Ekonomi

Benzin fiyatları niye yükseliyor? İndirim alınıyor ama pompaya yansıtılmıyor

Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, Türkiye'nin ülke olarak Rusya'dan indirimli petrol almasına rağmen benzin fiyatlarının sürekli artmasının doğru olmadığını söyledi.Ertürk Ukrayna-Rusya savaşından bu yana Türkiye'nin Rus petrolünü indirimli aldığını piyasadaki bazı dağıtımcıların da indirimli petrol almasına rağmen tek tip fiyat uygulanmasının doğru olmadığını belirtti

BOTAŞ'ın eski yöneticilerinden Ali Arif Aktürk, OPEC'in petrol üretiminde günlük 2 milyon varil kesinti yapmasının ardından Türkiye'de benzin ve motorine bir haftada üst üste üç kez zam yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Ertürk Ukrayna-Rusya savaşından bu yana Türkiye'nin Rus petrolünü indirimli aldığını piyasadaki bazı dağıtımcıların da indirimli petrol almasına rağmen tek tip fiyat uygulanmasının doğru olmadığını belirtti. Aktürk, benzin fiyatlarıyla ilgili rekabetçi bir ortam oluşturulması gerektiğini belirterek alım gücünün düştüğü, enflasyonun ise yükseldiği bir ortamda fiyatların mutlaka rekabetçi hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

OPEC kararı etkili oldu

Petrol fiyatlarındaki artışın normal olduğunu, savaşın yanı sıra Fransa'daki grev, Avrupa'daki gaz krizi ve son olarak OPEC'in aldığı günlük üretimi 2 milyon varil kısma kararının artışlarda etkili olduğunu anlatan Aktürk, ancak Rusya tarafından sağlanan indirimlerin de tüketiciye yansıtılması gerektiğini dile getirdi.

Ukrayna-Rusya savaşından buyana Türkiye'nin Rusya'dan petrolü indirimli olarak aldığını ancak rafineri çıkış fiyatının uluslararası piyasalara endeksli olması nedeniyle pahalıya satıldığını söyledi. KRT Televizyonunda katıldığı programda enerji piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Aktürk, petrolün Rusya’dan iskontolu alınıp, İtalya’ya endeksli fiyatlarla satıldığını ifade etti. Bunun önlenmesi gerektiğini dile getiren Aktürk, Rusya'dan yüzde 30 indirimli alınan petrolün rafineri çıkış ürünlerinin İtalya Cenova’daki fiyatlara endeksli olarak tespit edildiğini söyledi.

Rekabetçi piyasa oluşturulmalı

Türkiye'de 14 dağıtım şirketi olduğunu ve bunlarında Rusya'dan indirimli petrol ithal etmelerine rağmen İtalya'da belirlenen fiyatlarla satış yaptıklarına işaret eden Aktürk, alım gücü düşerken, yüksek enflasyon yaşanırken petrol fiyatlarının olumsuz etkisinin bilinmesine rağmen bunun önlenmediğini söyledi. Aktürk, benzin fiyatlarıyla ilgili olarak ise piyasada rekabetin tesis edilmesi gerektiğini indirimli alan dağıtımcıların fiyatlarının indirimli olması gerektiğini ve piyasada tek tip rakamlar olmaması gerektiğini kaydetti. Küresel kriz nedeniyle petrol fiyatlarındaki artışın etkilerinin yadsınamayacağını belirten Aktürk, Fransa'daki genel grev ve Avrupa'daki gaz krizi gibi etkenlerin yadsınamayacağını ancak Türkiye'de petrolü indirimli alan birilerinin olduğunu ve enflasyon yüzde 83 iken rekabetçi bir piyasada tek fiyatın olmasını garipsediğini söyledi.

 

Benzin ve motorin fiyatlarında beklenen oldu! İşte 9 Ekim Pazar güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Biden'den flaş açıklama! 

Akaryakıta 72 saatte 4 TL'yi aşan zam! Benzin, motorine yeni zam gelir mi? Opet, PO, BP, Total 8 Ekim 2022 fiyat listesi