Eğitim

Beyazıt Hasan Paşa Süpürgeciler Hanı turizme açılacak

Beyazıt Hasan Paşa Süpürgeciler Hanı, 250 yıllık tarihi han, aslına uygun olarak restore edilip turizme açılacak

2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'daki tarihi yapıların büyük çoğunluğu kaynak yetersizliğinden dolayı kaderine terk edilmiş durumda. Çoğunda da başlatılan çalışmalar hep yarım kalmış. Türkiye'deki 75 bin kültür ve tabiat varlığının 25 bininin İstanbul'da yer aldığı biliniyor. Bu tarihi eserlerin muhafaza altına alınıp gelecek nesillere taşınmasmdaki engellerin başında kaynak yetersizliği gösteriliyor.

KAYNAK YETERSİZLİĞİ

 Restorasyonuna başlanıp, ödenek yetersizliğinden çürümeye terk edilen yapıların sayısı az değil. Bir başka sorunda tarihi eserlerin bazılarının şahısların mülkiyetinde olması. Bir kısmı maddi yetersizlikten, bir kısmı da yapının bulunduğu arsadaki rant nedeniyle dokunulmayan bu tarihi eserler artık sadece tarih olmak üzere. Aksaray'dan Beyazıt'a doğru çıkarken Ordu Caddesi üzerinde bulunan Hasan Paşa Süpürgeciler Hanı da ayakta kalmaya çalışan tarihi binalardan biri. Konumu itibarıyla en çok göze çarpanlardan. Her gün yüzlerce turistin önünde geçtiği han, bakımsızlık içinde, özellikle son 50 yılda gecekondu işgalleriyle kimliğini tamamen kaybeden bu tarihi bina, İstanbul için bir utanç olmaktan artık kurtuluyor. Bu ayıba son veren kişi, tarihi hanın sahibi olan Armanlı ailesinden torun Leon Armanlı. Leon Bey, tarihi hanın restorasyonu için son 5 yıldır büyük mücadele veriyor.

Şu anda projenin Anıtlar Kurulu'nda olduğunu belirten Leon Armanlı, daha önce Eminöni ve şu an bağlandığı Fatih Belediyesi'nin kendilerine çok yardımcı olduğunu söylüyor. 1800'lü yıllardan bu yana Armanlı ailesi üzerinde bulunan Hasan Paşa Hanı'nın Haznedar Sokağı'na bakan odalar başkalarının.

İKİ YIL SÜRECEK

Hasan Paşa Hanı, son yıllara kadar pek sahiplenilmemiş. Bazı dönemler ilgilenenler olduysa da hep bürokrasiye takılmış. Artık son aşamaya gelindiğini, onayların ardından inşaat aşamasına geçileceğini vurgulayan Leon Armanlı, yaklaşık iki yıl sürmesi beklener çalışmanın maliyetinin 5-6 milyor dolar olacağını ifade etti. Restorasyonda Eskişehir'de bulunan özel taşlar kullanılacak. Şu anki durumundan farklı bir konseptle hizmet verecek olan handa, hediyelik eşya, deri halı ve kuyumcu mağazaları ile turistlere yönelik atmosfer oluşturulacak.
İsmail Bölükbaş/Gazete Habertürk