Beklenen deprem İstanbul ve Marmara bölgesi için yıkım olacak!
İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, beklenen büyük Marmara Depremi'nin ulusal bir yıkıma sebep olacağına vurgu yaparak ulusal seferberlik çağrısında bulundu.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, 17 Ağustos 1999 depreminin 22. yıldönümü sebebiyle basın toplantısı gerçekleştirdi.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere gör; İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, beklenen büyük Marmara Depremi'nin ulusal bir yıkıma sebep olacağına vurgu yaparak ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Suna, “Milat olarak kabul edilen Marmara depreminin üzerinden geçen 22 yıl boyunca ne merkezi yönetim ne de yerel yönetimler sorumluluğunu yerine getirmiştir. Ne yapılarımızın ne de kentlerimizin deprem güvenliği sağlanmıştır. Ne İstanbul ne de Türkiye depreme hazırdır. Türkiye afetlere açık bir ülkedir ve yapılarımızın deprem güvenliği yoktur” diye konuştu.
“TAM BİR YIKIM OLACAK”
Suna, şunları kaydetti:
“Beklenen deprem İstanbul ve Marmara bölgesi için her açıdan tam bir yıkım olacaktır. 2004 yılındaki Deprem Şurası'nda bir konuşma yapan dönemin Başbakanı Erdoğan, ‘acılardan ders alacağız' demişti. 2020 İzmir depreminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘acılardan ders alacağız' dedi. Ne acılardan ders alındı, ne de binalarımız, kentlerimiz depreme hazır hale getirildi. Hamasi yaklaşımlarla gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilemediği, 1999 depreminden sonra yaşanan Afyon, Bingöl, Van, Elazığ, İzmir depremlerinde açıkça görüldü.”
“İSTANBUL'DA YAPI STOKU ESKİ”
Suna, İstanbul'un yapı stokunun çok eski olduğuna, binaların büyük kısmının 40 yaş ve üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Yüz binlerce İstanbullunun hayatı her an tehlikededir. En iyimser deprem senaryolarında bile on binlerce kayıp yaşanacağı öngörülmektedir” dedi.
“MEVCUT YAPI STOKU TEHLİKEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR”
Türkiye'de yaklaşık 20 milyon yapı olduğunu bilgisini veren Suna, şu açıklamalarda bulundu:
- İstanbul'da ise 1 milyon 100 bin civarında yapı var. Hem ülke genelindeki hem de İstanbul özelinde yapı stokunun en az yarısının mühendislik hizmeti almadan üretildiği, ya yapı denetime hiç tabi olmadığı ya da sağlıksız ve işlevsiz denetim gördüğü, kaçak ve ruhsatsız olduğu bilinmektedir.
- Mevcut yapılarda kolon kesme, kat ilavesi gibi ruhsat dışı tadilatlar sıradanlaşmıştır. Son ‘imar barışı' uygulamasına başvuru sayıları ve konuları bu açıdan da ayrıca değerlendirilmelidir.
- 1999 depreminde merkez üssünden 100 kilometre uzaklığına rağmen İstanbul-Avcılar’da 50 binanın tamamen yıkılmış, 30 binanın orta ve az hasar almış ve bine yakın yurttaşımızın hayatını kaybetmiş olması bu durumun somut bir örneğidir.
- Son yıllarda deprem görmediği halde göçen binalar, yıkılan istinat duvarları İstanbul’un yapı stoku hakkında fikir vermektedir.
“TÜRKİYE İLK SIRADA”
Türkiye'nin 2020'de ölümlü deprem yaşanan ülkeler arasında ilk sırada olduğunun altını çizen Suna, Türkiye'nin dünya ölçeğinde afete karşı kırılgan ülkeler sıralamasında de ilk dörtte yer aldığını belirtti.
“KANAL İSTANBUL YERİNE DEPREME BÜTÇE”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul'da 300 bin konutun acilen yenilenmesi gerektiğini dile getiren Suna, Kanal İstanbul projesiyle ilgili de şunları söyledi:
- İstanbul'un depreme hazır hale getirilmesi, İstanbulluların can ve mâl güvenliğinin sağlanması temel, vazgeçilmez, ertelenemez, ötelenemez bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyorken iktidar servet sahiplerine yönelik bir rant projesi olan Kanal İstanbul'a öncelik vermektedir.
- Kanal İstanbul projesine aktarılacak kaynakların çok daha azıyla, İstanbul büyük ölçüde depreme hazır hale getirilebilir. Yalnızca bu nedenle dahi Kanal İstanbul bir ihanet projesidir.
İstanbul depremiyle ilgili korkutan tespit!
İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!
Büyük İstanbul depreminde kaç bina hasar alacak?