28 / 07 / 2024

Beit Hillel Sinagogu restore ediliyor!

Beit Hillel Sinagogu restore ediliyor!

İzmir 1 No ’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ’ndan onaylanan projeye göre yıkılmaya yüz tutmuş Beit Hillel Sinagogu için öncelikle temizleme çalışmaları başlatıldı.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!



İzmir Büyükşehir Belediyesi, 17. yüzyılda yapıldığı bilinen ve yıkılmak üzere olan Beit Hillel Sinagogu’nu restore ettiriyor. 29,5 milyon liralık kamulaştırma çalışmalarıyla birlikte personel ve malzeme desteği de verdiği Agora kazılarının yanısıra sinagoglar ve çevrelerini rehabilite ederek Kemeraltı Çarşısı ile bütünleştirecek önemli bir adım daha atan belediyenin, bu çerçevede Beit Hillel'in de rekonstrüksiyon (yeniden yapım) çalışmalarını yılbaşına kadar tamamlanması öngörülüyor.


İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onaylanan projeye göre yıkılmaya yüz tutmuş sinagog için öncelikle temizleme çalışmaları başlatıldı. Sadece ön cephesi ayakta kalan, diğer kısımları tamamen yıkılan binanın arka kısmı ve çatısı kapatıldı. Ön cephesinde taş ve sıva temizlikleri devam ediyor. Ayrıca araştırma kazıları sırasında tespit edilen bodrum da işlevlendirilerek korunacak. Uzun yıllardır harabe konumunda olan yapı, çalışmaların tamamlanmasının ardından orijinaline uygun hale getirilecek ve müze olarak hizmete sunulacak. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ayrıca Doğanlar Kilisesi’ni yenileme çalışmalarına da başladıklarını belirtti.


Kemeraltı’ndaki Beit Hillel Sinagogu, günümüze kadar geçirmiş olduğu iki yangın sebebiyle oldukça harap durumda. Binadan günümüze kalan tek yapı elemanı, ön cephe duvarı. Duvarın yüzeyi üzerinde mimari karakterini bütünleyen taş söveli pencereler, taş söveli üç basamakla geriye çekilmiş giriş boşluğu ve kapısı, kapının duvar yüzeyinde özgün ferforjeleri mevcut. Uzmanlar, ahşap taşıyıcı çevrenin de ana elemanlarının yandığını ve işlevini kaybettiğini tespit etti. Mevcutta görülemeyen çatının, izlerden yola çıkılarak asma sisteme sahip olduğu tahmin ediliyor.


Star



Geri Dön