19 / 05 / 2024

Behruz Çinici Edirnekapı'da toprağa verildi!

Behruz Çinici Edirnekapı'da toprağa verildi!

Geçirdiği kalp krizi sonucu Yalovada vefat eden mimar Behruz Çinici (79), Edirnekapı Mezarlığında toprağa verildi. Mimar Behruz Çinici için Teşvikiye Camisinde tören düzenlendi. Törende, Çinicinin eşi Altuğ ve kızı Ayşe ile Can Çinici, taziyeleri kabul et



Törene, Çinicinin ailesi ve yakınlarının yanı sıra İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski Galatasaray Başkanı Selahattin Beyazıt ve gazeteci-yazar Hıncal Uluç ile çok sayıda meslektaşı katıldı.

Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mimarlar Odası Genel Merkezi ve İstanbul Eğitim Vakfı adına da çelenk gönderildi. Behruz Çinici, Teşvikiye Camisinde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığında toprağa verildi.

ODTÜ Kampüsü

Behruz Çinici, 1932 yılında İstanbulda doğdu. 1954 yılında İstanbul Teknik üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesinden mezun olan Çinici, 1954-1961 yılları arasında aynı fakültenin Şehircilik Kürsüsünde asistan ve İTÜ Maçka Teknik Okullarında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İlk atölyesini 1954 yılında Ayhan Taymanla birlikte İstanbulda kuran, 1956da Enver Tokay, Hayati Tabanlıoğlu, Ayhan Tayman ile birlikte katıldığı Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsü Planlama Yarışmasında birincilik ödülünü kazanan Çinici,  Ankara  Petrol Ofisi Yönetim Binası, Ankara Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İstanbul Eminönü çarşı Merkezi ve Ofis Kompleksi yarışmalarında birincilik ödüllerini kazandı. Bu projelerden DSİ Genel Müdürlüğü yapısı dışında tümü uygulandı.

Behruz Çinici, 1960ta Altuğ Çiniciyle çalışmaya başladı ve 1961de ODTÜ Kampüsü yarışmasını kazanmalarının ardından 1962de atölyesini Ankaraya taşıdı.  Çinici, bu tarihten sonra 1980e değin ağırlıklı olarak yapı alanı 500
bin metrekareyi bulan ODTÜ Kampüsü yapılarını gerçekleştirdi. Mimar Behruz Çinici, tasarladığı ve 26 yıldır hizmet veren TBMM Camisi  projesi ile 1995 yılında Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görüldü.

AA


Geri Dön