07 / 05 / 2024

Bedava arazi verilen 111 yatırımcı arazileri satabilecek!

Bedava arazi verilen 111 yatırımcı arazileri satabilecek!

Sürekli eklenen maddelerle çuvala dönen torba yasaya önceki gece geç saatlerde verilen önergeyle Doğu"da yatırım teşviki kapsamında bedava arazi verilen ancak sözünü yerine getirmeyen 111 yatırımcıyı ihya edecek bir madde eklendi



Araziye tek bir çivi dahi çakmayanlar tasarıya göre bu arazileri ipotek verebilecek isterlerse satabilecek. CHP sözkonusu teşvikten yararlanan 111 yatırımcının adının açıklanmasını istedi.

Son dakika eklenen maddelerle œçuvala dönen torba yasa tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonu"ndaki görüşmeleri önceki gece geç saatlerde tamamlandı. Önümüzdeki hafta Plan Bütçe Komisyonu"nda ele alınması beklenen tasarıya AK Partililerin verdiği son dakika önergesiyle, Doğu ve Güneydoğu"da yatırım için teşvik alan ve bu kapsamda kendilerine yatırımları için arazi tashisisi de yapılan ancak teşvik şartlarını yerine getirmeyen yatırımcılara kıyak niteliğinde bir düzenleme eklendi.

AK Partili milletvekillerinin verdiği önerge ile torba kanun tasarısına eklenen hükümle, yatırım ve istihdam vaadiyle teşvikten yararlanan, ancak verdiği sözleri kısmen ya da hiç karşılamayan yatırımcılara bir şans daha tanınacak. Bunun için Hazine"ye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu"nda değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"a bir geçici madde eklenecek. Sözkonusu geçici madde çerçevesinde, taahhüt ettiği yatırım için kendisine devredilen arazinin devir tarihindeki rayiç değeri kadar yatırım yapıp, 31 Aralık 2011 tarihine kadar œher kişi için en az 1 ay olmak üzere 5 yıl üzerinden istihdam şartın sağlayanlar teşvik şartlarını yerine getirmiş sayılacak. Böylece yatırımcıya bedelsiz devredilen arazilerin tapu kütüklerine konulan şerhler başkaca bir şart aranmaksızın kaldırılacak.

Yarım yatırımlar tamamlanacak

Bu sayede sözkonusu teşvikin sahibi yatırımcı ya da gerçek kişiler, bu arazileri bankalara ipotek ettirerek kredi alma yoluyla yatırımlarını tamamlayabilecek. İsteyen de araziyi satabilecek. Aynı düzenleme kapsamında, asgari yatırım ve istihdam şartını yerine getirmemiş yatırımcılar da unutulmadı. Buna göre, yatırım için kendisine bedelsiz devredilen arazinin üzerine tek bir çivi dahi çakmayan yatırımcı, güncel rayiç bedelini ödemesi halinde, asgari yatırım ve istihdam şartı dahi aranmaksızın araziye sahip olacak. Taahhüt ettiği istihdamın yarısını sağlayabilmiş olanlar ise, güncel rayiç bedelinin yüzde 50"sini ödemek koşuluyla aynı imkandan yararlanacak.

Bedelsiz olarak devredilen ve yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle devir işlemi iptal edilerek, tapuda yeniden kamu adına tescil edilen ancak davası devam eden taşınmazlar hakkında da aynı hükümler geçerli olacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri komisyondaki görüşmeler sırasında, CHP"lilerin soruları üzerine yapılacak düzenlemelerden yararlanacak 111 yatırımcı firma ve kişinin bulunduğunu ifade ettiler. CHP˜li komisyon üyeleri bunun üzerine, düzenlemeden yararlanacak yatırımcıların tasarının Genel Kurul"daki görüşmeleri öncesi kendilerine bildirilmesine istedi. Önerge AK Partililer"in oylarıyla kabul edildi.

Gerekçe: Teşvik alırken gerçekçi olmayan vaatlerde bulundular

AK Partili Eyüp Ayar, Ali Osman Sali ve Muzaffer Baştopçu"nun imzasını taşıyan önergede, düzenlemenin gerekçesi şöyle ifade edildi: œTeşvik uygulamaları kapsamında yatırımcılara idarelere ait taşınmazlar bedelsiz olarak devredilirken, yatırımcılar tarafından gerçekçi olmayan yatırım tutarları ve istihdam sayıları taahhüt edilmesine karşılık, yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında çeşitli güçlüklerle karşılaşılması nedeniyle taahhüt edilen yatırımları ve istihdamı tam olarak gerçekleştiremeyen yatırımcıların kredi imkanlarından yararlanarak yatırımlarının tamamlanmasına imkan sağlanması ve bu konuda idareler ile yatırımcılar arasında uygulamada ortaya çıkan hukuki ihtilafların giderilmesi amaçlanmıştır.
Vatan/şžebnem HOşžGÖR


Geri Dön