Sektörel

Bernie Ecclesstone: İstanbul Park hayatımın en kötü yatırımı

Ecclesstone, 2011 sonrası takvim dışı kalma ihtimali bulunan Türkiye GP'si için bu ifadeleri kullandı. Ardından iki haneli milyon euroları bulan zararın karşılanması için devletin işe el atması gerektiğini söyledi

Formula 1'nin patronu Bernie Ecclesstone, Türkiye Grand Prix'nin arifesinde Alman basınına gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Ecclesstone, 250 milyon euroya mal olan İstanbul Park Pistinde düzenlenen yarışlar için 'Hayatımda yaptığım en kötü yatırım' ifadesini kullanırken, iki haneli milyon euroluları bulan zararın karşılaşması için işe devlet tarafından bir an önce el konulmasını gerektiğini söyledi. İngiliz organizatör, 'Aynen Hoffenheim pistinde olduğu için devletin Formula 1 yarışlarını daha cazip hale getirmesi gerekiyor. İstanbul Park'ın etrafından hem çevre halka iş imkanı sağlayacak, hem de turistik anlamda atılımlar için yatırım yapılmalı' diye konuştu. İstanbul Park Genel Müdürü Can Güçlü ise 'Korkarım 2011 yılında Formula 1'e son kez ev sahipliği yapacağız' ifadelerini kullanarak, kapıdaki tehlikeyi dile getirdi.

'ÇOK GÜÇLÜ RAKİPLER VAR'
GÜÇLÜ, 'Formula 1 Türkiye'de bir gelenek değil. Maalesef dünyanın her yerinde olduğu gibi, dev organizasyonlar düzenlenip, daha fazla katılım sağlanmıyor. Basınımız da ilk yılların aksine Formula 1 haberlerini git gide küçülttü. Ayrıca Rusya, Güney Afrika ve Bulgaristan gibi takvime girmek isteyen çok güçlü rakipler var' dedi. Otoriteler tarafından da Türkiye Grand Prix'sinin seyirci çekemediği için organizasyonu büyük zarara uğrattığı ve her hangi bir mucize gerçekleşmezse yakın bir gelecekte son bulacağı belirtiliyor. Grand Prix'de seyirci ilgisi az olmasında bilet fiyatlarının yüksekliği de önemli bir rol oynuyor. Dünyanın tüm yarışlarında tribünler hınca hınç dolarken, geçen yıl 130 bin kapasiteli İstanbul Park, sadece 40 bin kişi ağırladı. İstanbul Park'ta gerçekleşen diğer önemli yarışlardan MotoGP'de Türkiye 2 yıl önce takvimden çıkarılmıştı. Alman Tourenwagen-Masters (DTM), LeMans Serisi ve World Touring Car Şampiyonası gibi birbirinden önemli organizasyonlar da, 2005 yılında sadece bir sezon İstanbul'da boy gösterdi.

3 günlük heyecan fırtınası başlıyor
Formula 1 ING Türkiye Grand Prix'si, bugün start alıyor. İlk günde antrenman turları yapılırken, takımlar yarın saat 14.00'de sıralama turları için yarışacak. Büyük mücadelenin startı ise pazar günü saat 15.00'te verilecek. İstanbul Park'ta geride kalan 4 Grand Prix'de en başarılı pilot Felipe Massa oldu. Ferrari sürücüsü son üç yarıştan zaferle ayrılırken, şimdiki takım arkadaşı Kimi Raikkonen, ilk mücadeleyi McLaren Mercedes'le kazandı. Bu hafta sonu yapılacak Grand Prix öncesi pilotlar klasmanında Brawn GP'den Jenson Button 51 puanla ilk sırada yer alıyor. Button'u takım arkadaşı Rubens Barrichello 35 puanla takip ediyor. Markalar klasmanında ise 42.5 puanla Red Bull'un önünde Brawn GP 86 puanla lider durumda bulunuyor.

Hafta sonu programı
Bugün: 08.45 - Türkiye Tur Otomobilleri Şampiyonası sıralama turları
10.00 - Formula 1 ilk antrenman turları
12.00 - GP2 antrenman turları
14.00 - Formula 1 ikinci antrenman turları
16.00 - GP2 sıralama turları
17.00 - Porsche Mobil 1 Supercup antrenman turları
Yarın: 09.45 - Türkiye Tur Otomobilleri Şampiyonası ilk yarış
11.00 - Formula 1 üçüncü antrenman turları
12.25 - Porsche Mobil 1 Supercup sıralama turları
14.00 - Formula 1 sıralama turları
16.00 - GP2 ilk yarış (34 tur)
7 Haziran Pazar: 10.00 - Türkiye Tur Otomobilleri Şampiyonası ikinci yarış
11.30 - GP2 ikinci yarış (23 tur)
12.45 - Porsche Mobil 1 Supercup yarış (14 tur)
15.00 - Formula 1 yarış (58 tur)

İstanbul'a çok yakışıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye GP'sinin resmi program kitabında 'Türkiye'ye hoş geldiniz' başlıklı yazısında 'Bu organizasyon, 3 büyük dinin buluşma noktası, medeniyetleri ve kıtaları birbirine bağlayan bir köprü, doğal ve tarihi güzellikleriyle bir rüya şehir olan İstanbul'a çok yakışıyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye GP'si İddaa'da
İddaa, F1 Türkiye Grand Prix'sini programına aldı. İddaa'nın özel etkinlikleri kapsamında 'Sıralama Turunu Kim Kazanır?', 'Yarıştan İlk Kim Ayrılır?', 'Yarışı Kim Kazanır?', 'Yarış Sonucuna Göre Gruplarda En İyi Sırayı Kim Alır?', ''Hangi Takım Şampiyon Olur?' ve 'Kim Şampiyon Olur?' oyunları oynanabiliyor. İddaa'nın Takımlar Şampiyonası için oranları Brawn GP için 1.02, Ferrari için 9.00, Vodafone McLaren Mercedes için 40.00 ve diğer takımlar için 7.00 olarak belirlendi. Pilotlar Şampiyonası'nda ise oranlar, Alonso için 55.00, Barrichello için 7.00, Button için 1.05, Hamilton için 35.00, Massa için 25.00, Raikkonen için 20.00, Vettel için 8.50, Heidfeld ve Kubica için 100.00 ve diğer pilotlar için 12.50 olarak yer alıyor.

Başlayan bitiriyor
Türkiye Grand Prix'sine geride kalan altı yarıştan beşinde finişi Jenson Button'la ilk sırada gören Brawn GP favori olarak geliyor. F1'nin yeni ekibi, hiç şüphesiz şu anda 10 takımın en hızlısı konumunda. Brawn GP'ye rakip olması beklenen Ferrari ise yarışların Avrupa'ya taşınmasının ardından büyük bir ivme kazandı. Ayrıca Felipe Massa'nın ilk yarışını burada kazanması ve İstanbul'daki son üç yarıştan zaferle ayrılması faktörleri unutulmamalı. İlk kez pistlere Türkiye'de antrenman seansında çıkan Redd Bull pilotu Sebastian Vettel de sürpriz yapabilecek pilotlar arasında yer alıyor...

İki kritik etken
Geçen sezon Lewis Hamilton'la pilotlar şapiyonluğuna ulaşan ve şimdi kötü bir sezon geçiren McLaren'in kazanma ihtimali yok denecek kadar az. Bu arada Türkiye'de 'Kimin kazanacağı' sorusunu cevaplamak için sadece geride kalan GP'lere bakmak yeterli olmayabilir. 4 yarışı da pole pozisyonda başlayan pilotların ilk sırada bitirmesi gerçeği asla göz ardı edilmemeli. Bununla birlikte çok az da yağmur yağma ihtimalinin yaşanması ortaya çok farklı bir sonuç çıkarabilir.

Güzel ve zorlu
Brawn GP pilotu Rubens Barrichello, İstanbul Park'ın Interlagos ile birlikte saat yönünün tersine dönülen pistlerden birisi olduğunu kaydederek, 'Burası takvimdeki en modern pistlerden birisi' dedi. Jenson Button ise 'İstanbul'da yarışmayı çok seviyorum. Pistin mimarı Hermann Tilke çok iyi bir iş çıkarmış. Hem heyecanlı hem de zorlu. Zaman zaman 5G'ye varan baskılara maruz kalıyorsunuz, bu da boynunuzu zorluyor' diye konuştu. Mclaren Mercedes Pilotu Heikki Kovalainen, Türkiye'de iyi bir sonuç almak istediklerini belirtirken, 'İstanbul Park çok heyecan verici virajlara sahip ve yarışmak çok güzel. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız' ifadelerini kullandı.

F1 güvenliği JÖAK'a emanet
Formula 1 öncesi İstanbul Park'ta olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yarış sırasında binden fazla jandarmanın yanı sıra yine 40 kişilik Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) timi görev alacak. Bomba eğitimli köpeklerle araçlarda aramalar yapılırken, uzaktan kumanda ile çalışan bomba imha robotu hazır bulundurulacak. Ayrıca 500 kişilik özel güvenlik elemanı da asayişi sağlamada yardımcı rol üstlenecek.

İlkay DERMANCI-Zana YAVUZ/Akşam