Kent Haberleri

Benzin ve motorin kanat takıp uçacak! Zam tarihi belli oldu, hemen hemen koşup doldurun

Benzin ve motorine art arda gelen zamlar vatandaşları bezdirdi. Benzin ve motorine bu gecede zam gelmesi bekleniyor. İşte son gelişmeler...Vatandaşlar şu ana kadar gelen zamlardan dert yakınırken, benzin ve motorine art arda zam gelmeye de devam ediyor

Benzin ve motorine art arda gelen zamlar, vatandaşların araçlarını kapılarına koymalarına ve kullanmamalarına neden oluyor. Vatandaşlar şu ana kadar gelen zamlardan dert yakınırken, benzin ve motorine art arda zam gelmeye de devam ediyor. 

BU GECE YENİ ZAMLAR GELECEK

Benzin ve motorine bu gece de yeni zamlar gelecek. Yeni zamların özellikle mazot üzerinden ticaret yapan insanları son derece zorlamasın bekleniyor. Bakalım önümüzdeki günler bizlere nelere gösterecek. 

Ülkemizde yaşayan herkese kötü haber bugün geldi. Bu gece yarısı zam geleceği duyuruldu. Şimdiden alan resmen karlı sayılacak. Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ne yazık ki akaryakıt fiyatlarına aynı hızda zam olarak yansıyor. Son olarak yaşanan dalgalanma sebebi ile benzin ve motorinde ciddi zam yapılmıştı.

Gelen son dakika haberine göre bu gece yarısı akaryakıta zam geleceği belirtildi. Motorine bu gece yarısından itibaren 1 lira 37 kuruş zam gelecek. Sadece ekim ayı içerisinde motorine toplam da 5 lira 38 kuruş zam gelmiş oldu.

 

GÜNCEL FİYAT LİSTELERİ İSTANBUL

İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 20.61 TL

İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 27.12 TL

İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası’nda 10,73 TL

ANKARA BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Ankara’da benzin litre fiyatı 20.73 TL

Ankara’da motorin litre fiyatı 27.21 TL

Ankara’da LPG litre fiyatı 11 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir’de benzin litre fiyatı 20.71 TL

İzmir’de motorin litre fiyatı 27.23 TL

İzmir’de LPG litre fiyatı 10,73 TL

BENZİN NEDEN ZAMLANIYOR?

Peki motorin neden benzinden daha pahalı bir hale geldi? Dünya Gazetesi yazarı enerji uzmanı Mehmet Kara sebebini açıkladı. Kara, "Uluslararası piyasalardaki motorin fiyatları da yüksek olduğu için Türkiye'de motorine benzin ve LPG'den daha fazla zam geliyor" dedi. Motorinin benzinden daha pahalı gelmesinin bir başka sebebi daha var. O da Türkiye'de üretim tesisleri. Mehmet Kara'nın verdiği bilgiye göre motorin arzını karşılayan firmaların tesisleri yetersiz. 

"Küresel piyasalarda benzin arz fazlası var. Buna ek olarak Türkiye'ninde içinde bulunduğu Akdeniz havzasında benzin üretim kapasitesi yüksek rafineriler var. Motorin üretimi talebin karşısında yetersiz kalıyor. Ve sonuçta Türkiye ve bölgesinde motorinde arz açığı var. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor.

Aynı makineden hem motorin hem de benzin elde edemezsiniz. Motorini sanayide, taşıma araçlarında, zaman zaman enerji üretiminde, tarımda yani her yerde kullanıyoruz. Motorin fiyatlarında indirim olması için petrol fiyatlarının düşmesi lazım. Ama motorin fiyatlarının düşmesi için maliyetinin de düşmesi gerekir.

Mazotun ve ya benzinin tüketiciye gelinceye kadar geçirdiği aşamaların maliyet kalemlerinin de düşmesi gerekir. Mesela rafineriden çıkınca tüketiciye ulaşması için taşınıyor. Rafineri ayrıştırma için elektrik tüketiyor. İşçilik maliyeti, çevreyi korumaya dair bir takım çalışmaların maliyeti, petrolü ayrıştırmak için kullanılan çeşitli kimyasalların maliyetinin de düşmesi gerekir. Bütün bunlar düşmeden akaryakıtta tam bir gerileme beklenemez.