Eğitim

Hadım Hasan Paşa Medresesi restore edilecek!

Fatih Belediyesi, 415 yıllık Hadım Hasan Paşa Medresesini kurtarmak için kolları sıvadı

Fatih Belediyesi, bazı bölümlerini yol genişletme çalışmaları ve yangında kaybeden, işgal ve bakımsızlıktan harap hale gelen 415 yıllık Hadım Hasan Paşa Medresesini kurtarmak için kolları sıvadı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin zengin tarihine sahip çıkmak için tarihi eserlerin restore edildiğini belirterek, halen restorasyon çalışması süren onlarca proje bulunduğunu bildirdi.

Fatih'teki tüm eserlerin bir envanterini çıkardıklarını anlatan Demir, "15,6 kilometrekarelik alanda nerede hangi eser var, hangileri yok oldu veya ne durumda artık biliyoruz ve takip ediyoruz" dedi.

Restorasyon çalışmalarının bir kısmını belediye kaynaklarıyla karşıladıklarını ifade eden Demir, bazı büyük projeler için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarından ve AB fonlarından yararlandıklarını kaydetti.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin de İl Özel İdaresinin kaynaklarıyla restore edilen yapılardan biri olduğunu dile getiren Fatih Belediye Başkanı Demir, aslına uygun restore edilen eserleri yaşatabilmek için, onlara yeni ve günümüzün ihtiyaçlarına göre yeni fonksiyonlar kazandırıldığını vurguladı.

Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin 2007 yılında röleve projeleri, 2008 yılında ise restitüsyon ve restorasyon projelerinin, İstanbul IV. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan onaylatıldığını belirten Demir, restorasyon çalışmalarının 2010 yılı sonunda tamamlanması ve yapının kullanıma kazandırılmasının planlandığını bildirdi.

-MEDRESE HAKKINDA BİLGİ-
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kitabesi bulunmadığı için tam olarak ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin, 1595-96 yıllarında dönemin hassa mimarlar ocağının başı Davut Ağa tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor.

Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere 3 kattan oluşan, düzgün olmayan beşgen bir plan şeması gösteren medresenin kuzeybatı cephesinde ana girişi, kuzeydoğu cephesinde arka girişi, batı cephesinde de bodrum katına inişi sağlayan ayrı bir girişi daha bulunuyor.

Medresenin özgün halinde zemin katta 3 dükkan, sebil, çeşme ve çamaşırhane, gusülhane ve abdesthane, birinci katta ise 8 oda ve mescit olarak kullanılan bir dershane yer alıyor.

Medrese, 2 Ağustos 1826'da büyük bir yangın geçirdi. Sultan II. Mahmut'un padişahlık yıllarına gelen bu dönemde tamir ettirilen binanın tamir kitabesi ise medresenin giriş kapısı üzerine yerleştirildi.

Hadım Hasan Paşa Medresesi'nin ön tarafında bulunan çeşmenin kemeri üstünde ise II. Mahmut'a ait tuğra dikkati çekiyor.

Medrese, günümüze gelene kadar hem yol genişletme çalışmaları hem de geçirdiği yangın, işgal ve bakımsızlıktan bazı değişikliklere uğradı.

Buna göre, zemin katta bulunan 3 dükkan ve sebil yol genişletme çalışmaları sırasında yıkıldı, üst kattaki mekanlardan da sadece 4'ü günümüze ulaşabildi.
AA