Ekonomi

Benzin ve motorin fiyatlarını alt üst edecek hamle! Resmen duyurdular

Dünya genelinde benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan artış ABD'yi de vurdu. stratejik rezervlerinden günlük 1 milyon varil petrolü piyasaya sürmeye hazırlanan ABD, "Tarihte böyle bir şey olmamıştı" ifadelerini kullandı. ABD’nin bu adımının petrol fiyatlarında ciddi bir etki yaratması bekleniyor. Türkiye'de vatandaşlar bu nedenle otobüslere yönelirken, benzin zenginliğiyle bilinen ABD'de de yüksek fiyatlardan nasibini aldı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle benzin fiyatları bir anda fırladı. Türkiye'de vatandaşlar bu nedenle otobüslere yönelirken, benzin zenginliğiyle bilinen ABD'de de yüksek fiyatlardan nasibini aldı.

GALON BAŞINA 1 DOLAR ARTTI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerikalıların yükselen benzin fiyatlarıyla karşı karşıya olduğu aktarıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırısını hızlandırmasından bu yana benzin fiyatlarının galon başına yaklaşık 1 dolar arttığına işaret edilen açıklamada, savaş nedeniyle petrol arzının azaldığı ve fiyatların yükseldiği kaydedildi.

1 MİLYON VARİL PETROL PİYASAYA SÜRÜLECEK

Açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın artan benzin fiyatlarına yönelik 2 aşamalı bir plan açıklayacağı belirtilerek, planın ilk aşamasının arzı artırmak olduğu vurgulandı.

ABD’nin müttefikleriyle istişareleri sonucu gelecek 6 ay boyunca günde ortalama 1 milyon varil petrolü piyasa süreceği belirtilen açıklamada, bu miktarın tarihin en büyük rezerv salımı olduğu kaydedildi. ABD’nin bu hamlesinden sonra ABD’de petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesi beklenirken dünyada ise tam tersi etki yaratması bekleniyor. 

"TARİHTE HİÇ OLMAMIŞTI"

Açıklamada, "Bunun ölçeği emsalsiz. Dünyada, bu süre boyunca günde bu 1 milyon varil oranında petrol rezervinin kullanıma sunulması hiç olmamıştı." denildi.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, petrol şirketlerinin yıllardır kullanmadığı kuyulardan ücret talep edilmesi için Kongre’ye çağrıda bulunuldu.

GEÇEN YILA KIYASLA YÜZDE 50 ARTTI

Öte yandan, Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre, ülkede benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 50'ye yakın artış gösterdi.

ABD'de benzinin ortalama fiyatı galon başına 4,23 dolara ulaştı.

Kaynak: AA