26 / 11 / 2024

Beşiktaş Kulübü, Fulya imar çalışmasını yeniledi!

Beşiktaş Kulübü, Fulya imar çalışmasını yeniledi!

Beşiktaş Kulübü, Fulya’ya imar izni başvurusunu revize edip Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını yeniden çaldı. Bu kez Belediye’ye terk edilen alanda 1.5 dönüm fedakarlık yapıldı.





Ekonomik sorunları çözmek için kaynak üretmeye çalışan Beşiktaş yönetimi, elindeki tüm imkânlarını seferber ediyor. Şu an bir stadı olmadığı için rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe’nin gelir açısından çok ciddi gerisinde kalan Beşiktaş Kulübü, Fulya ile ilgili çalışmasını yeniledi. Fikret Orman ve ekibi Beşiktaş Fulya’daki araziye imar izni alabilmek için yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye’nin (IBB) kapısını çaldı. 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı inşaat başvurusu reddedilen Karakartallar, geri çevrilen imar talebini bu kez revize etti, Belediye’ye terkedilecek alanı artırdı. Söz konusu artış ilk izin başvurusuna göre 15 milyon liralık bir ekonomik kaybı ifade ediyor. Ancak o haliyle başvurunun reddedilmiş olması da bu FEDA’nın mecburiyetini ortaya koyuyor.



- Fulya'ya doğa mucizesi


Siyah- beyazlılara ait olan arazi şu anda geçerli olan 1/5000 ölçekli I. Etap Beşiktaş Dikilitaş-Balmumcu Nazım İmar Planında; “Kapalı ve Açık Semt Spor Alanı”, 1/1000 ölçekli Beşiktaş Dikilitaş-Balmumcu Uygulama İmar Planında da “Açık ve Kapalı Spor Alanı” olarak gözüküyor.


Beşiktaş, 2012 yılında belediyeye 15 dönümlük arazinin (15 bin 382 metrekare) yüzde 60’ı yani 9 dönümünün (9229 metrekare) 2 emsal ve serbest yükseklik yapılanma şartında ‘Ticaret+Konut Alanı’na alınmasına ilişkin plan tadilatı teklifi yaptı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 16 Kasım 2012’de teklifi inceleyip, plan ilke ve kararlarına aykırı nitelik taşıdığını gerekçe göstererek teklifi reddetti.


BJK ‘feda’ dedi


Beşiktaş, yaklaşık bir yıl sonra, taleplerini azaltarak belediyenin kapısını tekrar çaldı. 2013’ün son aylarında verilen dilekçeyle, 15 dönüm büyüklüğündeki arazinin yarısının ticaret ve konut alanı diğer yarısına da kamuya terk edilmek üzere kapalı ve açık semt spor alanı inşa etmek üzere yeniden planlanmasını istedi. Talepte emsal 2 olarak korunurken, yükseklik sınırı da 10 kata indirildi.


1.5 dönüm fedakarlık


Belediye Meclisi, talebin planlama müdürlüğü tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılması istemiyle yeniden ele alınmasına karar verdi. İmar değişikliği talebinde bir önceki başvuruya göre yaklaşık 1.5 dönüm ‘fedakarlık’ yapıldığı dikkati çekiyor. Arazinin bulunduğu bölgedeki arsa fiyatları dikkate alındığında kağıt üzerinde yapılan fedakarlığın tutarı 30 milyon lira gibi görünüyor. Kulübün bu arsayı en iyi ihtimalle yüzde 50 kâr payı ile bir müteahhite vermesi durumunda gerçek kaybı da 15 milyon lira olarak hesaplanıyor.


Stad geliri kaybını Fulya giderebilir


Emlakçılara göre bölgede metrekare fiyatları yaklaşık 10 bin lira seviyesinde. Eğer ikinci başvuru kabul edilirse sözkonusu alana 21 bin metrekare civarında bir inşaat yapılabilecek. Bu da 210 milyon lira gibi bir gelir yaratılacağı anlamına geliyor.



Beşiktaş Kulübü, daha önce yaptığı gibi Aşçıoğlu benzeri bir firmayla anlaşırsa sağlayacağı gelir yaklaşık 100 milyon lira civarında olacak. Şu an stadı da olmadığı için kombine ve loca satış geliri olmayan, hatta maçlarını oynayacağı stad konusunda da zaman zaman sorun yaşayan Beşiktaş Kulübü, Fulya atağı ile bu yıl yaşadığı stad gerili mahrumiyetini büyük ölçüde gidermiş olacak. Beşiktaş İnönü Stadı yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilmeye başlandı ve stadın 2014-2015 futbol sezonuna yetiştirilmesine çalışılıyor. Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Fulya’daki 15 bin 382 metrekarelik arsayı 18 Eylül 2006 tarihinde bünyesine katmıştı.



Vatan





Geri Dön