Ekonomi

Benzin ve motorinde kritik tarih verildi! Uzman isim o ayları işaret etti! İndirim geliyor mu?

Uzman isimler akaryakıt fiyatlarına ilişkin çarpıcı bir son dakika açıklamasında bulundu. Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, akaryakıt fiyatlarına indirim gelebilecek tarihleri açıkladı. İşte o açıklama... 130 dolara kadar yükselen petrol fiyatları, iç piyasada akaryakıt zamlarına neden oldu

Yükselişini hızla sürdüren Brent petrol fiyatları, ABD'den yapılan açıklamaların ardından düşüş trendine geçti. 130 dolara kadar yükselen petrol fiyatları, iç piyasada akaryakıt zamlarına neden oldu. 100 ve 110 dolar arasında seyreden petrolde yalnızca rafineri marjı olduğunun altını çizen uzman isimler, marjlardan bir miktar feragat edilerek yüzde 10-12’lik indirimin piyasaya yansıyabileceğine dikkat çekti. 

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin yer aldığı OPEC+ grubu, mevcut üretim artışına bağlı kalarak petrol üretimini Ağustos ayında günlük 648 bin varil artırmaya karar verdi. Uzman isimler, söz konusu artışla grubun pandemiden önce üretim seviyelerine geri geldiğine, Suudi Arabistan gibi yedek üretim kapasitesine sahip üreticilerin bunu kullanıp kullanmayacağının ise piyasaların şimdiki odak noktası olduğuna vurgu yaptı. 

Uzman isimler akaryakıt fiyatlarına ilişkin çarpıcı bir son dakika açıklamasında bulundu. Uzmanlar açıklamalarıyla akaryakıt fiyatlarına indirim gelebilecek tarihleri açıkladı. 

Peki akaryakıt fiyatları düşecek mi? Akaryakıt fiyatları ne zaman düşer? İşte uzman isimlerin o son dakika açıklamaları...

AKARYAKITTA PEŞPEŞE İNDİRİM YAPILDI

Petrol fiyatlarında gerileme devam ederken, yurt içinde dolar kurunun da 17 Türk Lirasının altına düşmesiyle, 30 liraya kadar ulaşan akaryakıt fiyatlarında indirim haberleri de peşpeşe verildi. Motorin litre fiyatına iki günde 3 lira 34 kuruş indirim uygulanmasından sonra benzine de indirim geldi. 

BRENT PETROL FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 

2022'nin başından bu güne 7 ayda benzine yüzde 225, motorine yüzde 264 zam yapılrıken, Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk fiyatların ne zaman düşeceğiyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Ali Arif Aktürk, “Petrol şu anda dalgalı bir seyirde. Ama temel nedeni ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım adımı” ifadelerini kullanarak Fed'in 26-27 Temmuz'da bir toplantı daha gerçekleştireceğini, bazı uzmanların bu durumda 75, bazı uzmanların ise 100 puan faiz artırımı beklediğini dile getirdi. 17 Temmuz’da da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 50 baz puanlık bir faiz artışıyla parasal genişlemelere son verilmesinin beklendiğine vurgu yapan Aktürk, bu durumun emtialar ve petrol fiyatlarına olumsuz yansıyacağının belirtildiğini aktardı. 

TGRT Haber'den Rümeysa Kaya'nın haberine göre; Ali Arif Aktürk, "Eğer bu söylediğim radikal faiz artırımları devam ederse ben ham petrolün Eylül ayında 100 doların altında 95 dolar seviyelerinde görebileceğimizi tahmin ediyorum" açıklamasında bulundu ve akaryakıt fiyatlarına yüzde 10-12’lik indirimin gelebileceğini belirtti. 

AKARYAKIT FİYATLARINA İNDİRİM GELEBİLİR 

Akaryakıt istasyonlarının kar marjlarının düşük olduğuna vurgu yapan Aktürk, özellikle rafineri marjlarının çok artış gösterdiğini belirterek, şu anda varil başına 55 dolar civarında kâr marjının olduğunu aktardı. Aktürk, "İç kârlılık oranları yüzde 15-20 mertebesinde bırakılabilir. 35 dolar iskontolu bir ürünü ithal ediyorsan en az yüzde 10-12’lik bir indirim yapılması gerekir rafinaj marjlarında" açıklamasında bulundu.  

İNDİRİM İÇİN EYLÜL-EKİM İŞARET EDİLDİ 

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatlarında gerileme yaşanabilecek tarihlerle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan enerji uzmanı Aktürk, "Eğer Temmuz ayında merkez bankalarının faiz artırımı olursa piyasaları etkileyecek brent aşağı doğru gelecek" dedi ve benzin ile motorin fiyatlarının da Eylül ayından sonra uluslararası piyasalarda gevşemeye başlayacağına dikkat çekti. 

Bu durumda doları değerini bir kenara bıraktığının altını çizen Aktürk, "Çünkü fiyatları dolar da yüzde 100 etkiliyor. Dolayısıyla benim tahminim eylül-ekimde uluslararası piyasalarda farklı bir çatışma ortamı olmazsa uluslararası piyasalarda düşüş olacak" difadelerini kullandı ve doların da bu seviyelerde kalması halinde, Eylül sonu Ekim başı gibi benzin ve motorinde litre fiyatlarının 23-23 liraya kadar düşeceğini beklediğini aktardı.

Benzin, motorin ve LPG'de son dakika! Yeni indirim var mı? Shell, Total, Opet, PO, BP fiyat listesi 3 Temmuz 2022

Kurban Bayramı öncesinde bankalarda son dakika depremi! Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank Akbank arka arkaya açıkladı

Yastık altında 50 bin 500 lirası olana TOKİ'den ucuz konut müjdesi! Başvurular yarın resmen başlıyor! Sakın kaçırmayın!