” dedi.


İha