07 / 09 / 2024

Belediyenin 50 yapı için yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı çıktı! 

Belediyenin 50 yapı için yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı çıktı! 

Ankara'da Çankaya Belediyesi'nin, Boztepe Mahallesindeki tek ve 2 katlı müstakil yaklaşık 50 kadar bina için, konut olarak kullanılmasının yapısal risk oluşturduğu gerekçesi ile aldığı yıkım kararının yürütmesi mahkeme tarafından durdurulduğu kaydedildi. 



Çankaya Belediyesi'ne bağlı olarak oluşturulan Tehlikeli ve Metruk Yapıları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, ilçe sınırları içerisinde bulunan Boztepe Mahallesi'ndeki bazı yapıların metruk olduğunu gerekçe göstererek yıkım kararı verdiği kaydedildi. Ev sahiplerinden Hüseyin Erdem, yıllardır oturduğu binanın metruk olmadığını, deprem ve afetlerden etkilenmediğini kaydetti.

Komisyonun mahalleliye gönderdiği tebligatta, "Boztepe Mahallesi'ndeki gecekonduların basit inşaat tarzında yapıldığı, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmadığı, eski bir yığma yapı olduğu, duvarların taşıyıcı olma vasfını yitirdiği, çatı ve duvar birleşim noktalarında ciddi deformasyonlar bulunduğu, kapı ve pencerelerin kullanım ömrünü tamamladığı, konut olarak kullanılmasının yapısal risk taşıdığı, mevcut hali ile herhangi bir afet karşısında nasıl hareket edeceğin belirlenemediği gözlenmiştir" denildi. Tebligatta söz konusu yapının 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 39'ncu maddesi uyarınca 10 gün içinde yapı sahibi tarafından yıkılması gerektiği kaydedildi.

Yapı sahiplerinden bazıları kendilerine yeni bir yer gösterilmediği belirterek yıkım kararını yargıya taşıdı.  Ankara  27'nci İdare Mahkemesi, ev sahiplerinden Hüseyin Erdem'in açtığı davada ara kararını açıklayarak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, dava konusu işlem ile dayanak alınan tüm bilgi ve belgelerin suretlerinin yer aldığı işlem dosyasının mahkemeye gönderilmesi, davalı idarenin savunmasının alınıp yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması, idareye de savunma ve ara karara cevap verilebilmesi için 30 gün süre verilmiş oldu.

Belediyenin 50 yapı için yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı çıktı! 

MAHALLEDE HERKES MAĞDUR

Hüseyin Erdem, senelerdir oturdukları yapıların metruk olmadığını söyledi. Mahallede 300'e yakın hane bulunduğunu ve 50 yapı ile ilgili yıkım kararı olduğunu vurgulayan Erdem, "Şu anda imar planı askıda, yeni bir imar planı geçirmişler. Bize gelen tebligatta imar planının hala askıda olduğu belirtiliyordu, askıdan inmiş ancak itiraz süreci bekleniyor. Parselimiz belli değil, parseller büyütülmüş, birleştirilmiş. Bu yapıları neye göre yıkıyorsunuz? Ben Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı ile görüştüm. Ortada imar olmadığını, parselimin belli olmadığını söyledim. Parselim belli olsun, ben zaten ortaklarımla anlaşarak müteahhide veririm. Sizin, 'Yık' demenize gerek kalmadan, biz kendimiz yıkarız. Bize ne amaçla yıkacaklarını, hiçbir şekilde aydınlatıcı bilgi vermediler. Bu mahallede herkes şu anda mağdur, çoğumuz emekliyiz, maddi durumu iyi olanlar avukata gittiler ve yürütmeyi durdurma kararı aldılar" dedi.

Erdem, evinin 1967 yılında yığma bir yapı olarak inşa edildiğini; ancak deprem veya afetlerden etkilenmediğini belirterek, yıkım kararını mahkemeye taşıdığını hatırlattı. Erdem, "Senelerdir önce Cengiz Topel Mahallesi'nde yıkım kararı verilmişti, yıkılmasının üzerinden 15 yıl geçti ancak herhangi bir işlem yapılmadı. Bizim de korkumuz o, şu anda yıktığımız zaman bizim durumumuz ne olacak? Aynı parselde mi kalacağız, başka bir yere mi gönderecekler, onu bilmiyoruz. Parsellerimiz belli olsa; ortaklarımızla anlaşarak, müteahhit aracılığıyla binamızı yapar, burayı da yıkarız. Bizim belediyeden istediğimiz bu" dedi.

Kolon üstüne, kolon eklendi! Görenler hayrete düştü! Yeni konutlar depreme ne kadar dayanıklı?

Gündemden düşmeyen Vaniköy'de yıkım işlemleri tamamlandı! Ruhsatsız ve kaçak yapılar yıkıldı!

TOKİ'den 7.4 milyar TL’lik ihale! Hangi şirketlere gitti?

İstanbul’un en değerli lokasyonundan biri olan Yapı Kredi Plaza yıkılacak mı?


Geri Dön