28 / 04 / 2024

Belirli mal bırakma vasiyeti!

Belirli mal bırakma vasiyeti!

Belirli mal bırakma vasiyeti yani muayyen mal vasiyeti de denilen durum miras bırakanın bir kimseye onu mirasçı olarak atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunmasına deniyor....




Belirli mal bırakma vasiyeti yani muayyen mal vasiyeti de denilen durum miras bırakanın bir kimseye onu mirasçı olarak atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunmasına deniyor. Belirli mal bırakma vasiyeti, ölüme bağlı tasarrufla bir kimseye terekedeki bir malın mülkiyetinin veya terekenin tamamı ya da bir kısmı üzerinde intifa hakkının kazandırılmasına yönelik olabiliyor. Yada bir kimse lehine tereke değeri üzerinden bir edimin yerine getirilmesinin, bir irat bağlanmasının veya bir kimsenin borçtan kurtarılmasının, mirasçılar veya belirli mal bırakılanlara yükletilmesi şeklinde olabiliyor. Belirli mal bırakma vasiyeti Türk Medeni Kanunu'nun 517, 518 ve 519. maddelerinde aşağıdaki gibi hükme bağlanmıştır:

 

D. Belirli mal bırakma

            

            I. Konusu

            Madde 517.- Mirasbırakan, bir kimseye onu mirasçı atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunabilir.

            Belirli mal bırakma, ölüme bağlı tasarrufla bir kimseye terekedeki bir malın mülkiyetinin veya terekenin tamamı ya da bir kısmı üzerinde intifa hakkının kazandırılmasına yönelik olabileceği gibi; bir kimse lehine tereke değeri üzerinden bir edimin yerine getirilmesinin, bir iradın bağlanmasının veya bir kimsenin bir borçtan kurtarılmasının, mirasçılar veya belirli mal bırakılanlara yükletilmesi suretiyle de olabilir.

            Bırakılan belirli mal terekede bulunmadığı takdirde, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça, ölüme bağlı tasarrufu yerine getirmekle yükümlü olanlar borçtan kurtulurlar.

 

            II. Teslim borcu

            Madde 518.- Bırakılan belirli mal, mirasın açılması anındaki durumuyla teslim olunur; yarar ve hasar, mirasın açılması anında kendisine belirli mal bırakılana geçer.

            Tasarrufu yerine getirme ile yükümlü olan kimse, mirasın açılmasından sonra bırakılan belirli mala yaptığı harcamalar ve mala verdiği zararlardan dolayı, vekaletsiz iş görenin haklarına sahip ve borçlarıyla yükümlü olur.

 

            III. Tereke ile ilgisi

            Madde 519.- Tereke mevcudunu veya tasarrufu yerine getirme yükümlüsüne yapılan kazandırmayı ya da saklı payı zedeleyen tasarrufların orantılı olarak tenkisi istenebilir.

            Tasarrufu yerine getirme yükümlüsü, mirasçılığı veya kendisine bırakılan kazandırmayı reddetmiş ya da mirasbırakandan önce ölmüş veya mirastan yoksun kalmış olsa bile tasarruf yürürlükte kalır; yerine getirme borcu, bu durumlardan yararlananlara geçer.

            Yasal veya atanmış mirasçı, mirası reddetmiş olsa bile lehine yapılmış bir tasarrufun yerine getirilmesini isteyebilir.

 


Muayyen mal vasiyeti ne demektir?
Sağlararası miras taksim sözleşmesi!
Vasiyetname nasıl düzenlenir?
Olumlu miras sözleşmesi!
Mirasçı atama!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön