24 / 12 / 2024

Beşiktaş’ın yeni stadı ömrünü 100 yıla çıkarıyor!

Beşiktaş’ın yeni stadı ömrünü 100 yıla çıkarıyor!

Türkiye’ye ilk kez endüstriyel zemin sistemlerini getirerek ilklere imza atan İnterfiks firması, Beşiktaş’ta yapımı devam eden Vodafone Arena Stadı BJK İnönü Stadyumu’nda yalıtım işlerini üstlendi.



Türkiye’ye ilk kez endüstriyel zemin sistemlerini getirerek ilklere imza atan İnterfiks firması, Beşiktaş’ta yapımı devam eden Vodafone Arena Stadı BJK İnönü Stadyumu’nda yalıtım işlerini üstlendi. 


Sektörde 25 yıllık bir geçmişe sahip olan İnterfiks Yapı Kimyasalları’nın Türkiye’yi kimyasal su yalıtımıyla tanıştıran ilk firma olduğunu belirten İnterfiks AŞ İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, bu yıl üstlendikleri en önemli projenin ise BJK stadı projesi olduğunu söyledi. Bu projeyi gönülden istediklerini aktaran Hüseyin Bilmaç, ancak projeyi aldıklarında stadın zeminiyle ilgili teknik sıkıntıları fark ettiklerini kaydederek, “Zemininin deniz seviyesinin 5,5 metre altıda olduğunu gördük. Stadın zemini bittiğinde bile saha deniz seviyesinin 2.5 metre altında olacak. Biz sunduğumuz teknik çözümle HYFIX kimyasal yalıtım sistemlerini burada kullanacağız. Teknik olarak zor bir proje olmasına karşın yalıtımla ilgili önemli bir kısım tamamlandı. Yıl sonuna kadar ise tamamı biter diye tahmin ediyoruz” diye konuştu. Sonrasında başlayacak üst yapılarda diğer yalıtım malzemelerinin kullanılacağını belirten Bilmaç, projenin tamamı bittiğinde 250 bin metrekarelik yalıtımın kullanılmış olacağını ifade etti. Hüseyin Bilmaç, binaya 100 yıl teknik ömür biçildiğini, ürünlerinin de 100 yıl boyunca bu statta yaşayacağını söyledi. 


Libya'nın çöllerine su depoları yaptı 

İnterfiks’in Türkiye’de kimyasal su yalıtımını ilk kez Ankara’da 20 yıl önce derenin üstüne yapılan Aramada Alışveriş Merkezi’nde uyguladığını kaydeden Bilmaç, AVM’nin halen otoparklarında ve bodrum katlarında hiçbir sorun yaşanmadığını belirtti. 


Türkiye’nin yanı sıra 22 ülkede önemli projelere imza attıklarını anlatan Bilmaç, Kazakistan’da yapılan 150 yüksekliğindeki Han Çadırı’nın su yalıtımını da üstlendiklerini söyledi. Libya’da ise çöl üzerinde her biri 10 futbol sahası büyüklüğünde 4 tane dünyanın en büyük su depolama alanlarının iç ve dış yalıtımını yaptıklarını kaydeden Bilmaç, “Bu projenin devamı için talep aldık. Ancak ülkedeki karışıklıklar nedeniyle bunlar şu anda beklemede” dedi. 


Kimyasal yalıtım binanın ömrü kadar yaşıyor 

Yalıtım sektöründeki gelişmelere değinen Hüseyin Bilmaç, Amerika, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi birçok gelişmiş ülkede petrol türevi organik yalıtımlar yerine daha çevreci olan kimyasal yalıtımın giderek yükseldiğine işaret etti. Türkiye’de de bu yönde gelişmeler başladığını dile getiren Bilmaç, “Eskiden Türkiye’de yalıtım amaçlı olarak binaların temellerine, cephelerine zift sürülürdü. Ancak bir petrol türeci olan zift geçici bir yalıtım sağlıyordu. Daha sonra üretilen ürünler de yine zift kökenli ürünlerdi” dedi. Petrol türevi yalıtım ürünlerinin Batı ülkelerinde artık çevreci olmadığı için kullanımının azaldığını aktaran Bilmaç, “Petrol türevi membran tarzı yalıtımların uygulamalarında yapılacak en ufak işçilik hatası birçok soruna neden olabiliyor. Ayrıca organik kökenli bu ürünler 5 ila 10 yıl içinde çözünerek bozulmaya başlıyor ve dolayısıyla bina yalıtımsız kalıyor. Ancak iyi yapılmış bir kimyasal yalıtım betonu yalıttığı için binanın ömrü boyunca yalıtım sağlıyor” açıklamasını yaptı.


"Özele satıyoruz ama TOKİ’ye veremiyoruz" 

Beşiktaş Stadı gibi önemli projelerde bütün teknik sorumluğu alarak malzeme verirken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yer aldığı stadyumlara malzeme vermekte zorlandıklarını dile getiren Hüseyin Bilmaç, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Hatta veremiyoruz. Çünkü  TOKİ  şartnamesi ve TOKİ malzemesi olarak belirtilen kategorilerde görülmüyoruz. Halbuki biz hem uygun fiyatlı hem de iyi bir teknolojik malzemeyi bu stadyumlarda kullanmak isteriz. Tercih edilirsek statların ömrünü uzatırız.”


“Eski stat Allah'a emanetmiş” 

Eski statta yalıtım bulunmadığını, 5 bin ton olarak çıkması gereken hurda demirin ise 2 bin çıktığını aktaran İnterfiks AŞ İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, “Tabiri yerindeyse Allaha emanetti eski stat. Yeni statta ise 10-15 bin tonluk demirin kullanımı söz konusu olacak” açıklamasını yaptı. Bilmaç, Beşiktaş İnşaat AŞ’nin, yeni stadın 10 rihter ölçeğinde depreme bile dayanacağını kaydetti.


Dünya 




Geri Dön