18 / 05 / 2024

BDDK, konut kredilerinde sıkı yönetim ilan etti!

BDDK, konut kredilerinde sıkı yönetim ilan etti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların konut kredisi uygulamalarına ilişkin incelemesini tamamladı. İnceleme sonrasında, bankaların konut kredisi kullanımında bazı usulsüz işlemlere imza attıkları belirlendi



 

BDDK, hazırladığı genelge ile konut kredilerinde ‘sıkıyönetim ' ilan etti. Kredi kullanan da kullandıran da sıkı takip edilecek

Bu tespitler üzerine düğmeye basan BDDK, konut kredilerinde ‘sıkıyönetim ' olarak nitelendirilen genelge yayınladı. Genelgede, konut kredisi kullanımını zorlaştıracak 4 düzenleme yer aldı.

Bankalar kara liste hazırlayacak

STAR 'ın ulaştığı genelgede, konut kredisindeki usulsüz işlemlerin özellikle ‘emlak ofisleri ve galericiler ' aracılığı ile kullanılan kredilerde yoğunlaştığına dikkat çekilerek, tüm bankalara, bu kapsamda kullanılan konut kredileri ile ilgili inceleme yapılması istendi. Genelgede, kredilere aracılık eden herhangi bir odaya bağlı olmayan galerici ve emlak ofislerine yönelik kara liste oluşturulması da istendi. Genelgede, tüketicilerin bankalara sunduğu gelir beyanlarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, gelir beyanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları ile karşılaştırılması, bu kapsamda kullandırılan kredilerin de mercek altına alınması hükmü yer aldı.

Genelgedeki düzenlemeler şöyle:

-Banka Teftiş Kurulları, emlak ofisleri ve galericiler gibi meslek gruplarının aracılık ettiği konut kredilerinin tamamını inceleyecek. İnceleme sonucunda hazırlanan raporlar BDDK 'ya sunulacak.

-Emlak odasına veya diğer meslek odalarına kayıtlı olmayan emlak ofisleri gibi aracılarla ilgili bir kara liste oluşturulacak. Genelgenin gönderildiği tüm bankalar, bu listeye katkı sağlayacak.

-Konut kredisi için verilen gelir beyanları SGK kayıtları ile karşılaştırılacak. Eksik veya yalan gelir beyanlarıyla ilgili işlem yapılacak.

-Bu kapsamda kullanılan bireysel krediler de incelenecek. Risk analizleri yapılacak.

Hüseyin Özay / Star

 


Geri Dön