Burhan Karahan: Su yalıtımsız binanın 10 yıl sonra taşıma kapasitesi yüzde 66 azalıyor!
Bitümlü Su Yalıtım Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan "Su yalıtımsız bir binanın 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybettiği tespit edildi" dedi...
BİLİMSEL raporlar ışığında korozyonun yol açtığı yıkıcı hasar hakkında bilgi veren Bitümlü Su Yalıtım Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan "Su yalıtımsız bir binanın 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybettiği tespit edildi" dedi.
1999 Gölcük depreminin ardından, yapılan araştırma sonucunda depremlerdeki yıkımların en önemli nedeninin korozyon olduğunun bildirildiğini vurgulayan Karahan, şunları söyledi: "Araştırmaya tabi tutulan 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi. Yine bilimsel çalışmalar sonucunda su yalıtımsız bir binanın 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybettiği tespit edildi. Binaların çoğunda su yalıtımı olmadığında taşıyıcı sistemlerindeki demirler çürümeye, paslanmaya mahkum. 19 milyon konutun olduğu ülkemizde 6,5 milyonunun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğunu görüyoruz. Bu çarpıcı rakamlar da su yalıtımının zor unlu olmasının gerekliliğini ortaya koyuyor."
KAMU BİNALARINDA ZORUNLU
Bir binanın ömrü boyunca ayakta kalmasını sağlayan su yalıtımı uygulamalarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ağustos 2013'te yayınladığı genelge ile kamu binalarında zorunlu hale getirildiğini söyleyen Karahan, kentsel dönüşüm sürecinin de su yalıtımlı binaların sayısını artırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.
Karahan, "Ülkemizdeki binaların yüzde 85'inde su yalıtımı bulunmuyor. Su yalıtımı, pahalı bir uygulama değil, toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3'u ayrılarak daha güvenli binalara sahip olunabilir. Su yalıtımı yaptırırken seçilecek su yalıtımı malzemelerinin dünya standartlarında üretilmiş, CE Belgeli olmalarına, malzeme ve uygulama işçiliğinin kalitesine de özellikle dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Hürriyet Ankara