Ekonomi

BDDK Aralık 2022 verilerini açıkladı! Borç miktarı dudak uçuklattı

Türkiye'nin uzun müddettir içinde olduğu ekonomik sorunlar Türkiye'de farklı ekonomik modellerin uygulamasının önünü açtı. Fakat tatmin edici neticelerle sonlanmayınca vatandaşta şirketlerde büyük borçlar içerisine girdi.Yani borçlar bir senede 963,1 milyar TL yaklaşık 1 trilyon TL yükseldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün açıkladığı Aralık 2022 bilgilerine göre bankalara olan toplam borç (bireysel ve ticari) 2021'deki 1 trilyon 788 milyar TL oranlarından 2022'de 2 trilyon 751 milyar TL'ye çıktı. Yani borçlar bir senede 963,1 milyar TL yaklaşık 1 trilyon TL yükseldi.

ENFLASYON UÇTU GELİRLER ERİDİ

Deutsche Welle DW Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz seviyelerini yüzde 19'dan yüzde 9'a indirme kararlılığı, TL'nin 2022'de dolara oranla yüzde 30 gerilemesine yol açarken, enflasyon Ekim 2022'de yüzde 85,51 ile 24 senenin en tepesine çıkmıştı.

TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göre Aralık 2022'den itibaren enflasyon yüzde 64,27, gıda enflasyonu yüzde 77,87 seviyesinde bulunuyor. Reel gelirlerde yaşanan ciddi boyuttaki erime ise hanehalkı borcuna etki ediyor.

'VATANDAŞ YAŞAMAK İÇİN BORÇLANIYOR'

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, yüksek enflasyon ve özellikle gıda, iletişim, ulaşım, enerji gibi mecburi masraflarda  yaşanan anormal ücret yükselişlerinin, tüketiciyi yaşamak ve ayakta kalabilmek için borçlanma vasıtalarını kullanmak zorunda bıraktığını ifade ediyor.
 

'KREDİ KARTINA YÜKLEMEDE İKİ KAT ARTIŞ'

Önceki sene vatandaşın bankalara borcu 986,7 milyar TL'idi. Tüketici kredileri 776,7 milyar TL olurken, bunun 464,7 milyar TL'sini ihtiyaç kredileri kapsıyordu.  Kredi kartları borçları ise 209,9 milyar TL oranında. Buna göre kredi kartı borçları son bir senede iki katından daha yükseğe çıktı.


'BORÇLU ŞİRKETLER TEHLİKE ALTINDA'

Şirketler açısından da durum farklılaşmadı. Taksitli ticari krediler ve kurumsal kredi kartları borçları toplamda 1 trilyon 214 milyar TL'yi buldu. Bu, 2021'deki  801 milyar 161 milyon TL oranından yaklaşık 413 milyar TL'lik bir artış manasına geliyor.

İhtiyaç kredilerindeki yükselişin genel tüketici kredilerindeki payının daha fazla olduğunu, bunun da vatandaşın zorlandığını gösterdiğini vurgulayan iktisatçı Prof. Dr. Mehmet Şişman asıl tehlikenin ise şirket borçlanmaları yanında olduğu mantığında.

Prof. Şişman, ticari kredilerdeki yükselişin enflasyonun üstünde olduğuna işaret ederek, "Merkez Bankası'nın bilgileri de bunu gösteriyor. Bu sene şirket gelir ve karları seçim evveli veya akabinde düşerse bu alanda sorun çıkar" diyor.

Bu fırsatı kaçırmayın! Tarım Kredi Kooperatif Marketleri Şubat ayını indirimle karşıladı! Bu indirimler yüz güldürdü

Düşük kâra rağmen vazgeçmedi! Çip yatırımını sürdürecek

ABD- Çin ticaret savaşlarında gerginlik büyüyor! Huawei'ye ihracat lisansı iptali