Beton kullanımı yapıların ömrünü artırıyor!
TÇMB teknik danışmanı ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman, “İnorganik yapısıyla beton uzun ömürlü bir yapı malzemesi olup güvenirliği tarihsel olarak kanıtlanmıştır" dedi...
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin desteği ile Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu ve Munzur Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Beton ve Beton Bileşenleri Semineri”, sektörün öncü isimlerini gençlerle buluşturdu. Etkinlik bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında online olarak düzenlendi.
Sektör temsilcilerinin oluşturduğu Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), sanayi faaliyetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk misyonuyla farklı projelere imza atıyor. Bu kapsamda YÜF her yıl farklı üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştirdiği “Beton ve Beton Bileşenleri Semineri” ile gençlerle sektör uzmanlarını buluşturarak deneyimlerini paylaşmalarına fırsat sağlıyor.
Bu senenin ikinci Beton ve Beton Bileşenleri Semineri Munzur Üniversitesi iş birliği ile 20 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirildi. Etkinlik, koronavirüs tedbirleri kapsamında webinar olarak düzenlendi. Seminerde inşaat mühendisi adayı gençler sektördeki en son teknolojileri, sektör analizlerini, rakamsal verileri, üretim süreçlerini, dünyadaki ve ülkemizdeki uygulamaları konunun uzmanlarından dinledi.
Munzur Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik Doç. Dr. Murat Dal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Seminerin moderatörlüğünü ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman yaptı.
Seminerde misafir konuşmacı olarak bulunan İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Didem Baş ise “İlham Veren Beton Mimarlığı” sunumu ile mimarlığın malzemeye kendi biçimlendirme dili ile yaklaşımına ilişkin konuştu. Baş, beton yapı ürünleri ile betonarme taşıyıcı sisteminin mimarlıkta devrim yaratan etkisinden bahsederek beton mimarlığın da farklı coğrafyalardan üç öncü mimarın ve ülkemizden Behruz Çinici'nin eserlerinden örnekler verdi.
Etkinlik sırasında öğrenciler, uzmanlara sunumları ile ilgili soru sorma imkanı yakaladılar.
ETKİNLİKTEN NOTLAR:
ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarda YÜF üyeleri AGÜB, KÜB, KİSAD, TÇMB, THBB ve TPB adına uzman konuşmacılar bulundu. Seminerde yapılarda kullanılan beton ve beton bileşenleri ile harçlarda ve zemin iyileştirmede kullanılan kireç malzemesi teknik yönleriyle değerlendirildi, çimento ve betonun binalar dışında da geniş bir kullanıma sahip olduğuna dikkat çekti.
TÇMB teknik danışmanı ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Yaman, “Çimento, Beton ve Beton Yollar Teknolojisindeki Gelişmeler” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Yaman, sunumunda “İnorganik yapısıyla beton uzun ömürlü bir yapı malzemesi olup güvenirliği tarihsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle uzun ömür istenen yol üstyapılarında gelişmiş ülkelerce tercih edilmektedir” diye konuştu.
“Hazır Beton Üretimi- Beton Uygulamaları” başlıklı seminerin ikinci sunumunda Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) adına Yüksek İnşaat Mühendisi Cenk Kılınç, ülkemizin büyük bölümünün deprem kuşağında bulunmasıyla, sıkça karşılaşılan afetlerde büyük can ve mal kaybı yaşandığını, bu sebeple yapı güvenliği açısından betonun kalitesinin vazgeçilmez bir unsur olarak ön plana çıktığına dikkat çekti. Kılınç, “Türkiye beton üretimi açısından Avrupa’da 1.ci sırada Dünya’da ise 3.cü sırada yer almaktadır.Türkiye Hazır Beton Birliği ülke genelinde hazır beton kullanımının yaygınlaşmasının yanında uzun ömürlü yapıların inşasını sağlamaktadır. Son yıllarda C30/37 ve C35/45 beton sınıfları ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Beton kalitesinin yükselmesi halkımızın güvenli yapılarda yaşama imkanı bulması bizleri memnun etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Agrega Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Çağlar Tanın ise “Yaşanabilir Kentlerin Ana Hammaddesi: Agregalar” başlıklı sunumunda agreganın kum, çakıl ve kırmataş gibi malzemelerin genel adı olduğunu ifade ederek, “Beton içinde hacimsel olarak yüzde 60-75, asfalt içinde ise yüzde 95 civarında yer alan agrega, inşaat sektörü için vazgeçilmez bir yapı hammaddesidir. 2018 yılında ülke genelinde yapılan yaklaşık 940 milyon ton toplam maden üretimi içerisinde agrega madenciliği yaklaşık 400 milyon ton ile en fazla üretimin yapıldığı sektör olmuştur. Diğer taraftan agrega sektörü yaklaşık 25.000 kişi ile madencilik sektörü içinde istihdamın en fazla desteklendiği sektör konumundadır” dedi.
Türkiye Prefabrik Birliği’nden İnşaat Mühendisi Alper Uçar “Beton Prefabrikasyon” başlıklı sunumunda “Prefabrikasyon yapıyı oluşturan elemanların önceden fabrika ortamında üretilmesi, şantiyeye nakledilmesi ve birleştirilmesidir. Genel hatlarıyla 4 aşamalı bir sistem olarak düşünebiliriz. Sırasıyla proje, üretim, nakliye ve montaj. Çeşitli yapı türünde kullanılmaktadır. Prefabrikasyonun hız, kalite, iklim, teknoloji, işçilik, ekonomi, mimari, dayanıklılık, geri dönüşüm gibi birçok avantajı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Katkı Üreticileri Birliği (KÜB) adına Okan Özçelik ve Faraz Malik, “Beton Bileşenleri ve Fiberler” başlıklı sunum yaptı. Özçelik, “Beton katkıları tarih boyunca insanlığın yaptığı birçok yapının içerisinde yapının performansını artırmak adına kullanılmıştır. Günümüzde de beton katkıları yaygın bir şekilde her türlü bina yapısında beton performansını geliştirmek için kullanılmaktadır. Özellikle ikonik yapılardan, beton yollara kadar birçok yapının betonunun uzun ömürlü ve güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Ülkemizde TS EN 934-2 standardına uygun üretilen kimyasal katkılar ile deprem dayanıklı, uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapıların elde edilmesi ve kullanılması yaygınlaşacaktır” şeklinde konuştu.
Faraz Malik, "KÜB olarak inşaat ekonomisine büyük faydası olan beton ve harç katkıları ve sentetik fiber donatıların üretiminin evrensel kalite ölçülerine, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasına destek olmak, kaliteden ve etik değerlerden ödün vermeksizin, sektörün dinamik ve verimli bir şekilde gelişmesi için faaliyet göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) Genel Sekreteri Coşkun Gönültaş sunumunda, “Kireç, insanlık tarihinde inşaat malzemesi olarak uzun zamandır bilinmesine karşın, endüstrideki kullanımının çeşitliliği ve önemi çoğu kişi tarafından halen bilinmiyor. Oysa kirecin üretimi ve kullanım alanları zamanla genişledi ve modern endüstrinin de temel yapı taşlarından biri oldu. 20. yüzyılın başında hızla gelişen kimya ve demir çelik endüstrisi çok büyük miktarlarda kireç kullanılmaya başlandı. Kirecin endüstri, tarım ve çevre sektörlerindeki gittikçe artan kullanımı; kireç üretim yerlerinin yaygınlığı, kullanım yerlerine yakınlığı, üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve bu sayede fiyatının aynı işi yapabilecek diğer kimyasallara oranla oldukça ucuz olmasının bir sonucu olarak gerçekleşti” diye konuştu. Gönültaş, açıklamasının devamında “Bu konudaki en iyi örnek zemin stabilizasyonudur: İnşaat faaliyetlerinde taban zeminindeki zayıflık hem binalar için hem de yol çalışmaları için birçok problem yaratmaktadır. Bu tür zeminlerde ve uygulamalarda zemin kireç ile iyileştirilerek sağlam ekonomik bir taban zemini oluşturulabilmektedir. Zemin genellikle kuru ağırlığının yüzde 3-5 aralığında kireç ile iyileştirilerek klasik yönteme göre birçok işlem yapmaktan kurtulmuş olunur” bilgilerini paylaştı.