Eğitim

İbrahim Paşa Mescidi restore edilecek

Vakıflar Genel Müdürlüğü, sekapı veya İsa Kapısı olarak da bilinen İbrahim Paşa Mescit ve Medresesi'ni restore ettiriyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Mimar Sinan'ın önemli eserlerinden biri olan Esekapı veya İsa Kapısı olarak da bilinen 1648 ve 1894 İstanbul depremlerinde büyük zarar gören İbrahim Paşa Mescit ve Medresesi'ni restore ettiriyor. Geçen aralık ayında başlayan çalışmalar sırasında arkeologlar, Mescit'in avlu bölümünde Konstantinos'un batıya açılan "Protokol Kapısı'nın" olabileceği düşüncesiyle kazı başlattı.

DEPREMDE YIKILMIŞTI
Yaklaşık 1 yıllık kazı çalışmasının ardından, 1509 yılında "Küçük Kıyamet" olarak bilinen büyük İstanbul depreminde yıkılarak yok olan Konstantinos Surlarına ait Protokol Kapısı'na ulaşıldı. Arkeologlar burada Protokol Kapısı'na ait 3 metre uzunluğunda 5 tonluk pembe profir buldu. Bulunan profirin bir benzeri de Sultanahmet Meydanı'nda bulunan "Dikilitaş" Obelisk'i ve Çemberlitaş.

İMPARATOR ARANIYOR
Büyük bir tarihi buluşa imza atan Vakıflar Genel Müdürlüğü arkeologları, kapının yakınında İmparator Konstantinos'un bir heykelinin de bulunacağı ihtimali üzerine araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırdı. Arkeologlar şimdi Konstantinos'un heykelini arıyor. Profirin Konstantinos dönemir 4-5'nci yüzyılda Mısır'dan getirildiği tahmin ediliyor. Bu profirler yalnızca İmparator tarafından yaptırılan inşaatlar ile meydanları süslemek için kullanıldı. Kapı 1509'da meydana gelen büyük depremde yıkılarak kaybolmuştu.
Nihat Uludağ / Habertürk