Kent Haberleri

Bayram tatilinde çalışanlar ne kadar mesai alacak? Milyonların merak ettiği bayram hesabı belli oldu!

Bayram tatili boyunca çalışan milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren mesai ücretleri belli oldu. İşte 3.5 günlük Ramazan Bayramı ve idari izinli günler dahil çalışan işçilerin mesai ücretleri.. Böylece ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi; bir günü çalışmadan, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere iki günlük ücret alacak

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayıp tatil yapan işçilere normal çalışma gününde ödenen ücret ödenirken, Ramazan Bayramı’nda tatil yapmayıp, yasal günlük iş süresini aşmayacak şekilde çalışan işçiye, çalışmadan alacağı bir günlük ücretinin yanında, çalıştığı her bir gün için de normal bir günlük ücreti ödenecek. Böylece ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi; bir günü çalışmadan, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere iki günlük ücret alacak.

HAFTA TATİLİNE DENK GELEN ÇALIŞANLAR NE KADAR MESAİ ALACAK?

Ulusal bayram ve genel tatil günleri, hafta tatiline denk geliyor. Normal şartlarda bayramda biri çalışma karşılığı olmaksızın, biride çalışma karşılığı olarak iki günlük ücret ödenmesine karşılık,  hafta tatiline gelen bayram gününde çalışan işçinin çalışması fazla çalışma sayıldığından; biri çalışma karşılığı olmaksızın, biri çalışması karşılığı ve bir günlük ücretinin yüzde 50’si de fazla çalışma karşılığı olmak üzere bir günlük bayram çalışması karşılığı 2.5 günlük ücret ödenecek.

 

Örneğin; pazar günü hafta tatili uygulanan işyerinde çalışana Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde çalışması durumunda, bir günlük çalışmadan, 1.5 günlükte çalışma karşılığı olmak üzere toplam 2.5 günlük ücret ödenecek.

7,5 GÜNLÜK YEVMİYE ÜCRETİ ÖDENECEK!

3.5 günlük bayram tatilinde çalışanların kaç gün yevmiye alacağı hesaplandı:

Böylece 3.5 gün çalışana toplam 7.5 günlük yevmiye ödenecek.

 
YASAL ÇALIŞMA SAATİNİN AŞILMASI HALİNDE ALINACAK MESAİ ÜCRETİ!

Haftalık yasal çalışma süresi 45 saat olup, bu süreyi aşan çalışma süresi ‘fazla çalışma’ olarak sayılıyor ve zamlı olarak ücretlendiriliyor.

Haftalık çalışma süresi olan 45 saat, işyerinde çalışılan gün sayısına bölünerek günlük yasal çalışma süresi bulunuyor.

Örneğin, haftada 5 gün çalışılan işyerlerinde günlük 9 saat, haftalık 6 gün çalışılan işyerinde de günlük yasal çalışma süresi 7.5 saattir. Bu sürelerin üzerinde yapılan çalışma fazla çalışma süresi olup, fazla çalışma süresinin ücretinin yüzde 50 oranında zamlı ödeme yapılması gerekiyor. 

Bayramda marketler açık mı 2023? Bayramın 1 günü marketler açık mı? Bayramda marketler kaça kadar açık?

İşte Ramazan Bayramı’nda çalışanların hakları! Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışan fazla mesai alacak mı?