23 / 11 / 2024

Beyanname verilmeyen haller 2014!

Beyanname verilmeyen haller 2014!

Kira gelir vergisi beyana tabi olarak ödendiği için, vergi mükelleflerinin ilk önce devlete beyanname vermeleri gerekiyor.Söz konusu beyanname bazı durumlarda verilmiyor. İşte beyanname verilmeyen haller 2014..




Beyanname verilmeyen haller 2014!

Kira gelir vergisi beyana tabi olarak ödendiği için, vergi mükelleflerinin ilk önce devlete beyanname vermeleri gerekiyor. Beyanname ise bazı durumlarda verilmiyor. Peki, kira beyannamesi verilmeyecek haller nelerdir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira beyannamesi verilmeyecek durumlar..

Beyanname verilmeyen haller istisna bedeline bağlı oluyor. Vergi yılı için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi beyannamesi verirken; istisna bedelinden yüksek gelir elde etmeyenler beyanname vermedikleri gibi vergi de ödemiyor.


2014 yılında kira beyannamesi verilmeyecek haller Kira Geliri Elde Edenler İçin Hazırlanan Rehber'de şu şekilde açıklanıyor:


Kira gelir vergisi 2014

- 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam konut kira geliri 3.200 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


- 2013 yılı için 3.200 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece konut kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.


- Bu istisna sadece tek konut için uygulanacak olup birden fazla konut kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.


- Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.


- Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamazlar.


- 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam işyeri kira geliri 26.000 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


- Sadece işyeri kirası elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de yararlanamazlar.


- Bir işyerine birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu işyerinden elde edilen kira gelirden her bir ortağın hissesine düşen kira gelirinin 26.000 TL tutarı aşması halinde ayrı ayrı beyanname vermek zorundadırlar.


- İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.


Kira geliri beyannamesi verme süresi 25 Mart'ta sona eriyor. Kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler Temmuz ayında ödenecek.



Kira beyanname sistemine nasıl girilir?


Geri Dön