02 / 05 / 2024

Bergama 2015'te 3 milyon turist hedefliyor!

Bergama 2015'te 3 milyon turist hedefliyor!

Bergama'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle gözde olan İzmir 2014'te 1 milyon 270 bin yabancı turisti ağırladı. Efes'in de listeye dahil edilmesinin beklendiği 2015'te hedef 3 milyon turist..



Türkiye'de turizmin temellerinin atıldığı yer olarak kabul edilen İzmir, 8 bin 500 yıllık geçmişi ile çok önemli bir tarihi mirası barındırıyor. Turizmde bereketli bir yılı geride bırakan kent, 2015'e de umutla bakıyor.  İzmir  Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, kentin turizm beklentilerin SABAH'a anlattı. Ediz, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Bergama'nın ardından 2015'te de Efes'in listeye dahil edileceğinin müjdesini verdi. 2014'ün turizm açısından iyi geçtiğini söyleyen Ediz, "11 ayda 1 milyon 269 bin 667 yabancı turisti ağırladık. Önümüzdeki yıllar için 5 milyon turisti hedeflemeliyiz ki, 3 milyon turisti kazanalım" dedi. Türkiye'de turizmin 70'li yıllarda İzmir'de başladığına dikkat çeken Ediz, "12 Antik İyon Kenti'nin birçoğu İzmir'de yer alıyor. Tarihe mal olmuş Alsancak, Çeşme ve Dikili limanları kente ayrı bir değer katıyor. Bergama, Fokai, Eritrai, Teos, Metropolis, Klaros, Tire, Birgi ve Ödemiş diğer tarihi değerler. İzmir, tarih boyunca insanların yaşam için tercih ettiği önemli bir coğrafya olmuş. Bu nedenle İzmir her zaman turistlerin gözdesi oldu" diye konuştu. 


EFES İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

Bergama'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin ardından Efes'in de 2015'te listeye dahil olması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Ediz, şöyle devam etti: "Efes Müzesi 2014'te restore edildi ve ziyarete açıldı. Efes'te yürüyüş güzergahları düzenlendi ve engelsiz turizm için herkesin rahat gezip görebileceği bir hale getirildi. Bunların yanı sıra Metropolis ve Klaros da ziyarete açıldı. Teos'un ise 2015'te ziyarete açılması için çalışmalar devam ediyor." Yerel ve merkezi yönetimin koordineli çalışması sayesinde Bergama'nın 3 yıl içinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiğini belirten Ediz, "Bergama'nın bu listeye dahil olması İzmir'in bilinirliği, tanıtımı ve uluslararası arenada yer alması adına çok prestijli oldu. 2014, kültür turizmi açısından baktığımızda alt yapı, çevre düzenlemeleri, gezi güzergahları ve aydınlatma konusunda Bergama'dan Efes'e kadar yoğun çalışmalarla geçti" diye konuştu. Adnan Menderes Havalimanı'nın bölge için merkez konumda bulunduğunu kaydeden Ediz şunları söyledi: "Manisa, Aydın ve İzmir iç içe olan kentlerimiz. Kente gelen turistlerin iyi organize edilmesi durumunda tüm Ege Bölgesi turizmden pay alacak. İzmir merkez konumunu iyi kullanıp çevre illerle koordine edilmeli. Örneğin Pamukkale, doğal yapısıyla beraber jeolojik olarak traverten ve termal potansiyeli ile Denizliİzmir aksında önemli bir merkez. Aynı şekilde Muğla da hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle turistlerin yoğun olarak tercih ettiği illerimiz arasında yer alıyor."


Sabah


Geri Dön