28 / 04 / 2024

Belediyelerin görevleri nelerdir?

Belediyelerin görevleri nelerdir?

Belediyelerin görevleri nelerdir? Merak ediyorsanız, belediyelerin belli başlı görev ve sorumlulukları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Belediyelerin görevleri nelerdir?

Bir beldenin ve belde halkın yerel mahiyetteki ortak ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü yerel yönetime, belediye deniyor. Nüfusun yüzde 70'e yakınının belediye sınırları içerisinde yaşadığı Türkiye'de büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, ilçe belediyeleri ve belde belediyeleri bulunuyor.


Belediyeler; belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanı organlarından meydana geliyor.


- Belediye meclisi, belediyenin genel karar organı olup yürürlükteki kanuna ve diğer seçim mevzuatına göre halk tarafından seçiliyor. Üye sayısı belediyenin büyüklüğüne göre değişkenlik gösteriyor.


- Belediye encümeni, belediyenin karar organı olma niteliğine sahip. Encümen, meclisinin kendi üyeleri arasından seçilen üyelerle belediye daire müdürlerinden meydana geliyor. Encümene belediye başkanı başkanlık ediyor.


- Belediye başkanı, belde halkı tarafından beş yıllık süre için seçiliyor. Belediyenin yürütme organı olma özelliğine sahip.


Belediye ve organları hakkında belli başlı hususlara değindikten sonra asıl sorumuz olan "Belediyelerin görevleri nelerdir?" in yanıtına gelelim.


Belediyelerin görevleri nelerdir?

Belediyelerin genel görevleri, e halkının sağlık, huzur ve refahını sağlamak ve yükseltmek için yapılacak tüm çalışmalar olarak ifade edilse de, imar ile ilgili görevleri şu şekilde sıralanıyor;


* Belde halkının ihtiyacı olan içme suyu projesi hazırlamak ve getirmek,

* Belediye sınırları içerisinde imar planları yapmak ve uygulamak

* Kanalizasyon ve yol projeleri yapmak, uygulamak,

* Beldenin halihazır haritasını yapmak ve onaylamak,

* İmar yönetmeliği hazırlamak ve uygulamak,

* Çocuk parkları, fidanlıklar, oyun ve spor yerleri yapmak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön