27 / 12 / 2024

Beyazıt Camisi'nin restorasyonu 48.8 milyon TL'ye yapıldı!

Beyazıt Camisi'nin restorasyonu 48.8 milyon TL'ye yapıldı!

İstanbul'da "orijinalliğini koruyan en eski selatin camisi" olarak kabul edilen Beyazıt Camisi'nde büyük bir titizlikle restorasyon yapıldı. Yılmaz Yapı Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen restorasyonu, 48 milyon 899 bin 746 TL'ye yapıldı...



İstanbul'un bilinen yedi tepesinden üçüncüsünün üzerine inşa edilen Beyazıt Camisi'nin 22 Ağustos 2012'de başlayan ve Yılmaz Yapı Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen restorasyonu, 48 milyon 899 bin 746 TL'ye yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İstanbul'da "orijinalliğini koruyan en eski selatin camisi" olarak kabul edilen Beyazıt Camisi'nde büyük bir titizlikle yapılan restorasyon kapsamında, cami genelinde önceki onarımlarda yapılan çimentolu oluşumlar, Bilim Kurulu tarafından alınan ilke kararı gereği yapıya zarar verdiği sebebiyle kaldırıldı.

İçeriden ve dışarıdan hasar tespitleri için araştırma çalışmaları gerçekleştirildi. Bu araştırmalar sırasında hatıl boşlukları, çok sayıda çatlak ve statik açıdan problemlerle karşılaşıldı. Çıkan her türlü sorun projeye işlenerek ilgili Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler doğrultusunda imalatlar yapıldı. 

Merkezi kubbe hizasından başlanılarak aşağıya doğru kurşun üst örtü açılarak, yapının içerisinde gözlemlenen çatlaklar ve diğer hasarlar tespit edildi. Kubbelerde yoğun bir şekilde çatlak olduğu görüldüğü için paslanmaz çelik kuşak ile güçlendirmeler yapıldı. 

İlgili Koruma Kuruluna gönderilen projeler sonucunda yapılan görüşmelerde restorasyon projesi ortaya çıkarıldı. Devamında yapılan raspa çalışmaları sonrasında onarımlar ve eksik kısımların tamamlanmaları gerçekleştirildi. 

Şerefe altı makarasındaki kopmuş ve düşmek üzere olan sarkıtlar ve diğer süsleme ögeleri özgün taş malzeme ile yeniden üretilerek yerlerine paslanmaz zıvanalar koyuldu. Şerefe altındaki Selçuklu sanatının bir örneği olan kırmızı taşlar ile taş içine taş kakma olarak yapılmış olan süslemelerde, özgün taş araştırması yapılıp, taşlar bulunduktan sonra temizlik, hasarlı taşların çürütülmesi ve yenilenmesi işlemleri gerçekleştirildi.

Mihrap cephesinde oluşan sehimler için paslanmaz malzeme ile gergi ve cephe kuşak yapılarak güçlendirilme yapıldı.
Avlu zemin mermer döşemeleri elden geçirildi, parça değişimleri tamamlandı. Özgün mihrap ve minber temizlenerek, altın varak uygulandı. 

Restorasyon yapılırken, 1509'da meydana gelen ve "küçük kıyamet" diye anılan depremden sonra kısmen onarılan camiyi 1573'te elden geçiren Mimar Sinan'ın güçlendirme çalışmaları sırasında inşa ettiği kemerlerdeki kalem işleri de ortaya çıktı.

Caminin restorasyonunda yaklaşık 150 kişilik ekip çalıştı. 

- "Cami ile ilgili teknik yapılabilecek her türlü tedbir alındı"

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyazıt Camisi'nin ihalesinin 2012 yılında yapıldığını, 8 yıllık süre sonunda ibadete hazır hale getirildiğini belirtti. 

Planlamaya göre 23 Nisan 2020 tarihinde caminin ibadete açılacağını fkat koronavirüs salgını sebebiyle ertelendiğini dile getiren Ersoy, salgın önlemleri sebebiyle bütün camilerin kapalı olduğunu söyledi. 

Restorasyon kapsamında caminin taşlarının, derzlerinin temizlendiğini, hat ve tezyinat ile ilgili işlemlerin tamamlandığını, kubbesinde ciddi manada yüklü bulunan betonun kaldırıldığını kaydeden Ersoy, cami ile ilgili teknik yapılabilecek her türlü önlemin alındığına ve hiçbir maliyetten kaçınılmadığına dikkat çekti.

Caminin tarihi halılarının da konservasyondan geçirildiğini dile getiren Ersoy, "Bu konservasyon meselesi kolay bir iş değil, emek ve gayret istiyor. Teknik kadronun verdiği talimatlar doğrultusunda işlem yapıldı ve bunların her biri kuruldan geçti. Kurul kararı olmadan da müdahale etmedik. Taşlarda, demir, çelik, halatlarda ve gergilerde kurulun verdiği kararlara uyduk. Projelendirmede ciddi manada Bilim Kurulu'ndan destek gördük. Restorasyon kısa bir zamanda yapılmıyor, eseri yeniden ihya ediyorsun. O yönüyle mutluyuz" şeklinde konuştu.

Çukurca'da 400 yıllık taş evler restore edildi!

 


Geri Dön