28 / 04 / 2024

Belediye ile AVM'cilerin otopark işini Danıştay karıştırdı

Belediye ile AVM'cilerin otopark işini Danıştay karıştırdı

AVM'lerle UKOME arasında yapılan anlaşmayı Danıştay'ın "AVM otoparkları 0-3 saat ücretsiz olacak" kararı sil baştan edecek



Alışveriş merkezi yöneticileriyle 2010 Ocak ayının ilk haftası İstanbul Büyükşehir Belediye binasında görüşen UKOME'ciler Danıştay kararının ardından "Danıştay bizi doğruladı. Karara uymayanlara ceza kesmeye başlarız" dedi

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile Alışveriş merkezleri (AVM)'ler arasındaki otopark sorunu Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği çatısı altında yapılan toplantılarla 0-2 saat ücretsiz olmak şartıyla halledilmişti. Elimize geçen toplantı tutanaklarına göre perakendeciler son toplantıyı da 7 Ocak'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binasında sabah 09.00'da yapılan toplantıda kesinleştirdi. Ancak AVM'lerle UKOME arasında yapılan anlaşmayı Danıştay'ın "AVM otoparkları 0-3 saat ücretsiz olacak" kararı sil baştan edecek.

DANIŞTAY'IN KARARI ESASTIR
Daha önce alış merkezi yöneticileri ve yatırımcılarının "AVM otoparkları umumi kullanım alanları haline geliyor. AVM müşterisinin hakkı elinden alınıyor, o zaman maksat trafik sıkışıklığını gidermekse normal otoparklardan da 0-3 saat arasında ücret alınsın. Bu piyasa şartlarına uygun bir karar değil" diye tepki verdiği karara UKOME yetkilileri destek çıktı. Perakendecilerle yapılan tüm toplantılara katılan İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, "Karardan önce otoparkların 0-2 saat ücretsiz olması konusunda sorunu çözmek adına AVM yöneticileriyle görüştük ama Danıştay'ın kararı esastır, onu uygularız" dedi. İstanbul'da bir kaosun olmaması için yeniden perakendecilerle görüşebileceklerini belirten Hacımustafaoğlu, "Buna rağmen karara uymayanlara gerekli cezalar kesilmeye başlanacak" dedi.

İki yılda 121 bin TL ceza kesildi
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) özellikle Şişli, Beşiktaş ve Bakırköy ilçelerin faaliyet gösteren 17 alışveriş merkezine ilk 3 saat otopark ücreti aldığı gerekçesiyle 2007'den bu yana 121 bin 650 TL ceza kesti. İstanbul'daki 68 alışveriş merkezinden 42'si alışverişe gelen müşterilerinden hiçbir ücret almadan otopark ücreti sunarken, 9 AVM ise ilk 3 saat otopark ücreti almıyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Otoparktan ücret alma kararı AVM'lere bırakılsın' 
 
Danıştay'ın, AVM otoparklarının 3 saate kadar ücretsiz olmasıkararıyla ilgili tartışmalar sürüyor. 
 
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), alışveriş merkezleri (AVM) otoparklarından ücret alma kararının AVM'lere bırakılması gerektiğini belirtti.

AYD'den, Danıştay'ın AVM otoparklarının 3 saate kadar ücretsiz olması kararına ilişkin yapılan açıklamada, AVM yatırımcısının ve yönetimlerinin ilk önceliğinin otoparklardan ticari kazanç sağlamak olmadığı, AVM'lerin büyük bir bölümünün de otoparklardan para almamayı tercih ettikleri belirtildi. Açıklamada, ancak şehir içerisinde ve yakın çevresinde yoğun işyeri ve konut yerleşimleri olan AVM'lerin, öncelik olarak müşterilerine hizmet vermeyi hedefledikleri, AVM müşterisi dışında kişilerin AVM otoparklarından yararlanmalarını önlemek amacıyla paralı uygulamaların da söz konusu olduğu ifade edildi. Otoparkın paralı olması ile trafik sıkışıklığının direkt ilgili olmadığı belirtilen açıklamada, "Trafik sıkışıklığının ana sebebi, kentin altyapısındaki yol ve otopark eksiklikleridir. Konut ve ticaret alanlarında gerekli otopark uygulamalarının zorunlu tutulmamasının bedelini AVM'ler ödememelidir. Sonuç olarak, AVM'ler kendi otoparklarında ücret alıp almama konusunda serbest bırakılmalıdır. Buna müdahale, piyasa ekonomisine müdahale niteliği taşır. O zaman, aynı mantıkla, yoğun bölgelerde, alışveriş caddelerindeki tüm otoparklarda da 0-3 saat arası ücret alınmamalıdır."
Zaman


Geri Dön