26 / 12 / 2024

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında esnaf ve sanatkarların, bankalardan 6 aylık kira tutarları kadar 24 aya kadar vadeli kredi kullanmaları ve kullanılan bu kredinin faiz giderlerinin Devlet tarafından karşılanması amaçlanıyor.



Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında KanunTeklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, borçlarını ödemekte güçlük çeken gerçek ve tüzel kişilerin, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtlar engel olmaksızın yeni kredi çekebilmeleri; ertelenmiş bulunan Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinin 1/4/2020 tarihinden itibaren altı aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmemesi; motorlu taşıtlar vergisinin henüz ödeme zamanı gelmemiş 2 nci taksidinin tahsilinden vazgeçilmesi; esnaf ve sanatkarların, bankalardan 6 aylık kira tutarları kadar 24 aya kadar vadeli kredi kullanmaları ve kullanılan bu kredinin faiz giderlerinin Devlet tarafından karşılanması; işyeri kira ödemelerindeki stopajın kaldırılması amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11/3/2020 tarihinde küresel salgın hastalık ilan edilen yeni koronavirüs (Covid-19) hastalığının ülkemize olan etkilerinin hafifletilmesi amaciyla çeşitli önlemler alınmış olmakla birlikte bu önlemlerin yeterli olmadığı görülmüştür. 

Özellikle işyerlerini kapamak zorunda kalan esnaflarımız ve bu işyerlerinde çalışan vatandaşlarımız büyük sıkıntı yaşamaktadır. Esnafımız, çarkları yeniden döndürebilmek için ek desteklere ihtiyaç duymaktadır. Salgın nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçilmektedir. Alınacak önlemler ve ekonomiyi ayakta tutmaya dönük olarak verilecek destekler de bu dönemin koşullarına uygun olmalıdır. Aksi durumda, milletimizin ödeyeceği fatura daha da büyüyebilecektir. 

Anayasal kurum haline getirilen Ekonomik ve Sosyal Konsey'in bu süreçte toplantıya çağrılmaması, sosyal tarafların dinlenilmemiş olması, alınan önlemlerin de yetersiz kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle ek önlemler alınması zorunludur. 

Covid-19 salgınının ekonomik hayata olan etkilerinin azaltılması amacıyla hazırlanan bu Kanun Teklifi ile;

- Ticari veya bireysel kredi borçlarını ödemekte güçlük çekmekte olan ve bu durum nedeniyle yeni krediye erişimleri engellemekte olan gerçek ve tüzel kişiler için krediye erişimlerinin önündeki bu engelin kaldırılması, -Halen ertelenmiş bulunan Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinin 1/4/2020 tarihinden itibaren altı aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmemesi,

 -(1) ve (II) Sayılı Tarifelerde yer alan taşıtlar bakımından motorlu taşıtlar vergisinin henüz ödeme zamanı gelmemiş 2. taksitinin tahsilinden vazgeçilmesi, 

-Esnaf ve sanatkarların, bankalardan altı aylık kira tutarları kadar 24 aya kadar vadeli kredi 
kullanmaları ve kullanılan bu kredinin faiz giderlerinin de Devlet tarafından karşılanması, 

-Gelir Vergisi Kanunu uyarınca işyeri kira ödemelerinde stopajın kaldırılması, öngörülmektedir.''

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Yeni koronavirus (COVID 19) salgınından korunmak amacıyla alınan idari kararların doğrudan ya da dolaylı bir sonucu olarak gerçek ve tüzel kişiler ticari ve bireysel borçlarını ödemekte güçlük çekmekte ve bu durum yeni krediye erişimlerini engellemektedir. Önerilen düzenlemeyle, söz konusu gerçek ve tüzel kişilerin krediye erişimlerinin önündeki bu engelin kaldırılması amaçlanmaktadır. 

MADDE 2- Madde ile 7244 sayılı Kanunun 1. Maddesi uyarınca ödemesi halen ertelenmiş bulunan Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinin 1/4/2020 tarihinden itibaren 6 aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmemesi öngörülmektedir. 

MADDE 3- Madde ile (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde yer alan taşıtlar bakımından motorlu taşıtlar vergisinin henüz ödeme zamanı gelmemiş 2. Taksitinin tahsilinden vazgeçilmesi öngörülmektedir. 

MADDE 4- Yeni koronavirus (COVID 19) salgınından korunmak amacıyla alınan idari kararlar, birçok işyerinin uzun süre kapalı kalmasına, iş hacimlerinin azalmasına yol açmış, esnaf ve sanatkârını büyük bölümü kira ödemelerini bile karşılayacak kadar gelir elde edememiştir. Madde ile ayrica esnaf ve sanatkarların, bankalardan altı aylık kira tutarları kadar 24 aya kadar vadeli kredi kullanmaları ve kullanılan bu kredinin faiz giderlerinin de Devlet tarafından karşılanması amaçlanmıştır.

MADDE 5- Madde ile Gelir Vergisi Kanunu uyarınca kira ödemelerinden yapılan tevkifatın sınırlı bir alanda birakılması ve genel kural olarak kaldırılması öngörülmektedir. 

MADDE 6- Yürütme maddesidir. MADDE 7. Yürürlük maddesidir. 

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alinmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 

“GEÇİCİ MADDE 3–(1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz. 

(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fikra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz." 

MADDE 2- 16/04/2020 tarihli ve 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 1-(1) Bu kanunun 1. Maddesinin birinci fikrasının (a) bendi uyarınca ertelenmiş bulunan Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedelleri 1/4/2020 tarihinden itibaren 6 aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmez." 

MADDE 3- 7244 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir, 
“EK MADDE 2- (1) 18/02/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu uyarınca (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde yer alan taşıtlar bakımından 2020 yılı Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş olan motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti terkin edilir." 

MADDE 4- 7244 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 3-(1) 7/6/2005 tarih ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 3'üncü maddesinin birinci fikrasının (a) bendindi kapsamına giren esnaf ve sanatkârların 31 Aralık 2020 tarihine kadar bankalardan kullanacakları ve işyerlerinin 1/3/2020 tarihinden 31/8/2020 tarihine kadar işleyecek kira bedeli kadar bankalardan kullanacakları 24 aya kadar vadeli kredinin faiz ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır. 

(2) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak faize ilişkin oranı, Türkiye Halk Bankasının esnaf ve sanatkarlara kullandırdığı işletme kredilerinin faiz oranlarını esas alarak belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. 

(3) Kredinin kullandırılması, kredi talebinde bulunacak esnaf ve sanatkarlardan istenecek belgeler ile bankalara yapılacak ödemelerle ilgili usul ve esaslar Ticaret Bakanlığının da görüşü alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.” 

MADDE 5- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesinin birinci fikrasının (5) numaralı bendinin (a) alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır. 

MADDE 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 7- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür 
 


Geri Dön