Yeni Şirketler

Belediye, kayıp arsasını 23 yıl sonra buldu!

İBB'ye ait bir dönümlük arazinin 23 yıl önce yanlışlıkla satıldığı ortaya çıktı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kendi mülkiyetinde bulunan Boğaz manzaralı, bir dönüm arazinin, "tapu memurunun hatası" sonucu 1985'te satıldığını 23 yıl sonra fark etti. 23 yıllık kullanım için kira (ecrimisil) almak için Belediye Meclisi kararı alan İBB, bu bedeli arazinin bulunduğu İstinyePark'tan isteyecek. 
Kayıp arsa olayı, İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı'nın, 15 Mayıs 2008'de İBB'ye gönderdiği yazı ile ortaya çıktı.

Alışveriş merkezi yapıldı
Sarıyer İstinye Mahallesi'nde bulunan ve 1979 yılında Hazine tarafından İBB'ye devredilen, 1080 metrekarelik arazinin akıbetini araştıran Milli Emlak Daire Başkanlığı, söz konusu arsanın 1985 yılında belediye tarafından satıldığını fark etti. Bunun üzerine Milli Emlak, belediyeden satışa ait belgelerin kendilerine gönderilmesini istedi.
Ancak Sarıyer Tapu Müdürlüğü'nde yapılan incelemede söz konusu 106 nolu parselin satışıyla ilgili belediyenin bir evrakı bulunmadığı, parselin "yanlışlıkla" Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.'ye "satıldığı" anlaşıldı.
Yanlışlığın, 1985 yılında Deva Holding A.Ş.'den "91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107" nolu parselleri satın alan Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş'nin işlemlerini yapan tapu memurunun, 106 nolu parseli de listeye eklemesinden kaynaklandığı belirtildi.
Aradan geçen 23 yıl içinde söz konusu parsel, başka parsellerle birleştirilerek yeni parselasyonlara dönüştürüldü ve üzerine, geçen yıl açılışı yapılan İstinyePark alışveriş merkezi ve konutları yapıldı.

Belediye Meclisi karar aldı
İBB, söz konusu 106 nolu parselin yeniden oluşturulması olanaklı olmadığından, meydana gelen yanlışlığın düzeltilmesi için parselin yeniden satışının yapılmasına, "Belediyenin zararının Doğuş İnşaat şirketinden alınmasının en faydalı yol olacağı"na karar verdi. Belediyeye ait arazilerin satışı için Belediye Meclisi kararı gerektiği için bir teklif hazırlanarak Meclis'e sunuldu. Belediye Meclisi sorunun çözümü için önceki gün şu kararı aldı:
"Teklife konu taşınmazın satılması ve söz konusu taşınmazın satış tarihine kadar geçen süre içerisindeki kullanılması karşılığı olarak ecrimisil bedelinin yükümlüsünden talep ve tahsil edilmesi 5393 sayılı Kanun'un 18. maddesi (e) maddesi uyarınca uygun görülmüştür."

Milliyet