01 / 05 / 2024

İlçe belediyelerinin görevleri nelerdir?

İlçe belediyelerinin görevleri nelerdir?

İlçe belediyelerinin görevleri nelerdir? İlk kademe belediyelerinin görevleri nelerdir? Diye soruyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İlçe belediyelerinin görevleri nelerdir?

İlçe belediyesi, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçe belediyelerine deniyor. İlk kademe belediyesi ise büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve büyükşehir ilçe belediyeleriyle aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip belediyeleri ifade ediyor. 


Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında ilçe belediyelerine ve ilk kademe belediyelerine ilişkin hususlara da yer veriliyor. Kanun hükümlerine göre İlçe belediyelerinin görevleri ile ilk kademe belediyelerinin görevleri şu şekilde sıralanıyor;


İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır:


a) Kanunlarla münhasıran büyükşehir belediyesine verilen görevler ile birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.


b) Büyükşehir katı atık yönetim plânına uygun olarak, katı atıkları toplamak ve aktarma istasyonuna taşımak.


c) Sıhhî işyerlerini, 2 nci ve 3 üncü sınıf gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek.


d) Birinci fıkrada belirtilen hizmetlerden; otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak; yaşlılar, özürlüler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak; mesleki eğitim ve beceri kursları açmak; sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihî dokuyu korumak; kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetler yapmak.


e) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına ve organize sanayi bölgelerine tanınan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsamı dışındadır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön