Ekonomi

Benzin ve mazot fiyatlarını düşürecek yeni formül! Tabelalarda artık ucuz akaryakıt fiyatları olacak!

Son dakika haberine göre Rusya, ham petrolü iskontolu olarak satış yapmaya başladı. EPDK’nın nisan ayı raporuna göre de Rusya’dan hem ham petrolde hem de motorinde ithalatın arttığı gözlemleniyor. Bu durum akaryakıt fiyatlarını düşürecek yeni bir formül bulunduğunu akıllara getirdi... EPDK’nın nisan ayı raporunda ise Rusya'dan petrool ithalatının arttığı belirtiliyor

Ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya ham petrolü iskontolu oalrak satmaya başladı. EPDK’nın nisan ayı raporunda ise Rusya'dan petrool ithalatının arttığı belirtiliyor. Fakat her ne kadar Rusya'dan petrol alınsa da fiyatlar İtalya'ya göre belirleniyor. 

Enerji Uzmanlarına göre pompa fiyatlarının yüksek piyasaya endeksli olduğunu ve bu durumdan vazgeçilmesi durumunda ucuz benzin ile motorin fiyatlarını tabelalarda görebileceğimizin vurgusunu yapılıyor.

Türkiye ve diğer ülkelerin ciddi bir sorun haline gelen akaryakıt fiyatları için ülkeler vergi indirimi yaparak çözüm aramaya başladı.

PETROL VE AKARYAKITTA FİYATLANDIRMA

Dünya Gazetesi'nden Enerji Uzmanı Mehmet Kara’nın kaleme aldığı yazıda petrol ve akaryakıt fiyatlarına yönelik önemli bir değelendirme yaptı.

Batılı ülkelerin Ukrayna savaşından dolayı Rusya’ya karşı yaptırımları ağırlaştırma yoluna gitmesi ile, Rus petrolünün brent petrole kıyasla yüzde 25-30 daha iskontolu fiyatlanmaya başladığı  belirtildi.

Brent petrol 110 dolar seviyelerindeyken Rus petrolü kargoları 80 dolar seviyelerindeki fiyatlardan el değiştirebiliyordu. Petroldeki ikili fiyat yapısı, Rusya çıkışlı benzin ve motorin için de geçerli” diyen Kara, “Bu durum halen de devam ediyor.

Bu arada ambargonun etkisiz kalmaması için ABD’nin Rus petrol ve akaryakıtının izini sürmek ve uygulamayı by-pass edenleri de yaptırımlar kapsamına alabilmek için çeşitli yol ve yöntemler geliştirmekte olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama işlerinin kolay olduğunu söylemek de zor” dedi.

Türkiye’nin ithalatında Rus petrolünün ağırlığının arttığının altını çizen Kara ikili fiyat yapısının Türkiye’nin yararına olacağını belirterek, “Aynı miktardaki ham petrol ile yine aynı miktarlardaki motorin ve benzini ithal edebilmek için ülkeden daha az döviz çıkmış oluyor.

Peki bunun kime ne faydası var? İthalatçı şirketler daha çok kâr edecek ve belki Maliye de daha yüksek vergi geliri sağlayacak diyebilirsiniz” dedi.

VATANDAŞA  FAYDASI YOK

Kara, ucuzlamanın vatandaşa yansıtılmadığını şu sözlerle ifade etti: “İyi de vatandaşa bir faydası var mı bu vergi geliri artışının? Mevcut vergi gelirleriyle ne kadar adil hizmet dağıtılıyorsa o kadar.

Hem de çok uzun iş o. Yani araziyi bir dikenli telle çevireceğiz de, koyunlar geçerken yünlerinden bir kısmı tellere takılacak da, onları toplayıp ipliğe çevireceğiz de, sonra ipten kazak örüp pazara süreceğiz de, sentetik elyaftan üretilmiş muadilleriyle rekabet edebilirsek satacağız da, cüzdanımız para görecek de, biz de artan elektrik ve doğalgaz faturalarımızı ödemekte kullanacağız bunu, öyle mi?”

 

POMPA FİYATI PİYASAYA ENDEKSLİ

“Türkiye’de akaryakıt ürün fiyatları, Akdeniz piyasasına  ve doların TL karşısındaki değerine bakılarak belirleniyor” diyen enerji uzmanı, “Peki bu fiyatlardan satılmak üzere ama İtalya’dakinden daha ucuza ithal edilebilen ya da elde edilebilen benzin ve motorin niye vatandaşa daha ucuza satılmasın?

“Vatandaş daha ucuza benzin alsın” gibi popülist bir gerekçeyle, 13 bine yakın akaryakıt istasyonunun kâr marjını kısabilen hükümet/idare (Bu görevi onlar adına yerine getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - EPDK), şimdi yaptırım etkisiyle yaşanan ucuzluktan vatandaşı yararlandırmayı niye düşünmüyor?” şeklinde yorum yaptı.

Petrolün ateşi düştü! Brent petrol düşüyor! İşte son dakika brent petrol fiyatı...

Benzine indirim, LPG'ye zam geldi! Pompaya yansıdı! Shell, PO, BP, Opet, Total 14 Temmuz 2022 fiyat listesi...